Αρχική Νέα Λέρου Συνέντευξη του Πρoέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου κ. Νεκτάριου Μπίλλη στη 12nisospress.com

Συνέντευξη του Πρoέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου κ. Νεκτάριου Μπίλλη στη 12nisospress.com

186 προβολές

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στη διαδικτυακή μας εφημερίδα  τον Δημοτικό Σύμβουλο της Παράταξης << Λέρος με Όραμα και Σχέδιο για Όλους >> και Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου κ. Μπίλλη Νεκτάριο . 

 

  1. κ. Μπίλλη είναι η δεύτερη φορά που η Λεριακή κοινωνία σας δείχνει εμπιστοσύνη και σας εκλέγει σε μια από τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου και μάλιστα σε μια εκλογή που θα την χαρακτήριζα πολύ εύκολη !  Ποια τα συναισθήματα σας;  Είστε ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα ;

Απάντηση:

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η επιβράβευση μιας  συνολικής και ατέρμονης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής ενάντια στα καθημερινά προβλήματα του τόπου, η οποία συνεχίζεται. Είχαμε μία προεκλογική μάχη διαφορετική με εκείνη του 2014, καθώς ο εκλογικός νόμος με την απλή αναλογική έδινε την ευκαιρία σε περισσότερους συνδυασμούς και υποψηφίους να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελώντας μία συνθήκη που δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Όμως, με την στήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας κερδίσαμε αυτή τη μάχη. Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τους συμπατριώτες μου για την τιμή που μου έκαναν να επανεκλεγώ για δεύτερη φορά μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου.

 

  1. Σε αυτή σας την πορεία πέρα από την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο σας η κοινωνία είχατε και την αμέριστη εμπιστοσύνη του κ. Κόλια Μιχάλη . Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ( ο νεότερος στα ιστορικά πολιτικά δρώμενα του νησιού  ) , τώρα πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου , μέλος πολλών σημαντικών επιτροπών του Δήμου μας … Από που πηγάζει αυτή η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας και πως θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις σας και την συνεργασία σας με το Δήμαρχο Λέρου κ. Κόλια.

Απάντηση:

Με τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια έχουμε μία άριστη συνεργασία, η οποία προκύπτει μέσα από τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Η ύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων σε συνδυασμό με την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Όντως, το 2014, ψηφισμένος ως ο νεότερος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τιμή και μία προσωπική πολιτική πρόκληση μέσα σε μία περίοδο με σοβαρά προβλήματα για τον τόπο μας, με κυριότερο το προσφυγικό. Στη συνέχεια η ίδρυση του νεοσύστατου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου και η ανάληψη της Προεδρίας αποτέλεσε και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα, καθώς πρέπει να αποδείξουμε εμπράκτως στους συμπολίτες μας ότι οι μακροχρόνιες προσπάθειες του Δημάρχου Λέρου, ώστε το νησί μας να έχει το δικό του Λιμενικό Ταμείο και η χρησιμοποίηση του ως εργαλείο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κύριο μέλημά μας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε καθημερινά και με την πολύτιμη βοήθεια των υπαλλήλων ξεκινάμε να βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

 

  1. Σε ότι αφορά το Λιμενικό Ταμείο της Λέρου πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση  ότι πολλά από τα Λιμενικά Ταμεία θα ενταχθούν στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Ναυτιλίας . Εσείς τι γνωρίζεται ; Και αν όντως εκτελεστεί αυτή η απόφαση τι οικονομική ζημιά θα προκαλέσει στα έσοδα του Δήμου μας ;

Απάντηση:

Βάσει των πληροφοριών που έχω το Υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει την τελευταία οκταετία διάφορα σχέδια συγχώνευσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και δημιουργίας Περιφερειακών Λιμενικών Ταμείων. Δεν μπορώ να γνωρίζω, αν τελικά θα προχωρήσει αυτό το σχέδιο αλλά προσωπικά θεωρώ ότι θα στερήσει το δικαίωμα από τα νησιά μας να μπορούν να διαχειριστούν τον πλούτο τους, όπως τα λιμάνια, τις δημοτικές μαρίνες και τ΄αλιευτικά καταφύγια. Πιστεύω ότι αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο  τα μικρότερα νησιά θα μπουν σε μια διαδικασία συνεχούς διεκδίκησης των αυτονόητων, χάνοντας την οικονομική και την διοικητική τους ανεξαρτησία και αυτοτέλεια. Ας μην ξεχνάμε ότι τα νησιά μας άνηκαν στο Λιμενικό Ταμείο Δωδεκάνησου και λόγω της εύλογα δύσκολης διαχείρισης των λιμενικών εγκαταστάσεων διασπάστηκε σε μικρότερα διαδημοτικά λιμενικά ταμεία. Επομένως, η ιστορία μας δείχνει το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι.

 

  1. Μπορούμε να πούμε ότι το Λιμενικό Ταμείο της Λέρου επί Προεδρίας σας βρίσκεται σε έναν οργασμό έργων που ήδη έχουν γίνει ή που πρόκειται να γίνουν . Μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη ενημέρωση με το τι έχει επιτευχθεί και τι στόχους έχετε θέσει για το μέλλον ; 

Απάντηση :

Βασικός στόχος του Λιμενικού μας Ταμείου είναι η ταυτόχρονη αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών μας. Εξαρχής, έθεσα αυτή την προτεραιότητα, διότι πέρα του ότι οι λιμενικές μας εγκαταστάσεις είναι σε πολύ κακή κατάσταση, δεν μπορούμε χωρίς υποδομές και παροχές να ενισχύσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Έτσι, ξεκινήσαμε με τα πρώτα έσοδα  να τοποθετούμε μηχανήματα παροχής νερού και ρεύματος, στα λιμάνια και στ’ αλιευτικά καταφύγια της Λέρου και του Αγαθονησίου, υπηρεσία ανύπαρκτη μέχρι τη στιγμή της ίδρυσης του ταμείου! Ταυτόχρονα, με ενέργειες του Δημάρχου Λέρου και εμού προσωπικά καταφέραμε σε ελάχιστό χρονικό διάστημα να ψηφιστεί νόμος για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων μετά από διάσπαση Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Με την αύξηση της ρευστότητας των ταμιακών διαθεσίμων και την ένταξη μας σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα (σχεδόν 600.000€ το 2020) ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των υποδομών μας. Το πρώτο μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Παντελίου, ενώ ήδη δημοπρατήθηκαν τα έργα αποκατάστασης υποσκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Ξηροκάμπου και στο λιμένα της Αγίας Μαρίνας. Επίσης, μέσα στο 2021 θα δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης στην παραλιακή οδό του λιμένα Αγαθονησίου. Ταυτόχρονα, ήμασταν το πρώτο δημοτικό λιμενικό ταμείο που πήρε έγκριση από την Υπηρεσία Συνόρων και προχωράμε τις διαδικασίες για την πλήρη εφαρμογή των νέων απαιτήσεων της Schengen. Σοβαρή εκκρεμότητα αποτελεί η αποκατάσταση της σπηλαίωσης στο λιμάνι του Λακκίου, του οποίου η χάραξη θα ολοκληρωθεί σύντομα, μετά την δικαίωση του Δήμου μας στα κτηματολογικά δικαστήρια. Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέλαβε υποχρεώσεις ξεκινώντας πραγματικά από το μηδέν! Προσωπικά πιστεύω πως στο μέλλον το Λιμενικό μας Ταμείο έχει να προσφέρει πολλά στο τόπο μας.

 

  1. κ. Μπίλλη θα ήθελα να περάσουμε σε ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει τόσο τη χώρα μας όσο και την κοινωνία του νησιού μας και δεν είναι άλλο από το πρόβλημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού . Σύντομα με απόφαση της Κυβέρνησης αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου θα λειτουργήσει η κλειστή δομή . Ποια η άποψη σας για την νέα κλειστή δομή και αν τελικά η κυβέρνηση θα έπρεπε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΔΣ Λέρου που ήταν ομόφωνες από όλες τις παρατάξεις.

Απάντηση:

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε να εμφανίζεται το 2014 και έγινε έντονο το 2015 με συνεχόμενα κύματα προσφύγων-μεταναστών να καταφθάνουν στο νησί μας μέσω του Φαρμακονησίου. Δυστυχώς, κανείς στην Ευρώπη δεν είχε συνειδητοποιήσει το τι πραγματικά θα αντιμετωπίζαμε. Καλέστε στη μνήμη σας τις εικόνες του καλοκαιριού του 2015, όταν 4.000-5.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή του Λακκίου, χωρίς να υπάρχουν υποδομές στέγασης και σίτισης, δημιουργώντας μια υγειονομική βόμβα. Τότε ελήφθησαν αποφάσεις για την δημιουργία του ΚΥΤ, ενώ τώρα είμαστε στην κατασκευή μια νέας κλειστής δομής. Προσωπικά εμένα με βρίσκει αντίθετο το συγκεκριμένο έργο, εφόσον ούτε οι ροές, ούτε η έκταση του νησιού δικαιολογούν την κατασκευή μιας δομής τέτοιου μεγέθους. Θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εξεύρεση μιας λύσης κοινής αποδοχής.

 

  1. κ. Μπίλλη έχετε περάσει από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ Λέρου , ομολογούμενος μια δύσκολη θέση που θέλει πολύ υπομονή και γερά νεύρα . Πως κρίνεται την εικόνα του σημερινού δημοτικού συμβουλίου αλλά και την στάση της αντιπολίτευσης γενικότερα ;

Απάντηση :

Σαφώς και η θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρα από τιμητική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για να υπάρχει ισορροπία, μιας και ο Πρόεδρος εκπροσωπεί όλα τα μέλη του ΔΣ. Η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας θητείας. Υπήρχε ένα πολεμικό κλίμα το οποίο δημιουργούσε η αντιπολίτευση και δεν βοηθούσε ούτε την σωστή λειτουργία του ΔΣ, ούτε το νησί, αλλά απέτρεπε και τους πολίτες από το να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Προέδρου. Η αντιπολίτευση του  Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός μερικών εξαιρέσεων, παραμένει στη σκιά του εαυτού της. Προσκολλημένη σε παλιά αντιπολιτευτικά πρότυπα, ξεπερασμένη από την εποχή της, όσο δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι πολίτες απαιτούν συναίνεση για τα προβλήματά τους και όχι ανούσιους διαξιφισμούς.

 

  1. κ. Μπίλλη η ο κόσμος ολόκληρος αλλά και η χώρα μας βρέθηκε  στην πρώτη γραμμή σε μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό, αυτόν της πανδημίας. Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε ; Ποιο το μήνυμα σας σε όλους αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν με την πανδημία του COVID-19; Θα κάνατε το εμβόλιο ; 

Απάντηση :

Η πανδημία του COVID-19 ήταν αδιαμφισβήτητα το γεγονός που στιγμάτισε τις ζωές μας το 2020 και μας έκανε ν’ αναθεωρήσουμε ότι είχαμε δεδομένο μέχρι σήμερα. Ευτυχώς, για την χώρα μας, η κυβέρνηση είχε γρήγορα αντανακλαστικά και έλαβε σύντομα τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να σωθούν πάρα πολλές ζωές, Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη και μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε τόσο οι συνάνθρωποι μας που κατάφεραν να βγουν νικητές αλλά και η επιστήμη που κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να παράγει το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην πανδημία. Σίγουρα ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την επιστροφή μας στην κανονικότητα, κι από τη στιγμή που οι ειδικοί μας προτρέπουν να εμβολιαστούμε θα είμαι ένας από αυτούς που θα το κάνει.

 

8. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Νεκτάριος Μπίλλης με το Μιχάλη Κόλια ; 

Απάντηση

Όταν είσαι μέλος μιας ομάδας με πολύ καλές συνεργασίες δεν μπορείς να κάνεις δεύτερες σκέψεις. Οπότε, θα είμαι για ακόμη μια φορά υποψήφιος με τον συνδυασμό του Δημάρχου Λέρου κ. Κόλια Μιχάλη και είμαι σίγουρος ότι και οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ξανά, γιατί κατανοούν την καθημερινή προσπάθεια, η οποία φέρνει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Τέλος θα θέλαμε κλείνοντας να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που μας αφιερώσατε  για αυτήν την συνέντευξη και θα θέλαμε τις ευχές σας για τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε αλλά και για τη νέα Χρόνια .

Απάντηση:

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στο site σας και να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο και σε εσάς προσωπικά το 2021 να είναι η Χρονιά που θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις