Αρχική Νέα ΔωδεκανήσουΚως Η Διονυσία Τελλή νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω – Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τη διαδικασία

Η Διονυσία Τελλή νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω – Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τη διαδικασία

από 12nisospress
253 προβολές
Διαφημίσεις

Νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη η Διονυσία Τελλή και νέoς Γραμματέας ο Εμμανουήλ Μήτρου! Η αντιπρόεδρος του σώματος Παρισίδη Σμαράγδη δεν έχει παραιτηθεί οπότε παραμένει μέχρι να λήξει η θητείας της (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021)!

Καταγγέλλοντας τη διαδικασία αποχώρησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας από την ειδική συνεδρίαση (Δια Ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, σήμερα Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 11.00 στην αίθουσα της Αγίας Τριάδας στην Αντιμάχεια!

kuritshs.JPG

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι η επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρόεδρο και την Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω έτσι ώστε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, ευτελίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους θεσμούς καθώς ο Πρόεδρος εκφράζει το σώμα και προς αυτό καταθέτει την παραίτησή του!

Ο κ Κυρίτσης σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές στα χρονικά της τοπικής διοίκησης πανελλαδικά, να παραιτείται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου!

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής ανέφερε ότι ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας που θα εκλεγούν, εκλέγονται για 39 ημέρες αφού εκ του κώδικα η θητεία του Προεδρείου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και στις 2 του Γενάρη πρέπει να εκλεγεί το προεδρείο για την επόμενη περίοδο, με αποτέλεσμα το προεδρείο που θα βγει σήμερα να είναι για 39 ημέρες, με τον κύριο Κυρίτση να αναρωτιέται για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο Πρόεδρος και η Γραμματέας!

Κλείνοντας ο κ Κυρίτσης σημείωσε ότι λόγω της πλήρους απαξίωσης των θεσμών η Δύναμη Αλλαγής θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, έτσι ώστε να μην συμμετέχει σε αυτόν τον κατήφορο!

jghnfbvdxzcx.JPG

Η κ Ιωάννα Ρούφα με τη σειρά της ανέφερε ότι η συνεδρίαση δεν είναι σύννομη καθώς διεξάγεται εκτός της έδρας του Δημοτικού Συμβουλίου και κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε από τα 2/3 των μελών του, όπως ορίζει το Άρθρο 91 παράγραφος 6 του νόμου 3463 του 2006, η κ Ρούφα συνέχισε λέγοντας πως δεν εξασφαλίζεται η μυστική ψηφοφορία δεδομένης της συμμετοχής δημοτικών συμβούλων με τηλεδιάσκεψη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου στις 2 Ιανουαρίου του 2022 όπως προανέφερε και ο κ Κυρίτσης!

Η επικεφαλής της παράταξης Οραμα + Δράση δήλωσε ότι στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή επιμείνει στη σημερινή συνεδρίαση- παρωδία, θα αποχωρήσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Οραμα + Δράση, παίρνοντας μέρος ξανά στην ειδική συνεδρίαση στις 2 του Γενάρη για την εκλογή του νέου Προεδρείου, όπως η εγκύκλιος του Υπουργείου ορίζει!

kjhjgfdsa.JPG

Η επικεφαλής της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης Κική Μακρή υπενθύμισε στο σώμα ότι η παράταξη ποτέ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του Προεδρείου γιατί έχει την εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εκτελεί όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις γίνονται ή όποιες εγκυκλίους έρχονται, δηλώνοντας πως και για αυτό τον λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση θα απέχει από τη διαδικασία!

jkhgfd.JPG

Ο Προεδρεύων Σύμβουλος κ Παναγιώτης Αβρίθης ανέφερε ότι στις 2 Ιανουαρίου θα επαναληφθεί η διαδικασία για την εκλογή νέου Προεδρείου, καλώντας τις παρατάξεις της μειοψηφίας για μια φορά να καταλήξουν κάπου όλοι μαζί, ενώ για το ζήτημα της συνεδρίασης που έθεσε η κ Ρούφα, σημείωσε ότι οι συνθήκες λόγω COVID-19 είναι τέτοιες έτσι ώστε η έδρα του δημοτικού συμβουλίου να μην μπορεί να φιλοξενήσει τις συνεδριάσεις και συνέχισε δηλώνοντας ότι η ψηφοφορία θα γίνει μυστική και η κάλπη θα στηθεί στην αίθουσα της Αντιμάχειας με τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν μέσω zoom να έχουν 1 ώρα περιθώριο, για να προσέλθουν και να ψηφίσουν!

dhmarxoss.JPG

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς επεσήμανε ότι η ειδική συνεδρίαση για την εκλογή νέου Προέδρου και νέου Γραμματέα του Σώματος, συμβαίνει και σε άλλους Δήμους οι οποίοι έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου εντίμως να μοιραστεί η διοίκηση και η θητεία των εκλεγμένων οργάνων και των προσώπων που αντιστοιχούν σε αυτές! Ο Δήμαρχος Κω συνέχισε λέγοντας πως έκανε το αυτονόητο, δίνοντας την ευκαιρία στο σύνολο των συναδέλφων του να υπηρετήσουν είτε από την ίδια θέση, είτε από μια άλλη, δείχνοντας τι μπορούν να προσφέρουν και δίνοντας μια μεγαλύτερη ορμή και ώθηση σε έναν Δήμο που δουλεύει με όραμα και σχεδιασμό!

Μετά το τέλος των ομιλιών οι παρατάξεις της μειοψηφίας αποχώρησαν και δόθηκε αρχικά περιθώριο μιας ώρας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας για Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κω και είκοσι λεπτών για την ψηφοφορία Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου!

Νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω εξελέγη η Διονυσία Τελλή με 14/14 ψήφους και νέος Γραμματέας ο Εμμανουήλ Μήτρου με 14/14 ψήφους!


H τοποθέτηση της Ιωάννας Ρούφα

Η σύγκλιση της σημερινής «ειδικής» συνεδρίασης δεν είναι σύννομη καθώς διεξάγεται- με δική σας επιλογή- εκτός της έδρας του δημοτικού συμβουλίου.

Σας θυμίζω το άρθρο 96 παράγραφος 1 του Ν3463/2006:  «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει και σε τοπικά διαμερίσματα εκτός της έδρας του, εφόσον τούτο αποφασισθεί από τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των μελών του.»

Αυτή η εκ του νόμου προαπαιτούμενη απόφαση δεν έχει ληφθεί -με δική σας ευθύνη- ως εκ τούτου και σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν βάλλεται εκ προοιμίου.

Πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν στην εκλογή προέδρου και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου!

Επιπλέον δεν εξασφαλίζεται η εκ του νόμου η μυστική ψηφοφορία δεδομένης της με τηλεδιάσκεψης συμμετοχής των συναδέλφων.

Για να μην υποπέσετε σε νέα λάθη, για να μην ταλαιπωρείται άσκοπα το δημοτικό συμβούλιο και αφού προηγηθεί η λήψη της απόφασης των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου που αρχικώς επισημαίνω, θα πρέπει με σαφήνεια να αναφέρεται στο θέμα της ημερήσιας διάταξης ότι η εκλογή προέδρου και γραμματέα αφορά έως και στην 31/12/2021.

Καθώς η θητεία των προεδρείων (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας) ορίζεται εκ του νόμου σε διετίες.( Άρθρο 71 – Εκλογή προεδρείου δημοτικού συμβουλίου – Αντικατάσταση άρθρου 64 του ν. 3852/2010)

Εν προκειμένω: Με την ΑΔΑ Ψ5044ΜΤΛ6-ΕΡΖ εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε, όπως γνωρίζετε, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 3852/2010, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 74 του ιδίου νόμου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της δημοτικής περιόδου 2019-2023,η διαδικασία εκλογής των μελών του προεδρείου των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών θα λάβει χώρα την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του τρίτου έτους αυτής, ήτοι την Κυριακή 2 Ιανουάριου 2022.

Αυτή η διαδικασία είναι υποχρεωτική καθώς ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρετε να υλοποιήσετε μια σύννομη συνεδρίαση θα πρέπει να επανέλθετε στις 2 Ιανουαρίου για την εκλογή προεδρείου -συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου που δεν παραιτείται – ακόμα και αν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα!

Θα ήταν πραγματικά εύκολο αν ακόμα και για λόγους ευγένειας μας κάνατε ένα τηλέφωνο πριν μας αποστείλετε αυτήν την ιδιότυπη πρόσκληση Παρασκευή απόγευμα την ώρα που μεσολαβούσε Σάββατο- μη εργάσιμη για να συνεδριάσουμε Κυριακή πρωί…

Άρα η εκλογή που με τόση αιφνίδια σπουδή και παρατύπως επιχειρείτε αφορά στις επόμενες 40 μέρες αν δεν το γνωρίζετε!

Παραιτήσατε τον πρόεδρο 40 μέρες πριν την αποχώρησή του… και αυτό υποδηλώνει «ήθος», χρηστικότητα, εργαλειοποίηση των θεσμών.

Προφανώς ο επόμενος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα ανυπόμονος και πιεστικός και σας εμπόδισε να δείτε τα στοιχειώδη που αφορούν στη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου!

Πλείστα ζητήματα προκύπτουν από την αξίωση του κυρίου Νικηταρά να κατατεθούν οι παραιτήσεις των αντιδημάρχων – και όχι μόνο- την θητεία των οποίων ο ίδιος παρέτεινε πριν από λίγες μέρες!

Δεν είναι της παρούσης. Θα τα επισημάνουμε ένα – ένα για να γίνουν κατανοητά!

Η διοίκηση του δήμου δεν είναι σόου και μάλιστα παρακμιακό. Η διοίκηση του δήμου είναι πολύ σοβαρή ευθύνη και πολύ σοβαρή υπόθεση.

Προσήλθαμε σήμερα γιατί θεωρούμε την παραίτηση – καθαίρεση του προέδρου μείζον θεσμικό ζήτημα και την εκλογή ενός νέου προέδρου πολιτικό ζήτημα.

Προσήλθαμε για να προστατέψουμε το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και τον πολιτικό αυτοσεβασμό μας.

Καταθέσαμε την νόμιμη οδό και εφιστούμε την προσοχή σας να περιορίσετε τα παιδαριώδη λάθη και τις παραλείψεις σας που υποβαθμίζουν τα θεσμικά όργανα του δήμου και τις διαδικασίες.. Υποβαθμίζουν κυρίως το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και πληγώνουν, ανερυθρίαστα, ανθρώπους δίκην εντυπωσιασμού αποκαλύπτοντας την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει.

Σας καλούμε να προχωρήσετε σε νέα πρόσκληση με τη νόμιμη διαδικασία δεδομένου ότι η παραίτηση προέδρου και γραμματέα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και η αποδοχή τους επιβεβλημένη.

Στην περίπτωση που επιμένετε στην σημερινή παρωδία εμείς θα αποχωρήσουμε και θα τα ξαναπούμε στις 2 Ιανουαρίου.

Αν επιμείνετε να εκλέξετε πρόεδρο για 40 μέρες με παράτυπο τρόπο, πράξτε το χωρίς εμάς.

Τέλος θέτω το ερώτημα: Με δεδομένη την παράτυπη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου της σημερινής συνεδρίασης ποια η νομιμότητα των συνεδριάσεων που ακολουθούν αύριο Δευτέρα και την Πέμπτη με προσκλήσεις που φέρουν την υπογραφή του παραιτηθέντος προέδρου και με έναν νέο πρόεδρο που θα εκλέξετε με παράτυπη διαδικασία;

ΠΗΓΗ: www.kosnews24.gr

Διαφημίσεις

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις