Αρχική Νέα ΔωδεκανήσουΚως Τα μέτρα και οι προτάσεις του Δήμου Κω για την επανεκκίνηση της Τουριστικής Οικονομίας. Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου

Τα μέτρα και οι προτάσεις του Δήμου Κω για την επανεκκίνηση της Τουριστικής Οικονομίας. Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου

203 προβολές

H ΕΙΣΗΓΗΣΗ TOY ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΝΙΚΗΤΑΡΑ

Οι πιο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού εντοπίζονται στον τουρισμό. Συνολικά για τη χώρα μας αλλά πολύ περισσότερο για το νησί μας.

Μια κρίση υγείας μετατράπηκε σε ελάχιστο χρόνο σε παγκόσμια οικονομική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μεταφορές, ειδικά οι αεροπορικές μεταφορές, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και διασκέδασης, ως χώροι μαζικής συνάθροισης, δέχτηκαν εξαρχής το πλήγμα της πανδημίας και συνακόλουθα όλοι όσοι περιστρέφονται γύρω τους.

Ουσιαστικά, για την επαναφορά στην κανονικότητα λειτουργίας του τουρισμού, επιβάλλεται η παγκόσμια κοινότητα πρώτα να κερδίσει τη μάχη της υγείας και μετά της οικονομίας.

Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας μας αλλά και της Κω θα είναι τεράστια.

Αρκεί να πούμε ότι για το 2017 (σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία) η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπολογίστηκε κατά προσέγγιση στο 76,8%.

Μετά την κρίση του 2008-9, που αφορούσε το χρηματοπιστωτικό κομμάτι της οικονομίας και έμμεσα μόνο τον τουριστικό κλάδο, το τουριστικό εισόδημα στην Δυτική Ευρώπη, έκανε 4 χρόνια για να επανέλθει στην πρότερο του ύψος.

Η σημερινή κρίση με τον covid-19 είναι σαφώς χειρότερη και έχει την ιδιαιτερότητα ότι χτυπά άμεσα και συντριπτικά το τουριστικό προϊόν και τους κλάδους εστίασης και διασκέδασης.

Πολλοί σημαντικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος τομέας της οικονομίας που θα ανακάμψει από την κρίση του Κορωνοϊού, καθώς εξαρτάται από την κινητικότητα των ανθρώπων και την εμπιστοσύνη προς τους προορισμούς.

ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΛΑΧΘΕΙ ΣΕ ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Για το νησί μας, που η οικονομία του στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, οι συνέπειες θα είναι πρωτόγνωρες.

Υπάρχουν δύο σενάρια που σχεδόν για όλους τους έχοντες σχέση με τον τουρισμό είναι τα επικρατέστερα μέχρι τώρα:

Α) Το καλό σενάριο, δηλαδή η σεζόν να ξεκινήσει δειλά από τον Ιούλιο

Β) Το κακό σενάριο, δηλαδή να μην υπάρξει σεζόν για φέτος.

Χρειάζεται να συντρέχουν μια πλειάδα παραγόντων ώστε να μπορεί να υπάρξει τουριστικό έργο αυτό το καλοκαίρι ανάμεσα στην χώρα μας και τις χώρες που αποτελούν τις κατεξοχήν τουριστικές αγορές μας.

Θα πρέπει καταρχήν η Ελλάδα να επιτρέπει πτήσεις απ’ αυτές και εκείνες με τη σειρά τους να επιτρέπουν πτήσεις προς τη χώρα μας.

Αυτή η συνθήκη δεν φαίνεται να ικανοποιείται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος έγκυρης, πρακτικής (μη χρονοβόρας), αλλά και οικονομικής πιστοποίησης, πανευρωπαϊκά, ότι οι τουρίστες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας δεν είναι φορείς του ιού.

Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Από κει και πέρα, θα πρέπει οι εν’ δυνάμει επισκέπτες μας να έχουν, μετά από μια τέτοια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, διάθεση να ταξιδέψουν, και συγχρόνως να μην έχουν επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση, που σε δεύτερη φάση αυτή συνεπάγεται.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που θα παραμείνουν ενεργές για να τους μεταφέρουν, καθώς και ξενοδοχεία ή άλλου είδους καταλύματα για να τους υποδεχθούν. Τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε αξιοπρεπή επίπεδο ποιότητας και στελέχωσης εργατικού δυναμικού.

Τέλος, η χώρα μας, και στην περίπτωση μας η Κως, να αποτελεί ελκυστικό προορισμό γι αυτούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σε αυτό το τελευταίο πάμε καλά, αφού τόσο η Ελλάδα όσο και το νησί μας, φαίνεται να ξεπερνούν σχετικά αλώβητες τον covid-19.

Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς, ειδικά στην περίπτωση του 2ου σεναρίου, θα είναι τόσο μεγάλο που θα ξεπερνά τις δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου μας, όπως και κάθε Δήμου.

Ακόμα και σε επίπεδο κυβέρνησης, οι δυνατότητες παρέμβασης θα εξαντληθούν σύντομα.

Μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και για μια αναμενόμενη ύφεση απρόβλεπτων διαστάσεων. Κάποιοι ήδη την συγκρίνουν με τη μεγάλη ύφεση του 1929.

Μόνο παρεμβάσεις γενναίας χρηματοδότησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουν να βοηθήσουν οικονομίες με σαθρά θεμέλια όπως η ελληνική να επανακάμψουν μετά την κρίση.

Έτσι έχει σε γενικές γραμμές η μέχρι σήμερα κατάσταση.

Τι κάνουμε στην Κω. Στόχοι και διεκδικήσεις μας

Χρειαζόμαστε τοπικό ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Όσον αφορά στο νησί μας όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του τουρισμού και δε χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συνεργάζεται και συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους και ήδη αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πρώτα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Όσο περνά όμως ο καιρός και σταδιακά αποσαφηνίζεται το πεδίο, όπως και τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θεωρούμε πως πρέπει να στηρίξουμε ένα ενιαίο μέτωπο στόχων και διεκδικήσεων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας μας.

Είναι σαφές για τη δημοτική αρχή ότι αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί.

Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία.

Με σύνεση, συνεργασία και κατανόηση θα τα καταφέρουμε.

Η Πολιτεία και τα συλλογικά όργανα κάθε κλάδου διαμορφώνουν τις δικές τους προτάσεις και συγκροτούν το δικό τους σχεδιασμό.

Πιστεύω όμως ότι τοπικά, εδώ στο νησί μας, χρειαζόμαστε ένα δικό μας σχέδιο.

Ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που μας αφορά όλους.

Όλοι μαζί να το συναποφασίσουμε και όλοι μαζί να το εφαρμόσουμε.

Με όρους και δεσμεύσεις στη λογική της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και του κοινού συμφέροντος.

Να περιλαμβάνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και ξεχωριστά αιτήματα, αφού σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικές οι συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα σε σχέση με τα νησιά, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και του τουρισμού.

Μέτρα οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά μπορεί να είναι τώρα στην πρώτη γραμμή αλλά δεν αρκούν.

Στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται, το υγειονομικό μέρος, σε σχέση με τις δομές υγείας αλλά και το νέο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αποκτά καθοριστική σημασία.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση η ανάκαμψη δεν είναι άμεση. Ποτέ δεν επανέρχονται οι καταστάσεις εκεί που τις αφήσαμε.

Όλα, ότι συμβαίνει, αφήνουν το στίγμα τους.

Στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας τίθενται νέα διλήμματα και νέα στοιχήματα.

Για αυτό πέρα από τις γενικότερες ρυθμίσεις συγκροτούμε και ένα τοπικό σχέδιο.

Διαμορφώνουμε στρατηγική ασφαλούς προορισμού.

Για να θεωρηθεί η Κως ασφαλής προορισμός ελέγχουμε κοινόχρηστους χώρους και παραλίες, με βάση τις οδηγίες που θα υπάρξουν από τα αρμόδια Υπουργεία και το επικοινωνούμε προς τα έξω.

Για να αποδείξουμε στην πράξη τον σεβασμό μας στον άνθρωπο, στη ζωή και στο νησί μας.

Η χωροταξική κατανομή και ο σχεδιασμός των ξενοδοχειακών μονάδων, το μέγεθός τους, η προστασία του περιβάλλοντος, η λειτουργία των παραλιών μας, η καθαριότητα και η καλή λειτουργία των δημόσιων υποδομών, η τοπική γαστρονομία, οι συγκοινωνίες με μικρότερου μεγέθους λεωφορεία, η επιμήκυνση της σεζόν ώστε να μην έχουμε πληθυσμιακή συσσώρευση τουριστών σε 2-3 μήνες αιχμής, οι δομές υγείας και πολλά άλλα αποτελούν τις νέες προκλήσεις για τον τόπο μας.

Όλα αυτά συνυφασμένα με τις Ιπποκρατικές αρχές και αξίες, που παραμένουν αναλλοίωτες για τη ζωή και του σύγχρονου ανθρώπου.

Ειδικά από τη στιγμή που πολλοί επιστήμονες προβλέπουν ότι ζητήματα επιδημιών θα επανέρχονται ανά διαστήματα.

Αυτό που λέγαμε πάντοτε, ότι ο τουρισμός είναι ίσως το πιο ευάλωτο προϊόν, τώρα το βλέπουμε ξεκάθαρα.

Άρα στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγική θωράκισης της οικονομίας μας.

Δημιουργώντας ένα νέο, σύγχρονο τουριστικό προϊόν από τη μια.

Αναπτύσσοντας άλλους τομείς της οικονομίας από την άλλη, όπως τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Χρειάζεται σχεδιασμός, καινοτόμες ιδέες και διάθεση συνεργασίας.

Αν δεν τολμήσουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

Όσον αφορά στην εφετινή σεζόν. Σε αυτό το μουντό τοπίο είναι δύσκολο να κάνουμε σχεδιασμούς τοπικά.

Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια να βρούμε μια κοινή συνισταμένη.

Να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε, όπως σε όλα τα ζητήματα της κοινωνίας και του νησιού μας.

Δήμος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, από κοινού.

Όλα δείχνουν ότι, τουλάχιστον για εφέτος, οι προσδοκίες είναι μειωμένες.

Οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται από εμάς, τοπικά.

Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να έχουμε σχέδιο οργάνωσης σε κάθε περίπτωση.

Έτσι, μπορούμε να προσδιορίσουμε βασικούς στόχους και να εργαστούμε για την επίτευξή τους, ειδικά στο ενδεχόμενο της μικρότερης σεζόν.

Η δημοτική αρχή, μετά από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με συμπατριώτες μας επιχειρηματίες, μετά από διεξοδικές συζητήσεις με κοινωνικούς παράγοντες και επιχειρηματίες του νησιού μας, προσδιορίζει το ρόλο του Δήμου μας ως συντονιστή και εγγυητή του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ που έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε.

Ζητά τη δέσμευση όλων σε βασικούς στόχους που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή του τόπου μας.

Καλούμε την κυβέρνηση:

 • Να διαμορφώσει, σε συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οδικό χάρτη επανεκκίνησης του τουρισμού. Καταρχήν να συμφωνήσουν στον τρόπο ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών μέσα από ενιαίο πρωτόκολλο υγειονομικής θωράκισης.
 • Να δοθούν κατευθυντήριες υγειονομικές οδηγίες (μέσω του ΕΟΔΥ) για τον ασφαλή τρόπο λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων τους.
 • Να διαμορφώσει συνολική πολιτική ανάταξης του ελληνικού τουρισμού με μέτρα μείωσης κόστους του τουριστικού πακέτου, όπως μείωση του ΦΠΑ.
 • Να συγκροτήσει εργαλεία ρευστότητας, ώστε να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις. Οι πιθανολογούμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις της κρίσης δεν πρέπει να οδηγήσουν σε δομική κρίση τον ελληνικό τουρισμό.
 • Να μετατρέψει το τέλος Διανυκτέρευσης σε πόρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για αξιοποίησή του: α. στην υλοποίηση έργων τουριστικών υποδομών, β. στην ανάπτυξη δράσεων τουριστικής προβολής και διαφήμισης, γ. στην υποστήριξη των δομών Υγείας. Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες τουρισμού, η χώρα μας να μην παραδειγματίζεται από τις καλές πρακτικές άλλων τουριστικών προορισμών, που αξιοποιούν αυτό το τέλος για την στήριξη της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξής τους.
 • Να οργανώσει στοχευμένες δράσεις τουριστικής προβολής και πρόγραμμα προσέγγισης αγορών που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό, πχ Ρωσία, Πολωνία, Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, Φινλανδία, Ισραήλ.
 • Να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις του τουρισμού και κυρίως τους εργαζόμενους στον κλάδο, που θα χάσουν τη δυνατότητα απασχόλησης και επιβίωσής τους. Είναι δεδομένο ότι για το 2021 το νησί δεν θα μπορεί να προσφέρει ποιοτική τουριστική υπηρεσία αν το εργατικό δυναμικό είναι εξαθλιωμένο.
 • Να εκδώσει άμεσα την ΚΥΑ για προσδιορισμό των όρων χρήσης παραλιών, με δραστικά μειωμένο τίμημα, ενσωματώνοντας τις οδηγίες στο Πρωτόκολλο Υγειονομικής Θωράκισης.
 • Να επιδοτήσει την εργασία των εργαζομένων στον τουρισμό, τουλάχιστον έως την έναρξη της σεζόν του 2021, αξιοποιώντας παράλληλα αυτό το διάστημα για επιμόρφωσή τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και για τις γενικότερες υγειονομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν.
 • Να οργανώσει προγράμματα επιμόρφωσης των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνεργασία με τους συλλογικούς Φορείς τους, από όλο τον τουριστικό κλάδο.
 • Να εξετάσει άμεσα τους όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιμήκυνσης της όποιας τουριστικής περιόδου και να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
 • Να επεκτείνει τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και να διαμορφώσει πακέτα νησιωτικού κοινωνικού τουρισμού που θα ενσωματώνουν πρόβλεψη του μεταφορικού ισοδύναμου και για τους επισκέπτες των νησιών, ώστε να μειωθεί το κόστος μετακίνησης και να μην επωμιστούν όλο το βάρος ενός φτηνού πακέτου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
 • Να οργανώσει, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, και να δώσει κίνητρα εκ περιτροπής λειτουργίας ξενοδοχείων.
 • Να μειώσει το κόστος εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους.

Ιδιαίτερα ζητάμε από την κυβέρνηση:

Να στηρίξει άμεσα τις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά, με προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο τουρισμός, ειδικά μετά την πανδημία, συνδέεται άμεσα με την υγειονομική θωράκιση των προορισμών.

Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των δομών υγείας, ειδικά στο νησιωτικό χώρο.

Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει απαίτηση των επισκεπτών μας, ενώ μπορεί να προβληθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας, σε συνδυασμό με το κλίμα, τα τοπικά προϊόντα και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον.

Πιστεύω ότι η ενίσχυση των δομών Υγείας στην Κω καταλήγει σε έναν κύριο στόχο. Στην ανέγερση νέου Νοσοκομείου.

Για τη δημοτική αρχή αποτελεί μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα, η οποία ενισχύεται υπό τις εξελίξεις που βιώνουμε.

Ζητούμε άμεσα, δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτό το στόχο και δρομολόγηση των αναγκαίων διαδικασιών.

Στην ίδια κατεύθυνση διεκδικούμε:

α. άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού,

β. πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού,

γ. προσθήκη 2ου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με έδρα στην Αντιμάχεια και κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό για πλήρη λειτουργία σε 24ωρη βάρδια,

δ. ενοικίαση ξενοδοχείου, για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς και απομόνωσης ελαφρά νοσούντων επισκεπτών, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτη η λειτουργία του Νοσοκομείου και των ξενοδοχείων,

ε. να προβλεφτεί δυνατότητα διακομιδής ασθενών Covid19 από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα τουριστικά πρακτορεία,

ζ. να οργανώσει τη δυνατότητα ασφαλούς διακομιδής στη ΜΕΘ Νοσοκομείο Ρόδου με πλωτά μέσα, τα οποία εφοδιάζονται με θαλάμους αρνητικής πίεσης,

η. παρουσία και στην Κω Κινητής Ομάδας Υγείας ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ) για τη διενέργεια τεστ.

Πρόκειται για αναγκαία μέτρα οργάνωσης, κοινωνικής και οικονομικής προστασίας, διότι ενώ μπορεί να διαφημιστούμε ως χώρα “covidfree” πρέπει να είμαστε και χώρα “covidready”, θωρακισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο επαναφοράς του κορονοιού, ώστε το ενδεχόμενο τουριστικό άνοιγμα να μην μεταλλαχθεί σε υγειονομική ταφόπλακα που αναπόφευκτα θα έχει θύμα πρωτίστως την δημόσια υγεία.”

Καλούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και παντός είδους τουριστικές επιχειρήσεις:

 1. Να προσλάβουν κατά προτεραιότητα τους ντόπιους εργαζόμενους, όλους όσοι ζούνε μόνιμα στο νησί μας.
 2. Να προμηθεύονται κατά προτεραιότητα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες.
 3. Να στηρίξουν, όσο μπορεί κάθε μία ξεχωριστά, κοινωνικές δράσεις.
 4. Να θέτουν σε προτεραιότητα την αποπληρωμή οφειλών τους στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΚ, ώστε αυτοί οι πόροι να επαναχρησιμοποιούνται για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Ο Δήμος Κω συμβάλλει με όλους τους τρόπους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στηρίζει την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και όλους τους κατοίκους του νησιού μας, οι οποίοι πρέπει να μείνουν μαχητικά στις επάλξεις, ώστε η επόμενη ημέρα να επιτρέψει άμεση ανασύνταξη δυνάμεων και επανατοποθέτηση του νησιού μας στην τουριστική αγορά.

Στο επίπεδο του μάρκετινγκ και της προβολής του νησιού, συντασσόμαστε σε μια εθνική στρατηγική, όπως χαράσσετε από το υπουργείο τουρισμού, τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ και τους άλλους θεσμικούς φορείς.

Παρόλη τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάζουμε βίντεο, σε συνεργασία με ταλαντούχους συμπατριώτες μας, ελάχιστο φόρο τιμής της Πατρίδας του Ιπποκράτη και της ιατρικής επιστήμης προς όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές, που τηρώντας τον όρκο που έχουν δώσει είναι στις επάλξεις και μάχονται μαζί με τους ασθενείς τους. Με συγκινεί πραγματικά, όπως και όλο τον πλανήτη, η αυτοθυσία τους.

Ακόμα περισσότερο ως Κώος αισθάνομαι δέος μπροστά στην ιερότητα του Ιπποκρατικού όρκου.

Για αυτό και θέλουμε να πούμε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ…

Το βίντεο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σύντομα σε ειδική online πρεμιέρα από το Youtube του Δήμου Κω.

Ήδη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λάβαμε τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Επειδή όμως όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου εξαρτάται από τη στάση και συμπεριφορά των ίδιων των δημοτών.

Η προσοχή όλων μας στη λειτουργία και καθαριότητα του νησιού μας, αποτελεί σημαντική συμβολή στην κοινή προσπάθεια.

Η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ θα επιτρέψει στο Δήμο σε παροχή υπηρεσιών, έργων και δράσεων που στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία μας.

Για αυτό καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα και να προτιμούν τις τοπικές επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Καλούμε τους συμπατριώτες μας επιχειρηματίες και επαγγελματίες σε παροχή ανταγωνιστικών αγαθών τιμών και υπηρεσιών, ώστε να μη φεύγουν χρήματα εκτός νησιού, που είναι αναγκαία για την τροφοδότηση της τοπικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση κάθε ευρώ που ξοδεύεται στο νησί μας μοιράζεται σε όλους μας, με διάφορους τρόπους.

Τώρα είναι η ώρα να προσφέρει ο καθένας μας αλληλεγγύη και να ζητήσει από τους άλλους αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε τις βαριές επιπτώσεις στο νησί μας.

Ο Δήμος Κω:

 1. Δημιουργεί, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα παραγωγών και ξενοδόχων, Παρατηρητήριο διάθεσης της παραγωγής του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του νησιού μας.
 2. Διεκδικεί από την κυβέρνηση την χρηματοδότηση των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων αιχμής, όπως είναι οι ΔΕΥΑ, ώστε να αντέξουν και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
 3. Οργανώνει δομές παροχής συσσιτίου για όλους όσοι από τους κατοίκους του νησιού μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
 4. Διεκδικεί την επιδότηση θέσεων εργασίας (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές) στον ιδιωτικό τομέα και στο Δήμο για 12 μήνες, με δέσμευση ανάληψη κόστους απασχόλησης κάθε εργαζόμενου για 6 μήνες πέραν του 12μήνου.
 5. Καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την οργάνωση και χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης και κοινωνικής απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
 6. Μειώνει το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου, για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι. Με δεδομένο την εφαρμογή της οδηγίας περί κοινωνικής απόστασης και στους κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων αλλά και στις παραλίες.

Εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μη μείνει μόνος, να μη νιώσει μόνος.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση:

 • οργανώνουμε ξανά τον διαλυμένο Ενιαίο Φορέα Τουρισμού, ώστε να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο προβολής και διαφήμισης του νησιού μας,
 • συγκροτούμε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Κω, σε συνεργασία με τους Δήμους Νισύρου και Αστυπάλαιας, ώστε να δώσουμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα των Δήμων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσής τους.
 • Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής του νησιού μας από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και νέα έργα που θα στηρίξουν την οικονομία και την απασχόληση, αυτή τη δύσκολη εποχή,
 • δημιουργούμε άμεσα ομάδα marketing του Δήμου Κω, για να αναλάβει την προβολή και προώθηση του νησιού μας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
 • αναβαθμίζουμε την παρουσία της Κω στο διαδίκτυο και αξιοποιούμε τα νέα μέσα.
 • επικοινωνούμε την Κω στους Έλληνες ταξιδιώτες. Συνεργαζόμαστε με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίας για να διευκολύνουμε την πρόσβαση και τρέχουμε οικονομικές καμπάνιες στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 • αξιοποιούμε τα χρήματα των Ιπποκρατείων για εκδηλώσεις μόνο με τοπικούς συντελεστές.
 • προσκαλούμε, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, γιατρούς και νοσηλευτές να ξεκουραστούν μετά την μεγάλη μάχη που έδωσαν στην πατρίδα του Ιπποκράτη με προνομιακά πακέτα.
 • αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες μας, τις εκσυγχρονίζουμε και τις δυναμώνουμε με μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εμφάνιση – λειτουργία αλλά και την προστασία του νησιού μας,
 • ξοδεύουμε με φειδώ κάθε ευρώ του Δημοτικού Ταμείου και εξαντλούμε τις δυνατότητες να παράγουμε έργο με ίδιες δυνάμεις.

Όπως όλοι γνωρίζετε έχουμε ξεκινήσει ήδη την οργάνωση συσσιτίων, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών.

Είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και κανείς μας δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη.

Από εκεί και μετά, κανείς μας δεν ξέρει πως ακριβώς θα εξελιχθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Παρακολουθούμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και είμαστε σε ετοιμότητα, όταν αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση, να λάβουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, ανάλογα πάντα με τις αντοχές του Δήμου μας.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι οι πόροι του Δήμου είναι χρήματα των δημοτών και για αυτούς έχουμε αναλάβει την ευθύνη να τα διαχειριστούμε.

Ζούμε σε δύσκολη εποχή.

Όλες οι ζωντανές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας πρέπει να συμβάλλουν για να κρατήσουμε το νησί μας όρθιο.

Όλοι έχουμε ευθύνη.

Οι μεγάλες μάχες κερδίζονται με ευθύνη και συνεργασία.

ΚΩΣ, 24 Απριλίου 2020

 

ΠΗΓΗ : www.kosnews24.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις