Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Το Μεσοπρόθεσμο αποκαλύπτει τα ψέματα της ΝΔ. Εργαζόμενοι και Επιχειρήσεις δεν ενισχύθηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το Μεσοπρόθεσμο αποκαλύπτει τα ψέματα της ΝΔ. Εργαζόμενοι και Επιχειρήσεις δεν ενισχύθηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

100 προβολές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Αθήνα, 03/07/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ν. Σαντορινιός: Το Μεσοπρόθεσμο αποκαλύπτει τα ψέματα της ΝΔ. Εργαζόμενοι και Επιχειρήσεις δεν ενισχύθηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

 

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ειδικά για τους τομείς της ναυτιλίας, της ακτοπλοΐας, του τι πραγματικά έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ως στήριξη, αλλά και για τις επερχόμενες περικοπές των μέτρων στήριξης και αύξηση της φορολογίας.

 

Ø Τα νούμερα στο Μεσοπρόθεσμο αποκαλύπτουν τα ψέματα της Κυβέρνησης για δήθεν μεγάλη στήριξη της Οικονομίας την περίοδο της πανδημίας

«Η αιτιολογική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου είναι αποκαλυπτική σε σχέση με τον τρόπο που η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία. Τα ψέματα είναι προφανή: Η ΝΔ λέει ότι έδωσε συνολικά 41 δις για το ’20-’21. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Η παροχή ρευστότητας που η Κυβέρνηση έδωσε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους έφτασε με το ζόρι τα 8,6 δις το 2020 και θα αγγίξει πιθανόν τα 12,2 δις το 2021».

«Η Κυβέρνηση καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική για να υπερασπιστεί το επικοινωνιακό της αφήγημα για δήθεν μεγάλη στήριξη της Οικονομίας την περίοδο της πανδημίας: Μέσα τις δαπάνες για τη στήριξη της Οικονομίας, εντάσσει την κάλυψη των υγειονομικών δαπανών- αν και το 2021 προχώρησε σε μειώσεις των προϋπολογισμών των νοσοκομείων-, εντάσσει τις προσλήψεις έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, ακόμα και τη διαφημιστική δαπάνη του ΕΟΤ! Ενώ αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τους πίνακες του νομοσχεδίου, μέσα στις δήθεν παροχές της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι δανειοδοτήσεις του ΤΕΠΙΧ και τα υπόλοιπα προγράμματα των τραπεζών, που είναι δάνεια όμως και όχι επιδότηση. Έτσι βγαίνει αυτό το φοβερό νούμερο των 41δις που η πραγματική Οικονομία, βέβαια ποτέ δεν είδε».

Ø Η Κυβέρνηση από το ΄22 κόβει όλα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και αυξάνει τη φορολογία

«Το μεσοπρόθεσμο είναι αποκαλυπτικό και για την πρόθεσή της Κυβέρνησης να σταματήσει όλα τα μέτρα στήριξης το 2022. Λες και δεν θα υπάρχει ανάγκη για την οικονομία το 2022, λες και όλα ξαφνικά θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Επίσης, το γεγονός ότι από το πρωτογενές έλλειμμα φέτος στο 7% η Κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα στο 2% για το 2023, δημιουργεί ένα δημοσιονομικό κενό 16 δις. Πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό: Με κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων και με αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 28%».

Ø «Ανάπτυξη» με ψεύτικα νούμερα και ξεπούλημα δημοσίων υποδομών

«Η ΝΔ μας τάζει ανάπτυξη 3,6% και μας παρουσιάζει προβλέψεις για ιστορικό «ρεκόρ» επενδύσεων ύψους 30%, όταν ο ρυθμός στην ευρωζώνη είναι μόνο 5%. Επίσης, ως ανάπτυξη μας παρουσιάζει το ξεπούλημα σημαντικών δημοσίων επιχειρήσεων ή βασικών υποδομών όπως τα περιφερειακά λιμάνια».

Ø «Αέρας» τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΥΝΑΝΠ, ένας μεγάλος γρίφος: Το ΠΔΕ του Υπουργείου χρηματοδοτεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο (157 εκ), τις άγονες γραμμές (135 εκ), τις λιμενικές υποδομές με τουλάχιστον 4 εκ, όπως έχει προϋπολογίσει η ΝΔ αν και εμείς στηρίζαμε τα λιμάνια μας με 12εκ, και δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου (5εκ). Αυτά όλα μας κάνουν πάνω από 300εκ. Και εδώ συμβαίνει το παράδοξο, η Κυβέρνηση μειώνει το ΠΔΕ του Υπουργείου, από τα 140εκ, το 2022, στα 105 εκ. Πως θα καλυφθούν οι παραπάνω υποχρεώσεις; Τι από αυτά θα καλύψει η Κυβέρνηση και τι θα κόψει; Το μεταφορικό ισοδύναμο, τις άγονες; ».

Μηδενικά σχεδόν χρήματα για τη Ναυτιλία από το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Στο πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που πριν λίγο καιρό μας παρουσίασε η Κυβέρνηση (σημείο 1.3), αναφέρεται ότι η πράσινη ναυτιλία θα επιδοτηθεί με 350 εκατομμύρια. Το Μεσοπρόθεσμο, που τα στοιχεία του είναι αμείλικτα, αναφέρει ότι από το Πρόγραμμα, το Υπουργείο Ναυτιλίας θα επιδοτηθεί συνολικά με μόνο 15,9 εκ. Έτσι μια συνολική πολιτική για τη μετάβαση της Ναυτιλίας στην πράσινη εποχή, δεν γίνεται. Με τόσα λίγα χρήματα ούτε οι υποδομές στα λιμάνια δεν καλύπτονται. Πόσα ψέματα χωράνε σε ένα Μεσοπρόθεσμο;».

Αφού η ηγεσία του ΥΝΑΠ αυτοαναιρείται και δεν ικανή να υλοποιήσει μια ουσιαστική πολιτική για τη Ναυτιλία, ας μας κάνει τουλάχιστον μια χάρη: Είχαμε μεριμνήσει ώστε να υλοποιηθεί μια μελέτη για την πράσινη ναυτιλία. Εμείς την φτάσαμε μέχρι το δεύτερο στάδιο. Τουλάχιστον, χρηματοδοτήστε τη συνέχισή της, με 1εκ ευρώ, μέχρι στο τρίτο στάδιο, και πιστεύω ότι οι άνθρωποι της ναυτιλίας θα βρουν τον τρόπο να περάσουν στην νέα εποχή, χωρίς εσάς».

Σημαντικά προβλήματα στην επιδότηση της Ακτοπλοΐας: Το Υπουργείο δηλώνει ότι για τις ανάγκες της Ακτοπλοίας, έχει δώσει 53 εκ. για το 2020 και 30 εκ. για το 2021. Όμως, τα λεφτά του 2021, οι ακτοπλόοι ακόμα δεν τα έχουν δει. Η Κυβέρνηση τους χρωστάει 70 εκ. από την έκτακτη ενίσχυση και από τις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες, ιδίως οι μικρές να αντιμετωπίζουν, μέσα στο φετινό καλοκαίρι έλλειψη ρευστότητας. Πότε θα ξεπληρώσετε αυτά τα χρέη για να βοηθήσετε την απρόσκοπτη συνέχιση των δρομολογίων;»

«Επίσης, πολλές απορίες έχουν δημιουργηθεί και για το πως μοιράστηκαν τα χρήματα για την ακτοπλοΐα, το 2020. Για παράδειγμα, επιδοτήθηκε γραμμή Θήρα-Ηράκλειο-Θήρα με ταχύπλοο για τον Δεκέμβρη μήνα! Δεν υπήρξε ποτέ ξανά τέτοιο ελεύθερο δρομολόγιο και όμως εσείς το φέρατε και επιδοτήσατε!»

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις