Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Το σκάφος «Τυφώνας» καθαρίζει το βυθό και τις παραλίες της Πάτμου από τα σκουπίδια

Το σκάφος «Τυφώνας» καθαρίζει το βυθό και τις παραλίες της Πάτμου από τα σκουπίδια

112 προβολές

Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάτη στο Patmos Times 

Το σκάφος “Typhoon”, (Τυφώνας) βρίσκεται στην περιοχή της Πάτμου, ανοιχτά του Μέρικα και εκτελεί κοινωφελή δράση του Ιδρύματος Λασκαρίδη,  αποκομιδής σκουπιδιών από τους βυθούς και την παραλία. 

Είναι ένα εξειδικευμένο πλοίο, μοναδικό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το οποίο αγοράστηκε από το Ιδρυμα Λασκαρίδη, με αποκλειστικό στόχο τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ελληνικών ακτών και βυθών που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους.

Η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στο “Project Typhoon” («Σχέδιο Τυφώνας»), μια  σημαντική και  φιλόδοξη πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Εδώ και τρεις ημέρες, το υπερσύγχρονο πλοίο “Typhoon” ήρθε στην περιοχή της Πάτμου για να σαρώσει τα λεγόμενα «βενθικά» απορρίμματα (δηλαδή όσα έχουν καταλήξει στον θαλάσσιο πυθμένα) σε βάθος 200 μ., με χρήση κατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος (ROV), και τα σκουπίδια  από τις απόκρημνες και απομακρυσμένες  ακτές.

Χθες, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, βρισκόταν ανοιχτά του Μέρικα και το βοηθητικό φουσκωτό του σκάφος πάνω από   5-6 άτομα αποβιβάστηκαν στην παραλία, κάτω από την πρώην χωματερή και την καθαρίζουν, γεμίζοντας σακκούλες με σκουπίδια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του, εάν το επιτρέψει και ο καιρός, θα παραμείνει στην περιοχή μας γύρω στις 15 μέρες, καθαρίζοντας όλες τις παραλίες, ενώ το  λιμεναρχείο Πάτμου θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί το σκάφος, ώστε να ενισχύσει τη δράση του στην περιοχή μας.

Το “Project Typhoon” προβλέπει ότι το σκάφος θα επιχειρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (όσο επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες), τόσο με ανεξάρτητα προγράμματα, όσο και σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικούς φορείς καθώς και με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας.

Να προσθέσουμε ότι το πλοίο “Typhoon” ναυπηγήθηκε στη Νορβηγία το 2004.
Εχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα, διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων, καθώς και πυροσβεστικά μέσα.

Στη μεγάλη επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται 5 μεγάλα, κατάλληλα επανδρωμένα φουσκωτά που πραγματοποιούν «επιθετικές αποβάσεις» και καθαρίζουν ακτές, οι οποίες είναι απροσπέλαστες με άλλο μέσο.

Πάνω στο “Typhoon” υπάρχουν ακόμη 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.

 

Φωτο: Φωκάς Γρύλλης

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις