Έκτακτη σύσκεψη με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις που αφορούν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα συγκάλεσε χθες το πρωϊ ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου Θεόδωρου Πάχου και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων & συλλόγων.

Ο Δήμαρχος Κω δήλωσε ότι η δημοτική αρχή υιοθετεί την πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Κοινότητας Πυλίου για την συλλογή υπογραφών ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής και τίθεται μπροστάρης στην προσπάθεια ενεργοποίησης των δημοτών για τη συλλογή υπογραφών, θέτοντας στη διάθεση της Κοινότητας το σύνολο του μηχανισμού του Δήμου.  Παράλληλα ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι ο Δήμος θα στηρίξει τις νομικές προσπάθειες που ήδη έχουν αναληφθεί από τους φορείς.

Ο Θεοδόσης Νικηταράς τόνισε ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη θέση του Δήμου για άμεση και γενναία αποσυμφόρηση του νησιού και την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστής δομής στην Κω.
Αμέσως μετά ο δήμαρχος Κω συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις, μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για μετατροπή της υφιστάμενης δομής σε κλειστή και σε μεγαλύτερη έκταση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συμφώνησε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και επαναβεβαίωσε τις θέσεις του Δήμου, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι αταλάντευτα δίνει τη μάχη:

1. ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής στην Κω,
2. για αποσυμφόρηση του νησιού,

3. διαφύλαξη του φιλειρηνικού χαρακτήρα της κοινωνίας  και
4. προστασία της τουριστικής οικονομίας του νησιού.

Τέλος, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα συγκληθεί το Διαπαραταξιακό Όργανο του Δήμου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, στις 18.00.

Θ. ΠΑΧΟΣ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ;
Με αφορμή τις εξελίξεις που τρέχουν γύρω από τις κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών , δηλώσεις έκανε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πυλίου κ. Θοδωρής Πάχος. Η κοινότητα επιμένει και λέει όχι σε κλειστή δομή, ναι στην αποσυμφόρηση και ζητά να κλείσει το Χοτ Σποτ. « Είχα δίκιο μάλλον που είπα στον Υπουργό κ. Μηταράκη ότι δεν τον πιστεύουμε. Άλλα μας είπε ο Υπουργός όταν τους θέσαμε ερωτήσεις τόσο στην συνεδρίαση, όσο και στην σύσκεψη στο γραφείο δημάρχου και τελικά άλλα έγιναν. Μας έλεγε ότι θα δει τι θα γίνει με την Κω, ότι θα το συζητήσουμε ξανά σε 6 μήνες και τελικά μετά από 10 μέρες ανακοινώθηκε η επίταξη του στρατοπέδου. Δηλαδή διατάζουμε και αποφασίζουμε».
Ο κ. Πάχος επιβεβαίωσε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 την πρόθεση του τοπικού συμβουλίου να παραιτηθεί κάτι που είχε αναφέρει και στον κ. Μηταράκη ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται υπογραφές κατά των κλειστών δομών. « Θα παραιτηθούμε το είπαμε και θα το κάνουμε όλοι μαζί οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Τώρα μαζεύουμε υπογραφές κατά της κλειστής δομής και υπέρ των αιτημάτων μας και έχουμε στο πλευρό μας όλους τους φορείς του νησιού. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 600 υπογραφές και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται. Μας τηλεφωνούν οι πολίτες και θέλουν να υπογράψουν.»

Ο πρόεδρος της κοινότητας υπενθύμισε τα όσα είχε δηλώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ έκανε σχόλιο τόσο για την στάση της περιφέρειας αλλά και τι περιμένει από τον δήμο Κω μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
« Είπα στο δημοτικό συμβούλιο να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις και να βγει μία ομόφωνη απόφαση για κλείσιμο του Χοτ Σποτ. Δεν είναι δυνατόν στο Βόρειο Αιγαίο να βγαίνει ο Περιφερειάρχης, να βγαίνουν οι δήμαρχοι και να είναι κατά και εδώ να το πηγαίνουμε ανάποδα. Δεν είναι δυνατόν εγώ, που είμαι ο πρόεδρος του χωριού, να φωνάζω. Που είναι ο Περιφερειάρχης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι; Ο δήμαρχος να βγει μπροστά για κινητοποιήσεις. Προσωπικά το 2016 βγήκα έξω, ήμουν στις κινητοποιήσεις και τα άλλα νησιά μας κορόιδευαν αν θυμάστε. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και θα βρούμε μπροστά μας τα χειρότερα».