Αρχική Πολιτική Εισηγήσεις και σενάρια για πρόωρες εκλογές

Εισηγήσεις και σενάρια για πρόωρες εκλογές

από 12nisospress
333 προβολές

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και ήδη υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις σε κυβερνητικά στελέχη για το πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια που έχουν τα θετικά και τα αρνητικά σημεία. Σε κάθε σενάριο αποκλείεται η προκήρυξη εκλογών πριν την 7η Ιουλίου, ένα χρόνο δηλαδή πριν την νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και οι εκλογές να διεξαχθούν από υπηρεσιακή.

 

Εκλογές: Το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο

Η πρώτη εισήγηση αφορά πρόωρη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία το φθινόπωρο του 2020. Σε μια τέτοια περίπτωση, στα συν προσμετρείται ο αιφνιδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει αναφερθεί δημοσίως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα στελέχη του κόμματος του, ωστόσο η αναδιοργάνωση που έχει ξεκινήσει και οι εσωτερικές διαμάχες που υπάρχουν θα δυσκολέψουν την εκλογική μάχη. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την θετική εικόνα που έχει στους πολίτες, όπως καταγράφεται δημοσκοπικά σχεδόν σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Το ρίσκο με τις διπλές κάλπες στις εκλογές

Άλλο ένα επιχείρημα στα υπέρ αυτής της εισήγησης είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει χειρουργικές παρεμβάσεις σε συνεννόηση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Τέλος, θα καεί νωρίς -τη στιγμή που η κυβέρνηση διανύει μια θετική περίοδο- η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Το ίδιο επιχείρημα όμως βρίσκεται πρώτο στην λίστα με τα αρνητικά σημεία αυτής της εισήγησης. Οι διπλές κάλπες αποτελούν ρίσκο και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα λειτουργήσουν οι ψηφοφόροι καθώς θα κληθούν να πάνε δύο συνεχόμενες φορές στην κάλπη. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη αιτιολογία για την απόφαση να προσφύγει η κυβέρνηση τόσο σύντομα σε εκλογές. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι θα έχει μεσολαβήσει το καλοκαίρι με πιθανή την αύξηση των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας. Αν το πρόβλημα παραμένει στα σημερινά επίπεδα θα αποτελεί αδύναμο σημείο της κυβέρνησης.

 

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές το 2021
Η δεύτερη εισήγηση είναι για πρόωρες κάλπες το 2021. Είναι η χρονιά κατά την οποία εκτιμάται ότι «θα είναι φανερή στην τσέπη των πολιτών η θετική πορεία της οικονομίας», θα έχει επιτευχθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Μάλιστα, δεν θα έχει κάνει την εμφάνιση της η φθορά που προκαλείται σε όλες τις κυβερνήσεις από την καθημερινότητα και την τριβή με τα προβλήματα. Το αρνητικό σημείο αυτής της εισήγησης είναι το ενδεχόμενο να μην έχουν αποδώσει ακόμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται χρόνο να ωριμάσουν και εκείνο το διάστημα θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Εκλογές: Θέλει εξάντληση της 4ετιας ο Μητσοτάκης
Βέβαια υπάρχει και η εξάντληση της τετραετίας με τις εκλογές να γίνονται στην συνταγματική τους προθεσμία που είναι το καλοκαίρι του 2023. Ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση αυτή τη στιγμή να ενδώσει σε αυτές τις εισηγήσεις. Πρόσφατα δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και να κερδίσουμε τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Δεν έχω κανένα λόγο να σκέφτομαι τις πρόωρες εκλογές».

Πέραν της απόδοσης του κυβερνητικού έργου, θα επιδείξει και θεσμική συνέπεια για την οποία μιλά συχνά. Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η εξάντληση της τετραετίας είναι η συνεπακόλουθη κυβερνητική φθορά, αλλά και κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη που θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Άλλωστε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν προαναγγέλλεται ποτέ και αποτελεί ένα «όπλο» στο συρτάρι του εκάστοτε Πρωθυπουργού.

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις