Αρχική Νέα Κόσμου Το Κρεμλίνο προειδοποιεί: Θα πάρουμε μέτρα – Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι εθνική απειλή για τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί: Θα πάρουμε μέτρα – Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι εθνική απειλή για τη Ρωσία

50 προβολές

Απειλητικός εμφανίστηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην προοπτική να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία

“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Και όταν ρωτήθηκε για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή μια ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, απάντησε “Φυσικά”.

Αυτή είναι η απάντηση του Κρεμλίνου στην απόφαση του προέδρου και του πρωθυπουργού της Φινλανδίας να υποστηρίξουν δημόσια την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και μάλιστα να διευκρινίσουν ότι η ένταξη πρέπε να γίνει “χωρίς καθυστέρηση”. Οι δύο ηγέτες της Φινλανδίας πήραν την εν λόγω θέση ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης που θα γίνει την Κυριακή, για το αν τελικώς η Φινλανδία θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Προφανώς υπό το βάρος (στρατιωτικό και πολιτικό) της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ δεν θέλησε να είναι συγκεκριμένος στην τοποθέτησή του. Προτίμησε να αφήσει ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα. Έτσι διευκρίνισε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας γύρω από την Φινλανδία, δηλαδή από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας. Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”, είπε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά “ριζική αλλαγή” στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει. “Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια”, ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. “Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”, ανέφερε σε απειλητικό τόνο το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO. Την θεση αυτή πήρε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. “Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και –την αμυντική αλληλεπίδραση”, προσέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις