Αρχική Νέα Ελλάδας Τσίπρας: Επαμφοτερίζουσα η στάση Ανδρουλάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν εχθρό, την δεξιά πολιτική και το κόμμα που την εφαρμόζει

Τσίπρας: Επαμφοτερίζουσα η στάση Ανδρουλάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν εχθρό, την δεξιά πολιτική και το κόμμα που την εφαρμόζει

από 12nisospress
118 προβολές

Στα ζητήματα των παρακολουθήσεων και των επερχόμενων εκλογών αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, δεχόμενος σχετικές ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να προκηρύξει άμεσα εκλογές έτσι ώστε να διεξαχθούν εντός του Φλεβάρη προκειμένου «να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη» και υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η «πρωτιά» από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, διεκδικώντας μία «κυβέρνηση νικητών».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την θέση του κόμματος ότι κινήθηκε θεσμικά. Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση από την αρχή ζήτησε απαντήσεις από όλους τους αρμόδιους θεσμούς και η «επιμονή» αυτή ήταν που οδήγησε στις «αποδείξεις» που έλαβε από την αρμόδια Αρχή, την ΑΔΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε και την πρόταση δυσπιστίας, παρόλο που όπως είπε, δεν αναμενόταν να υπερψηφιστεί. Επίσης, ανέφερε πως αντίστοιχα η απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο εφόσον υπάρξουν, είναι μια πράξη «ισχυρού συμβολισμού» γιατί η κυβέρνηση αυτή «δεν δικαιούται να συνεχίσει». «Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ο κριτής» σημείωσε, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός οφείλει να προκηρύξει άμεσα εκλογές έτσι ώστε να διεξαχθούν εντός του Φλεβάρη προκειμένου «να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ξένου Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως απευθύνεται στη δημοκρατική κοινή γνώμη, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, καθώς υπάρχει παραβίαση και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Η δημοκρατία κακοποιείται βάναυσα», τόνισε ενώ αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει ήδη κάνει απευθυνόμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως στην επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα και στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σημείωσε, δε, ότι θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ωστόσο, το σημαντικό, είπε, είναι «να αποφανθεί ο ελληνικός λαός». Συνεχίζοντας, παρέπεμψε και στις προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, τον πλουραλισμό στην ενημέρωση αλλά και την ίδια την ΕΥΠ.

 

Αλ. Τσίπρας απάντησε και για την αύξηση των επισυνδέσων την περίοδο που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως ο λόγος ήταν η προσφυγική κρίση και οι επισυνδέσεις είχαν σκοπό την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε μία περίοδο που είχαν γίνει επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως εξήγησε, οι ελληνικές αρχές έκαναν το καθήκον τους και ενημέρωναν για κάθε υποψία παραβατικής συμπεριφοράς. Επίσης, είπε, τότε έγιναν σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του «οργανωμένου εγκλήματος εντός της Αστυνομίας». «Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek Mafia, από το 2019 και μετά την ΕΥΠ τη διοικούσε η Greek Mafia», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είπε στη Βουλή.

«Προφανώς δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπεία»

Αναφερόμενος στην συζήτηση που έγινε στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «γίναμε όλοι μάρτυρες στη Βουλή μια σκηνής θεάτρου του παραλόγου, αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τις αποδείξεις των παρακολουθήσεων, προσπάθησε με φτηνό αντιπερισπασμό να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματαστην επιστολή Ράμμου».

Τόνισε ότι στην ΑΔΑΕ απευθύνθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την επίσκεψη του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον οποίο είχε ζητήσει έρευνα στους παρόχους, και πως το ίδιο ζήτησε από την ανεξάρτητη Αρχή. «Ο μεν κ. Ντογιάκος παρέπεμψε αυτή την έρευνα στις καλένδες», είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Ράμμος και η ανεξάρτητη Αρχή τού ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις, να στείλει αίτημα πιο συγκεκριμένα για ποιους ακριβώς ζητά στοιχεία, -δεδομένου, όπως είπε, ότι ήταν πολύ μεγάλο το σύνολο όλων όσοι είχαν αναφερθεί σε δημοσιεύματα ότι παρακολουθήθηκαν-, για να είναι εφικτό πρακτικά να διεξαχθούν οι έρευνες στους παρόχους. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι επέλεξε να ζητήσει για έξι πρόσωπα, αποστέλλοντας ως προς αυτό συμπληρωματική επιστολή, και σημείωσε ότι στην απαντητική επιστολή του ο κ. Ράμμος αναφέροντας ότι απαντά στην επιστολή του κ. Τσίπρα για τα έξι πρόσωπα είπε ότι και για τα έξι υπάρχουν ευρήματα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι επέλεξε να ζητήσει στοιχεία για τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα με κριτήριο την θεσμική τους ιδιότητα, δηλαδή για πέντε ανώτατους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων και δύο επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, και του υπουργού κ. Χατζηδάκη. «Είναι δυνατόν να έρχεται στη Βουλή ο πρωθυπουργός και να προσπαθεί να ευτελίσει τη συζήτηση αρνούμενος ότι υπάρχουν ονόματα;», σχολίασε. Τόνισε ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ τον ενημέρωσε τηρώντας τη διαδικασία του απορρήτου που ορίζει ο νόμος και πως «από κει και πέρα ήταν δική μου ευθύνη στο Κοινοβούλιο να μάθει την αλήθεια ο λαός».

Σχολίασε ότι η ερευνητική δημοσιογραφία στη χώρα μας είναι ακόμα ζωντανή και έχει επιτυχίες, όπως στο εξωτερικό και πως όταν συμβαίνει στο εξωτερικό, δίνουμε εύσημα.

Ο κ. Τσίπρας κληθείς να διευκρινίσει αναφορές του ότι οι υποκλοπές έγιναν για να ελεγχθεί η ροή του χρήματος, τόνισε ότι «η απάντηση μας είναι ότι θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό -τις απαντήσεις οφείλει να τις δώσει η κυβέρνηση- οι παρακολουθήσεις αυτές να έγιναν για τη ροή του χρήματος». Σημείωσε ότι στα ερωτήματα που έθεσε και «έμειναν αναπάντητα», με σαφήνεια εκτίμησε ότι οι πέντε ανώτατοι αξιωματικοί δεν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας. «Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, αν ο κ. Φλώρος ήταν ύποπτος για κατασκοπεία και είχαν βρεθεί στοιχεία που αφορούν κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία για ακόμη έναν χρόνο;», σχολίασε, τονίζοντας «προφανώς δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπεία» και πως «είναι ντροπή να αιωρούνται τέτοια ερωτήματα πάνω από άξιους αξιωματικούς των ΕΔ». Έθεσε συνεπώς το ερώτημα «ποιος και γιατί ήθελε να τους έχει στο χέρι» σε μια κρίσιμη περίοδο και σε μια περίοδο «που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα 15 δισ. ευρώ. Προσέθεσε ότι ο μεν κ. Λάγιος μόλις υπέγραψε τα Rafale «ξαφνικά βρέθηκε μια θέση γι’ αυτόν στο εξωτερικό, που δεν υπήρχε, ο δε κ. Αλεξόπουλος που τον αντικατέστησε, κι αυτός ετέθη υπό παρακολούθηση ενδεχομένως γιατί ήταν ενοχλητικές οι παρεμβάσεις του προς τη γαλλική εταιρεία…».

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο απασχολεί τους πολίτες, πραγματικά, το θέμα των υποκλοπών, με αφορμή κάποιες μετρήσεις, τόνισε πως τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η μείωση εισοδήματος «οφείλονται σε πολιτικές επιλογές» και πως «αυτές οι παρακρατικές, αντιδημοκρατικές, άθλιες μέθοδοιχρησιμοποιήθηκαν για να εφαρμοστεί μια άθλια πολιτική».

Επανέλαβε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης προκειμένου να «περάσουν δίχως αντιδράσεις» αυτές οι «κατάφωρα αντιλαϊκές πολιτικές».

Αναφέρθηκε, δε, σε δημοσίευμα που «έχει μείνει αναπάντητο» σχετικά με ρουμανική εταιρεία που είχε έρθει το 2018 «να κάνει αυτό που έκανε ο Τραμπ στην Κλίντον», δηλαδή να χρησιμοποιηθούν παράνομα προσωπικά δεδομένα για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Έκανε λόγο, μάλιστα για μια «αδίστακτη εγκληματική ομάδα», τονίζοντας πως δεν φεύγουν από την ατζέντα τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά η «υπόθεση δημοκρατικής εκτροπής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής».

Τι είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε πως παραμένει στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η «πρωτιά» από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, διεκδικώντας μία «κυβέρνηση νικητών», σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σημείωσε, που «προεξοφλεί» ότι «η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα οδηγήσει πουθενά». Χαρακτήρισε, δε, επαμφοτερίζουσα την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας ότι ενώ δήλωσε πως θέλει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει όποιο κόμμα βγει πρώτο προκειμένου να υπάρχει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αυτός, είπε, είναι ένας ακόμα λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, να βγει στην πρώτη θέση.

«Εμείς δεν έχουμε καμία κόντρα και κανένα μέτωπο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχουμε. Έχουμε ένα μέτωπο, έναν εχθρό, έναν αντίπαλο, τη δεξιά πολιτική και το κόμμα που την εφαρμόζει, τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αναφορικά με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι «εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο, αλλά είναι σαφές ότι και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη -δεν τα είπα εγώ, δεν τα είπε η κυρία Τσαπανίδου χτες- τα είπε ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι παρακολουθείται για να είναι το κόμμα του σε ομηρία, ότι η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του ήταν απόπειρα για παγίδευση για εκβιασμό τού ίδιου και του κόμματός του». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του, τις αντοχές του και προς Θεού δεν προδικάζω σε καμία περίπτωση ότι το μισό πολιτικό σύστημα θα υποκύψει στον εκβιασμό». Προσέθεσε ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού. Θυμάστε ποιες ήταν οι αρχικές δικαιολογίες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ; Έκαναν διαρροές ότι είναι κατάσκοπος, τέτοια παραμύθια μας έλεγαν».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επόμενη 5ετία η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας, θέτοντας το ερώτημα: «πού βρίσκονται τώρα αυτές οι πληροφορίες των συνδιαλέξεων, των επαφών, των συζητήσεων, σε ποια χέρια βρίσκονται;». Διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο πολιτικούς αλλά και οικονομικούς παράγοντες και δημοσιογράφους, σχολίασε ότι αν κάποιοι δεν θεωρούν ότι αυτό δεν είναι μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία και την πολιτική ζωή του τόπου ή συμβιβάζονται με την ιδέα, «εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον». «Άρα δεν αφορά μόνο τον κ. Ανδρουλάκη, αφορά όλους όσοι παρακολουθήθηκαν», πρόσθεσε.

Για την ΕΥΠ και τον Χρήστο Ράμμο

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε γι’ άλλη μια φορά την εισαγγελέα της ΕΥΠ, κυρία Βλάχου για «κατάχρηση εξουσίας», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επισήμανε ότι η ίδια υπέγραφε δεκάδες διατάξεις για παρακολουθήσεις υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποιον έλεγχο και διερωτήθηκε αν είναι μέρος κι αυτή του «ρυπαρού δικτύου» και γιατί ο πρωθυπουργός δεν την έχει φωνάξει να ζητήσει εξηγήσεις. «Το θέμα των ρυπαρών, εγκληματικών δικτύων οφείλει να το απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα για την επόμενη μέρα της ΕΥΠ, είπε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να διαλύσει τη «διαλυμένη ΕΥΠ», αλλά να την ανασυγκροτήσει έτσι ώστε να καταστεί εκ νέου αποτελεσματική στη βασική της κατεύθυνση που είναι «η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος» με «λογοδοσία» και «διαφάνεια».

Ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Χρήστος Ράμμος ή άλλο μέλος της ανεξάρτητης Αρχής, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για «αθλιότητα των τελευταίων ημερών» και έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων σε κάθε λειτουργό που εντίμως κάνει αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα και η συνείδηση του».

Σχολίασε, ότι «κρέμασαν στα μανταλάκια» τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ γιατί «δεν υπέκυψε στον εκβιασμό» και «τόλμησε να πράξει αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει». Ως εκ τούτου, τόνισε, πως σύμφωνα με το Σύνταγμα, «κανένα μέλος ανεξάρτητης Αρχής δεν μπορεί να πολιτευθεί» την περίοδο αυτή και σημείωσε πως η τρομοκράτηση του προσώπου αυτού αποτελεί «ισότιμο ατόπημα» με την εκτροπή προκειμένου να «κρατηθούν όλα στο σκοτάδι».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις