Αρχική Νέα Ελλάδας ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo

112 προβολές

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία προχώρησε το ΥΠΕΞ για την παρενόχληση του πλοίου Nautical Geo και την έκδοση παράτυπης Νavtex.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πρόκληση της Τουρκίας

Με δύο Navtex στο κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, σε διεθνή χωρικά ύδατα μεν αλλά με πολλούς αστερίσκους, και άλλη μια anti-NAVTEX στην Μεσόγειο με την οποία αμφισβητούν έρευνες εντός της ελληνική ΑΟΖ, η Τουρκία άναψε “φωτιά” ξανά στις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα ξεκινούσε το Συνέδριο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ, παρουσία και του Τούρκου Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ.

του Χρήστου Μαζανίτη 

«Μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ τα όρια της οποίας δηλώθηκαν στον OHE την 18 Μαρτίου 2020» ανέφεραν οι Τούρκοι στην ναυτική οδηγία που εξέδωσαν για την Μεσόγειο, ως απάντηση στις έρευνες που γίνονται από εταιρείες για τον East Med.

Στη δεύτερη – διπλή NAVTEX οι Τούρκοι δεσμεύουν 2 περιοχές του κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, με διάθεση να δείξουν για ακόμη μια φορά ότι αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας.

navtex

 

navtex

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις