Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα τουρισμού η περιφέρεια

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα τουρισμού η περιφέρεια

από 12nisospress
199 προβολές

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στη χθεσινή του συνεδρίαση, την αποδοχή υλοποίησης του εγκεκριμένου έργου “TAAS: Tourism as a Service: a 360 degrees tourism experience (Ο τουρισμός ως υπηρεσία -μια τουριστική εμπειρία 360 μοιρών)” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Europe.

Το θέμα εισηγήθηκε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κα Μάρα Αντωνιάδη η οποία μάλιστα συμμετέχει και στην ομάδα εργασίας για την υλοποίηση του έργου για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τον Γεώργιο Μηνατσή, προϊστάμενο Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων και την κα Μαριάννα Χριστοδούλου, υπάλληλο τμήματος εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο TAAS, το οποίο υπεβλήθη για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Europe.

Στις 13 Μαρτίου 2024 απεστάλη η επίσημη επιστολή έγκρισης από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος, ότι η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση με ημερομηνία έναρξης την 01.04.2024 και διάρκεια υλοποίησης 48 μήνες.

Το έργο έχει προϋπολογισμό για την ΠΝΑ 185.000€, ο οποίος καλύπτεται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους του ΠΔΕ, με μηδενική επιβάρυνση της ΠΝΑ.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τους παρακάτω δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που προέρχονται από 8 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής εταίρο το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ):

1. Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Ελλάδα
2. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ελλάδα
3. Visit Tampere Ltd, Φινλανδία
4. Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αστικής Περιφέρειας της Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
5. Πόλη του Φάνο, Ιταλία

6. Ατλαντικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, Ιρλανδία
7. Πόλη της Στοκχόλμης, Σουηδία
8. Τουριστικό Συμβούλιο του South Limburg/Visit Zuid-Limburg, Ολλανδία
9. Διακοινοτικό Τουριστικό Γραφείο Aspres-Thuir, Γαλλία

Το TAAS στοχεύει στην ψηφιοποίηση του τουριστικού τομέα με διττό στόχο:
– Πρώτον, στοχεύει να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία προωθώντας υπεύθυνες συμπεριφορές, όπως η επιλογή βιώσιμων μέσων μεταφοράς, η εξερεύνηση εναλλακτικών λιγότερο τουριστικών περιοχών, η υποστήριξη των τοπικών οικονομιών, ο σεβασμός της φυσικής/πολιτιστικής κληρονομιάς.

– Δεύτερον, προσπαθεί να αξιοποιήσει προσεγγίσεις που βασίζονται σε δεδομένα που προκύπτουν από αυτές τις παρεμβάσεις για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μακροπρόθεσμα, έξυπνα τουριστικά σχέδια.

Κεντρικό στοιχείο του έργου είναι η ανταλλαγή εμπειριών σε καινοτόμες τουριστικές λύσεις. Οι συμμετέχουσες περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, GR; Τάμπερε, FI; Aspres Community, FR; Λιουμπλιάνα, SL; Φάνο, IT; Ντόνεγκαλ, IE; Στοκχόλμη, SE; Zuid-Limburg, NE) θα συνεργαστούν για να υποστηρίξουν η μία την άλλη στην πρόοδο προς ένα πιο «έξυπνο» μέλλον, ενώ δεσμεύονται να αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για τη βελτίωση των πολιτικών εργαλείων τους και την παρακολούθηση-αξιολόγηση-προσαρμογή αυτής της προόδου

. Η κυρίαρχη αρχή του TAAS είναι η ανταλλαγή εμπειριών στις συμμετέχουσες περιφέρειες σχετικά με την εκμετάλλευση ψηφιακών εργαλείων που μπορούν
i) να αυξήσουν την ορατότητα των περιοχών – να δημιουργήσουν ψηφιακούς τουρίστες,

ii) να προσελκύσουν τουρίστες σε μια περιοχή – να τους μετατρέψουν σε φυσικούς ταξιδιώτες,
iii) να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες, τόσο των ταξιδιωτών όσο και των τοπικών κοινοτήτων και φορέων, για αμοιβαία οφέλη, και
iv) να προσφέρουν ένα ψηφιακό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα «από στόμα σε στόμα» (επιρροή άλλων).

Οι οριζόντιες πτυχές του έργου έχουν να κάνουν με τη συμβολή που μπορούν να έχουν τα παραπάνω ψηφιακά κανάλια στη διακυβέρνηση του τουριστικού τομέα και στη λήψη αποφάσεων (ενίσχυση υπεύθυνων συμπεριφορών, παροχή κινήτρων μέσω ψηφιακών μέσων προκειμένου να εμπλακούν οι τουρίστες στον αειφόρο τουριστικό σχεδιασμό, καινοτόμα μέσα για συμμετοχή σε λειτουργίες/υπηρεσίες/συμβάσεις όπως τεχνολογία blockchain, διαδικτυακά παρατηρητήρια για την παρακολούθηση του τουρισμού).

Οι στρατηγικές των συμμετεχουσών περιφερειών ή οι πτυχές των στρατηγικών που συνδέονται με τον τουρισμό θα γίνουν «πιο έξυπνες», όσον αφορά στην αναβάθμιση της ψηφιοποίησης.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υιοθετώντας την ψηφιοποίηση στον τουρισμό -που αποτελεί και τον στόχο του TAAS- θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών της, θα αυξήσει τη βιωσιμότητα (συστήματα παρακολούθησης), θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα (ψηφιακές λύσεις για την κινητικότητα), θα αυξήσει τις ψηφιακές δεξιότητες του προσωπικού της και θα διευκολύνει τη διαχείριση προορισμού.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις