Αρχική Νέα Κόσμου Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα – Ολοκληρώθηκε η απόσυρση της Ρωσίας

Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα – Ολοκληρώθηκε η απόσυρση της Ρωσίας

40 προβολές
Την ουκρανική σημαία να έχει υψωθεί στη Χερσώνα δείχνουν φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις αναφορές να κάνουν λόγο για μια χαοτική ρωσική υποχώρηση, με τα στρατεύματα να έχουν καταστρέψει τη γέφυρα Αντονίφσκι.

Η ρωσική υποχώρηση φαίνεται ότι έγινε άρον-άρον, ενώ υπάρχουν αναφορές για εγκατάλειψη στρατιωτών που είναι τραυματίες, ουκρανικούς βομβαρδισμούς και πέρα από τον ποταμό Ντνόπρο και για άτακτη διαφυγή ορισμένων ρωσικών μονάδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 20.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σταθμεύσει στη δυτική πλευρά του Ντμίπρο, μέσα και γύρω από τη Χερσώνα.

Η σημαία που βρίσκεται στο κέντρο της Χερσώνας εκτιμάται ότι αναρτήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν από αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπει στην πόλη.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τη γέφυρα Αντονίφσκι στον Δνείπειρο πριν μερικές ώρες, κάτι που ερμηνεύεται ως μεγάλη επιτυχία της Ουκρανίας και μεγάλη ήττα για τον ρωσικό στρατό.

Στους δρόμους της Χερσώνας βρίσκονται κάτοικοι που σκίζουν τις τελευταίες ρωσικες σημαίες και αφίσες.

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τραυματίες στο πεδίο της μάχης

Εν τω μεταξύ πολύ βαριές οι απώλειες για τον ρωσικό στρατό στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, ειδικά τα τελευταία 24ωρα κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης από την περιοχή της Χερσώνας.

Όπως μεταδίδει η Daily Τelegraph, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τραυματίες συντρόφους τους καθώς υποχωρούν. Ο Νικολάι, ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην περιοχή, είπε στην εφημερίδα: «Υπάρχει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε πιο οχυρωμένες θέσεις. Αλλά υπήρχαν ακόμα κατοικημένα σημεία όπου βλέπουμε μάχες. Αποσύρονται γιατί έχουν απώλειες, πολύ βαριές απώλειες. Επιπλέον, δεν παίρνουν καν τα σώματα των στρατιωτών τους και αφήνουν πίσω τους τραυματίες».

Η ανακοίνωση της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το υπουργείο, αλλά και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην ανατολική όχθη. Η διαδικασία απόσυρσης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ίχνος στρατιωτικού εξοπλισμού ή στρατιώτη στη δυτική πλευρά και ότι δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Την Τετάρτη η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη δυτική όχθη του Δνείπειρου που περιλαμβάνει τη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις