Αρχική Νέα Ελλάδας Live: Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα – Όλες οι εξελίξεις

Live: Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα – Όλες οι εξελίξεις

από 12nisospress
193 προβολές

Oλοκληρώθηκε η  συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα.

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσγειώθηκε  στο Διεθνές Αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και έγινε επίσημη υποδοχή του από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

  • Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:45 η συνάντηση. Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
  • Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα.
  • Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε για την συνοικία Μπεστεπέ όπου βρίσκεται το Λευκό Παλάτι και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη.
  • Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στην επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργού συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης της Άγκυρας Murat Soylu, ο αντιδήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Άγκυρας Faruk Köylüoğlu, ο γενικός διευθυντής Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ahmet Cemil Miroğlu, ο γενικός διευθυντής Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας, Αεροπορίας και Συνόρων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης, Burak Özügergin. Παρόντες ήταν και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Θεόδωρος Μπιζάκης και άλλοι αξιωματούχοι.
  • Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
  • Το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό έφτασε λίγο μετά τις 15:00 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας.

Δείτε live εικόνα από το τουρκικό δίκτυο Haber

Μητσοτάκης Ερντογάν Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός στο Λευκό Παλάτι από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μητσοτάκης Άγκυρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποβίβαση του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.
Μητσοτάκης Άγκυρα Χακάν Φιντάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

 

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι συμφωνίες και οι «κόκκινες γραμμές» – Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέες συμφωνίες: Συμφωνία συνεργασίας στην Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Επίσης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.

Θα ανακοινωθεί ακόμα η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν με βάση το γνωστό σχήμα 3 + 3 που συνηθίσαμε να βλέπουμε από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς επίσης και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Tα «αγκάθια»

«Κλειδί» είναι η διατήρηση της νηνεμίας, αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, στόχος των διευρυμένων συνομιλιών είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο, να υπάρξει επισκόπηση της προόδου που έχει υλοποιηθεί, καθώς και να τεθεί επί τάπητος η πρόοδος στους τομείς της συνεργασίας των δύο χωρών.

Θα τεθούν επίσης επί τάπητος οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και εκείνες στη Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αναμένεται να οριστεί και το επόμενο ραντεβού κορυφής. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει χώρα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες θα παραστούν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Υπάρχουν όμως και «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών και ένα από αυτά είναι η τελευταία απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας. Επίσης έχουν προηγηθεί και έτερες παραφωνίες, όπως οι εμπρηστικές δηλώσεις των γειτόνων μας όσων αφορά στην πρόθεση της Αθήνας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο. Η Αθήνα πάντως είναι σαφής. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας, προτάσσοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία εθνικών πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει κανείς είναι στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Θετικά βήματα που έχουν οδηγήσει στη μείωση της παραβατικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και στην εφαρμογή της χορήγησης της βίζας εξπρές προς τους Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

«Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση του καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η Αθήνα, λίγες ώρες πριν το τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις