Αρχική Νέα Ελλάδας To CNN αποθεώνει τους Έλληνες: Τα 10 πράγματα που κάνουν καλύτερα από όλους

To CNN αποθεώνει τους Έλληνες: Τα 10 πράγματα που κάνουν καλύτερα από όλους

από 12nisospress
308 προβολές

Από τις ευχές που απευθύνουμε με κάθε ευκαιρία, τις δυνατές φωνές που συνήθως χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε,  μέχρι τη φιλοξενία, το φαγητό και τον εορτασμό του Πάσχα, το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης υμνεί  δέκα πράγματα για τα οποία η χώρα μας ξεχωρίζει

Εν μέσω της πανδημίας, δεν είναι λίγοι οι τουρίστες εκείνοι που δεν μπορούν- όσο και να το επιθυμούν- να επισκεφτούν την χώρα. Ίσως, η λαχτάρα αυτή για την Ελλάδα, γνωστή για τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, να οδήγησε το CNN σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα.
Σε αυτό θυμίζει στους απανταχού λάτρεις της μεσογειακής μας χώρας, όλα εκείνα στα οποία εκείνη υπερέχει.

Ευχές: Η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει λέξεις και έννοιες που παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια, δανείζοντας χιλιάδες λέξεις στις υπόλοιπες. Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να υστερούν και οι ευχές που ανταλλάσσουν οι Έλληνες. Στις περισσότερες χώρες, ένα ξερό συγχαρητήρια αρκεί για την πλειονότητα των περιστάσεων. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δείχνουμε μία προτίμηση στις εξατομικευμένες ευχές. Μία για κάθε περίσταση. «Να ζήσετε» και «Βίον ανθόσπαρτον», λέμε στους γάμους. Σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και ευχή για τους καλεσμένους των γάμων που τυχαίνει να είναι ελεύθεροι: «και στα δικά σας». «Καλή πρόοδο» ευχόμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση ή μία καινούρια δουλειά. «Πολύχρονος» σε όσους γιορτάζουν. «Καλή λευτεριά» στις εγκυμονούσες. «Άξιος» για τους κουμπάρους. «Καλορίζικο», όταν κάποιος αγοράζει κάτι, από κινητό, μέχρι αυτοκίνητο. Αυτό, όμως, που μοιάζει να μπερδεύει τους ξένους περισσότερο είναι ότι πρωτοτυπήσαμε και στον θάνατο, εδραιώνοντας και σε αυτή την ατυχή-τουλάχιστον- περίσταση μία πρέπουσα ευχή: «καλό παράδεισο»

Η ιστιοπλοΐα, η τέχνη αρμενίσματος στην θάλασσα, αποτελεί ασύγκριτη απόλαυση για όσους εκτιμούν την ομορφιά του υγρού στοιχείου. Σύμφωνα με το CNN, η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία αξίζει κανείς να απολαύσει τη δραστηριότητα αυτή. Με αμέτρητα νησιά, υπέροχους κολπίσκους, δεκάδες αποχρώσεις του γαλάζιου, η χώρα διαθέτει το πιο γοητευτικό σκηνικό για το διαδεδομένο αυτό σπορ. Το άρθρο αναδεικνύει την χώρα ως το ιδανικό μέρος για να  βυθιστεί κανείς στα νερά, να επιδοθεί σε ιστιοπλοΐα και να ταξιδέψει μέσω σκάφους, ανακαλύπτοντας κάποια από τα πιο απόμακρα και ελκυστικά σημεία του κόσμου.

Χμμμμ, Τί σχέση μπορεί να έχουν οι φωνές με την χώρα; Προφανώς, όταν επισκέπτεται κάποιος την Ελλάδα, παρατηρεί ότι οι κάτοικοί της είναι θορυβώδεις. Απευθύνονται ο ένας τον άλλον σε υψηλούς τόνους. Αν και συνομιλούν φιλικά, ένα απαίδευτο αυτί θα συμπέραινε ότι καυγαδίζουν. Εκτός ελληνικού εδάφους, έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι η συνήθεια αυτή προέρχεται ίσως από τους ναυτικούς που έπρεπε να φωνάζουν ο ένας στον άλλον. Άλλοι ενοχοποιούν μία παρεξηγημένη επίδειξη ανδρισμού. Δίχως αμφιβολία, όμως, η ερμηνεία αυτή δεν εξηγεί γιατί οι γυναικείες φωνές συνήθως υπερτερούν των ανδρικών.

Η συνήθεια του κρύου καφέ
Παρ’ ότι ο φραπέ θεωρείται ξεπερασμένος, οι τουρίστες συνεχίζουν να τον αναζητούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Θεωρείται ένα παραδοσιακό ρόφημα, απολαμβάνοντας την φήμη του μουσακά.

Κόλλημα με το παρελθόν

Κανείς δεν αμφισβητεί το παρελθόν της χώρας, αλλά μάλλον οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν ως ιδιαίτερα κολλημένους σε αυτό. Το άρθρο υποστηρίζει πως οι κάτοικοί της Ελλάδας διδάσκονται αρχαία ιστορία, βυζαντινή και ούτω καθεξής. Ως εκ τούτου, συνειδητοποιούν από νωρίς ότι το παρελθόν της χώρας είναι πιο λαμπρό από των άλλων.  Η φράση «όταν εμείς κάναμε πολιτισμό εσείς κρεμόσασταν από τα δέντρα» έχει κυκλοφορήσει και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Κάπνισμα
Μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί στο εξωτερικό για τον καθολικό αντικαπνιστικό νόμο και την αισθητή μείωση των καπνιστών στην χώρα, η οποία πλέον συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρ’ όλα αυτά, το CNN αναφέρεται στην υποτιθέμενη προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στο τσιγάρο, επικαλούμενο το ποσοστό του 37%, ως το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενόψει της καραντίνας που φαίνεται ότι θα μας στοιχίσει τον εορτασμό του Πάσχα, η αναφορά αυτή μας πληγώνει. Όπως και να έχει, το δημοσίευμα αναγνωρίζει τα έθιμα του Πάσχα και τη μοναδικότητά τους. Κάθε μέρα της μεγάλης εβδομάδας έχει τη σημασία της, τη διατροφή της, ενώ η εκκλησία και η τελετή σε αυτήν πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Η κατάνυξη της μεγάλης Παρασκευής, ο ενθουσιασμός του Μεγάλου Σαββάτου και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους τουρίστες, ενώ το άρθρο δεν θα μπορούσε να παραλείψει την “mageiritsa”.

Φιλοξενία ή αλλιώς η τέχνη να σε κάνουν να νιώθεις ευπρόσδεκτος.

Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους. Το εθνικό αυτό χαρακτηριστικό, συγκαταλέγεται ακόμα στα προτερήματα των ντόπιων. Γίνεται, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στο κέρασμα.

Σπουδές στο εξωτερικό
Απ’ ό,τι φαίνεται διαπρέπουμε και εκεί. Περισσότεροι από 38 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν αξιοθαύμαστες καριέρες στο αντικείμενό τους, επιλέγοντας να μην επιστρέψουν στην μαμά πατρίδα.

Καλό φαγητό
Τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, αλλά και η ντόπια κουζίνα κάθε περιοχής φαίνεται να καθιστούν ιδιαίτερα μοναδική την ελληνική κουζίνα. Μουσακάς, τζατζίκι, χωριάτικη και άγιος ο θεός.

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις