Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Θερίζει ο θάνατος στην άσφαλτο των νησιών μας – «Μακάβρια πρωτιά» σε όλη τη χώρα το Νότιο Αιγαίο

Θερίζει ο θάνατος στην άσφαλτο των νησιών μας – «Μακάβρια πρωτιά» σε όλη τη χώρα το Νότιο Αιγαίο

63 προβολές

Γράφει ο
Άγγελος Κοκκίδης

Τραγική πρωτιά ανάμεσα σε όλη τη χώρα είχε για άλλη μια φορά η Ρόδος και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για τα οδικά τροχαία ατυχήματα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήρθε πρώτη σε νεκρούς, πρώτη σε βαριά τραυματίες και δεύτερη σε ελαφρά τραυματίες ανά 100.000 κατοίκους το 2022.

Δεν προκαλεί έκπληξη αυτή η είδηση, αφού η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ρόδος είναι εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στα φαβορί των στατιστικών των οδικών τροχαίων ατυχημάτων.

Η ακραία παραβατική συμπεριφορά πολλών εκ των οδηγών, κυρίως των μοτοσυκλετιστών, πολλές φορές οδηγεί σε μοιραία κατάληξη σε περίπτωση ατυχήματος.

Ενδεικτικά, σε έρευνα που έγινε σε συγκεκριμένο τμήμα της πόλεως Ρόδου καταγράφηκαν πάνω από 250 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. σε μόλις μια ημέρα! Μάλιστα από τους παραβάτες μοτοσυκλετιστές λιγότεροι από το 20% φορούσαν προστατευτικό κράνος.

«Πολλοί οδηγοί στη Ρόδο χρειάζονται και έναν τροχονόμο από πίσω τους», μας είπε ο υποδιοικητής του τμήματος της τροχαίας Ρόδου σε σχετική ερώτηση.

«Πολλές φορές αφαιρείται το δίπλωμα από μοτοσυκλετιστές για τροχαία παράβαση και έλλειψη κράνους και εκείνοι έρχονται στο τμήμα για να διαμαρτυρηθούν οδηγώντας χωρίς δίπλωμα τη μηχανή τους και παρκάροντας μπροστά στο τμήμα χωρίς να φέρουν κράνος. Ευχόμαστε να μειωθούν τα ατυχήματα και προσπαθούμε για αυτό αλλά πολλοί οδηγοί δείχουν απαράδεκτη συμπεριφορά».

Ελλιπής μέριμνα για το θέμα παρατηρείται και από την πλευρά των δημοτικών αρχών, οι οποίες κωφεύουν στην οδηγία «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με την οδηγία και για την ασφαλή κίνηση των πεζών προβλέπεται ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου το 1,5 μέτρο. Μάλιστα, οδοί πλάτους μικρότερου των 6 μέτρων προτείνεται να πεζοδρομούνται για την ασφάλεια κίνησης όλων.

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις