Αρχική Νέα Ελλάδας Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία – Το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η επαναφορά του ιδιώνυμου

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία – Το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η επαναφορά του ιδιώνυμου

83 προβολές

Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, μετά και τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καλέσει τους εμπλεκόμενους παράγοντες, τους εκπροσώπους των ομάδων αλλά και τους οργανωμένους οπαδούς, προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις με στόχο την εξυγίανση του αθλητισμού. Πρόκειται για ένα απαιτητικό και πολυμέτωπο εγχείρημα, δεδομένου ότι είναι αρκετά δύσκολο να περιχαρακωθεί ο χώρος, ωστόσο στόχος είναι να βρεθούν δικλείδες ασφαλείας που θα επιφέρουν την πολυπόθητη κάθαρση και τον τερματισμό των φαινομένων οπαδικής βίας. Κυβερνητική πρόθεση μάλιστα είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει καμία ανοχή σε οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες παρεισφρέουν όχι μόνο στους συνδέσμους αλλά και στις ομάδες.

Θεοδωρικάκος: «Ο νόμος ισχύει για όλους»

Μετά το μπαράζ ελέγχων των προηγούμενων ημερών σε συνδέσμους οπαδών στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι οι έρευνες θα είναι συνεχείς, και σε όσους λειτουργούν παράνομα θα μπαίνει λουκέτο. «Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στον χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις

Ο αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος περιλαμβάνει δύο νόμους για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που έχουν ψηφιστεί την τελευταία διετία δημιουργεί το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης για εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο.

Συγκεκριμένα:

Με τον ν. 4639/2019, το Νοέμβριο του 2019:

  • Δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας
  • Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Με τον ν. 4809/2021, τον Ιούνιο του 2021:

  • Επανήλθε το ιδιώνυμο, δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόστηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων
  • Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών. Οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις