Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Υπό κατάρτιση ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου

Υπό κατάρτιση ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου

από 12nisospress
136 προβολές

Με σημείο αιχμής την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το επόμενο έτος, τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και τις ρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Κώστας Ταρασλιάς.

«Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου βρίσκονται στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2022. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, να κατατεθούν από τις δύο μεγάλες τεχνικές διευθύνσεις του Δήμου Ρόδου, δηλαδή τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, το Τεχνικό Πρόγραμμα –το οποίο ήδη καταρτίζεται και ευελπιστούμε στις αμέσως προσεχείς ημέρες να δοθεί στο Τμήμα Προϋπολογισμού, ώστε να ενταχθεί μέσα στο προσχέδιο το οποίο θα πάει προς συζήτηση. Οι υπηρεσίες μας, προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πολύ σύντομα και φέτος, εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ακολουθώντας όλα τα στάδια.
»Ένα πολύ σημαντικό επίσης, κομμάτι αυτής της διαδικασίας θα είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ρόδου. Ήδη, είχαμε αναρτήσει τη σχετική πρόσκληση προς τους φορείς και τους δημότες, να συμμετέχουν σε αυτή την Επιτροπή και βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να πούμε ότι ανταποκρίθηκαν φορείς –όχι μόνον από την οικονομική ζωή του τόπου αλλά και συνδικαλιστικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί φορείς, γεγονός που μας κάνει πολύ χαρούμενους. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα μπορέσει να ψηφιστεί η Επιτροπή Διαβούλευσης, όπου έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους για να συμμετέχουν και να ακολουθήσουν όλα τα βήματα που πρέπει ώστε να φτάσουμε στην κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, να σημειώσω ότι βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο, όπου οι δημότες που έχουν κάποιες υποχρεώσεις ανεξόφλητες προς το Δήμο Ρόδου, έχουν προθεσμία να το κάνουν έως τις 30 Οκτωβρίου. Θέλω όμως να επισημάνω ότι η ‘γενναία’ ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις μπορούν να εξαιρεθούν, ισχύει μόνον για όσους έχουν α. ενεργή ρύθμιση στην οποία μπορούν να συμπεριλάβουν και ό,τι δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού, έως το τέλος Ιουλίου και β. όσοι είχαν ρύθμιση και την έχασαν.
Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν χρήση του Ν.4646 ο οποίος προβλέπει για όλους τους πολίτες, χωρίς μείωση προσαυξήσεων, έως 24 δόσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε πως μια σειρά από υποχρεώσεις προς το Δήμο Ρόδου, δεν είχαν τακτοποιηθεί. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες, πλέον, διότι για κάποιους πολιτικούς λόγους δεν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι τις χρονιές 2017 και 2018 –πράγμα το οποίο μας βαρύνει».
Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του νέου προϋπολογισμού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως «κινείται περίπου στα περσινά πλαίσια», επιφυλασσόμενος για περαιτέρω ενημέρωση.
Όσον αφορά στις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2021 σε θέματα όπως τα τέλη, ο κ. Ταρασλιάς δήλωσε τα εξής:
«Θα έχουμε μια διαφορά διότι αρκετοί πολίτες προέβησαν σε ρυθμίσεις των τετραγωνικών μέτρων οπότε θα υπάρχει μια μικρή διαφορά. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις τελών ενώ σε κοινόχρηστους χώρους και σε εμπορικά καταστήματα, προβήκαμε και σε μειώσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους κρατικούς πόρους, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς οι ΚΑΠ παραμένουν σταθεροί ενώ ο Δήμος Ρόδου, έλαβε μια οικονομική ενίσχυση λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που ήρθε στη δημοσιότητα για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ρόδου και αν παρουσιάστηκε εμπλοκή, ο αντιδήμαρχος οικονομικών ξεκαθάρισε τα εξής:
«Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Οι δήμοι, με μια απόφαση η οποία είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, έπρεπε να καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Είναι γεγονός πως πάρα πολλοί δήμοι δεν έχουν καταθέσει το 90-95% στην ΤτΕ διότι τίθεται ένα θέμα ρευστότητας. Εμείς, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα και στις τέσσερις βασικές τράπεζες καθώς ο Δήμος Ρόδου, πρέπει να λειτουργεί και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τοπικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό βοηθάει και στη ρευστότητα των τοπικών υποκαταστημάτων. Οι τράπεζες διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα, προσφέροντας μια σειρά από χρηματοδοτικά προϊόντα προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο θέλω να το συζητήσω στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει 14-16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς οι περισσότεροι δήμοι, κινούνται σε ένα ποσοστό 52-53% των διαθεσίμων στην ΤτΕ. Δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το βλέπουμε τόσο απλά. Θα το συζητήσουμε εκεί γιατί είναι σημαντικό –όπως και οι προσλήψεις κ.ά.»

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης, ο κ. Ταρασλιάς, επισήμανε τα εξής:
«Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ρόδου είναι ένα θεσμικό όργανο, το οποίο εκφράζει γνώμη. Και είναι πολύ σημαντικό, για μεγάλα ζητήματα, να καλούμε τους κοινωνικούς μας εταίρους (είτε θεσμικά όργανα, είτε ομάδες πολιτών σε διάφορους συλλόγους κ.λπ.) και να συζητούμε. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία και εκτιμώ πως μέσα από αυτό μπορούμε να αφουγκραστούμε καλύτερα, τι ζητάει η κοινωνία μας. Δεν σας κρύβω πως ο προϋπολογισμός –στην κατεύθυνση την οποία θέλουμε να χαράξουμε- θα έχει να κάνει με τα έργα υποδομής στην πόλη, αλλά και με το κοινωνικό πρόσωπο. Κι αυτό γιατί η πόλη, ακόμη δεν έχει καταφέρει μετά την πανδημία να σταθεί στα πόδια της. Άρα, αυτά τα δύο κομμάτια είναι πολύ σημαντικά για να ενισχύσουν την κοινωνία. Ενδεχομένως, κάποιο σημείο να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μέσα από τέτοιες διαδικασίες μπορούμε να εισπράξουμε πολλά μηνύματα και απόψεις που θα είναι χρήσιμες».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις