Αρχική Νέα Ελλάδας Βουλή: Οι προτάσεις δυσπιστίας που έχουν γίνει στα χρόνια της μεταπολίτευσης

Βουλή: Οι προτάσεις δυσπιστίας που έχουν γίνει στα χρόνια της μεταπολίτευσης

από 12nisospress
174 προβολές

Πρόταση δυσπιστίας (μομφής) κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία απόφαση που γνωστοποίησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης αναμένεται να αρχίσει στην Ολομέλεια το απόγευμα της Παρασκευής και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται σε όσες έχουν καταγραφεί στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά:

1987: Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατέθεσε την πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέους τη μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης.

1988: Η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατέθεσε τη δεύτερη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.

1989: Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1993: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη διένεξη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

1996: Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιχείρημά της η αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Προτάσεις δυσπιστίας κατά υπουργών κατεγράφησαν: το 1999 κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη, Το 2001 κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου. Το 2005, κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

2007: Ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Γιώργος Παπανδρέου - ΚΙΝΑΛ

2008: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ κατέθεσε και πάλι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

2013: Ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

2014: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς είχε κρίνει ως μη παραδεκτή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αυτή ήταν η πρώτη και μόνη στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρόταση μομφής σε πρόεδρο της Βουλής.

Αλέξης Τσίπρας

2018: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και 75 Βουλευτές της ΚΟ κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

2020: Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα υπέβαλαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και 85 Βουλευτές της ΚΟ του, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις