Αρχική Νέα Ελλάδας ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην καθημερινότητα με το βλέμμα στην κούρσα της 15ης Μαΐου

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην καθημερινότητα με το βλέμμα στην κούρσα της 15ης Μαΐου

94 προβολές

Η «ώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αποτελεί, το διαρκές ζητούμενο για την Κουμουνδούρου, δηλαδή η καθαρή νίκη στις επόμενες εκλογές

Επιστροφή στους ρυθμούς της καθημερινότητας μετά την παρένθεση του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, κρατώντας παράλληλα αναμμένες τις κομματικές μηχανές για την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος από την οργανωμένη βάση, στις 15 Μαΐου.

Κωδικοποιώντας χθες -μέσα σε μόλις σε 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα- τα μηνύματα του πυκνού σε εσωκομματικές εξελίξεις συνεδριακού τετραήμερου, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας τόνισε -σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα- πως «έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Η εκλογή Προέδρου και ΚΕ από τη βάση του κόμματός μας, στις 15 Μαΐου, να γίνει γιορτή δημοκρατίας & η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση», ρυθμίζοντας το κομματικό ρολόι σε νέα ώρα.

Η «ώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αποτελεί, άλλωστε, το διαρκές ζητούμενο για την Κουμουνδούρου, δηλαδή η καθαρή νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά και η συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης, σε ένα ευκταίο σχήμα με «κορμό και θεμέλιο» την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα και με τη συμμετοχή άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Προηγουμένως, στις 15 Μάϊου θα σημάνει η «ώρα της κάλπης», δηλαδή η ανάδειξη της νέας ηγεσίας (του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ηγετική ομάδα κατευθύνει τις δυνάμεις σε μια «γιορτή δημοκρατίας», δίνοντας την ίδια ώρα στην ετυμηγορία της ίδιας κάλπης χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» απέναντι στην «κυβέρνηση Μητσοτάκη».  Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα θα δοκιμαστούν και οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες μετά τη λήξη του 3ου Συνεδρίου, οι οποίες βρέθηκαν αρκετές στιγμές στη διάρκειά του σε τεντωμένο σχοινί κι ενώ ο απόηχός τους αντηχεί ακόμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, στη σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του (στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN), ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης -με νωπό στη συλλογική μνήμη το 3ο Συνέδριο- απέναντι στις εκλογές, τις συνεργασίες, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Η ευθυγράμμιση με την καθημερινότητα, ωστόσο, φαίνεται να απορροφά διαφορετικό χρόνο μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αφήσουν στην άκρη (ή στο πίσω μέρος του μυαλού τους) σκηνές και περιστατικά του 3ου Συνεδρίου, τραβώντας προς τα εμπρός. Παρά την αλλαγή πίστας (αυτή της καθημερινότητας), στη ζωηρή συζήτηση που «μαίνεται» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ώρες, εξελίσσονται παράλληλοι μονόλογοι στελεχών τόσο της «προεδρικής» πτέρυγας, όσο και της «Ομπρέλας», μονόλογοι οι οποίοι τέμνονται από αιχμές και υπονοούμενα εκατέρωθεν.

Τελευταία σπίθα για να αναζωπυρωθεί η εσωκομματική πυρκαγιά υπήρξε χθες η παραίτηση του πρώην Υπουργού και δημοσιογράφου, Νίκου Ξυδάκη από τη θέση του Διευθυντή στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», με τον ίδιο να περιγράφει ότι εξωθήθηκε στην έξοδό του.

«Φεύγω γιατι το ραδιόφωνο μπαίνει σε ένα άλλο κύκλο για τον οποίο δεν ερωτηθηκα και δεν με αφορά. Και μην ακούτε τις κουταμαρες ότι φεύγω για να κατέβω βουλευτής. Οι άνθρωποι δεν παρατουν έτσι την κοινότητα τους» ανέφερε σχετικά ο κ. Ξυδάκης, εξέλιξη που πυροδότησε νέο κύκλο παρεμβάσεων από πλευράς στελεχών της «Ομπρέλας».

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την παραπάνω εξέλιξη, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του κόμματος, Νίκος Φίλης, ζητώντας επιπλέον να πληροφορηθεί «ποια σκοπιμότητα την επέβαλε επομένη του Συνεδρίου και πριν εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος;», όπως επισήμανε. Και κατέληξε: «Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απαντήσει;».

«Με αφορμή, αυτή τη φορά, το τέλος του Νίκου Ξυδάκη από το «Στο Κόκκινο» : αυτά συμβαίνουν όταν σημαντικές αποφάσεις παίρνονται όχι εκεί που πρέπει, όχι συλλογικά – στα αρμόδια όργανα, αλλά κάπου αλλού, χωρίς καμία υποχρέωση λογοδοσίας. Να ξαναμιλήσουμε, λοιπόν, για το πόσο «παρωχημένη», πόσο «ιδεοληπτική» είναι η επιμονή στη συλλογικότητα και στη συνευθύνη σε ό,τι αφορά τη λήψη καίριων αποφάσεων;» διερωτήθηκε και η πρώην Βουλευτής και δημοσιογράφος, Αννέτα Καββαδία, με τη διοίκηση της «LEFT MEDIA» να δηλώνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις, καθώς «η απόφασή του (σ.σ. κ. Ξυδάκη) ωστόσο να σταματήσει την καθημερινή εκπομπή του, όχι μόνο δεν ζητήθηκε ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά αντίθετα του είχε ζητηθεί να την συνεχίσει κανονικά, κάτι το οποίο ίσχυε μέχρι και σήμερα», όπως επισήμαναν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Ομίλου.

«Μόνο στα νεκροταφεία δεν ακούγονται διαφωνίες»

Παρά τους ψηφιακούς διαξιφισμούς, σειρά στελεχών όλων των τάσεων απέδωσαν χθες τις όποιες στιγμές έντασης και διαφωνίας στο 3ο Συνέδριο του κόμματος σε εκφράσεις ζωντάνιας και πλουραλισμού χαμηλώνοντας τους τόνους, καθώς έσπευσαν να υποδείξουν το ομόφωνο της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου, η οποία ενσωματώνει την κυβερνητική πρόταση του κόμματος απέναντι στην κοινωνία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, «μόνο στα νεκροταφεία δεν ακούγονται διαφωνίες. Στη ζωή τα πράγματα είναι αλλιώς. Και στην πολιτική ζωή εμείς θέλουμε αριστερά, ζωντανά, δημοκρατικά, ριζοσπαστικά κόμματα τα οποία γίνονται δέκτες των προβληματισμών που αναπτύσσονται στην κοινωνία και τους μετασχηματίζουν σε πολιτική κατεύθυνση, με όραμα, περιεχόμενο, δράσεις, συγκεκριμένες πολιτικές» απάντησε ως προς τις συνεδριακές «εκρήξεις» ο πρώην Υπουργός, Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι η «πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα για να γκρεμιστεί η κυβέρνηση της Δεξιάς και να αναδειχθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση» εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, παρά τις επιμέρους ενστάσεις της «Ομπρέλας», (όπου και ο ίδιος πρόσκειται), επί των καταστατικών αλλαγών.

«Η συνολική εικόνα του συνεδρίου σφραγίζεται από την ομόφωνη Πολιτική Απόφαση που εγκρίθηκε, μετά δε και από τις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες που έγιναν γύρω από τα θέματα του καταστατικού» ανέφερε, στο ίδιο πλαίσιο, και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης (στον ρ/σ Real Fm), περιγράφοντας ακόμη ότι κατά τις εργασίες του Συνεδρίου «με σαφήνεια, λοιπόν, απαντήσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ούτε Κεντροαριστεράς, ούτε κάποιας ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης». Ο ίδιος παραδέχτηκε ανοιχτά πως διαφορετικές προσεγγίσεις «προφανώς υπήρξαν» στη διάρκεια του Συνεδρίου, καταλήγοντας ότι «υπάρχουν και πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ο καθένας με τα δικαιώματά του και με την παρουσία του».

«Αρχηγικό» ή «ασπόνδυλο» κόμμα

«Ο διάλογος και οι διαφωνίες είναι δείγμα δημοκρατίας και υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης, σε πλαίσιο ευπρέπειας και αλληλοσεβασμού» παρατήρησε από πλευράς της η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στο Action24.
Κληθείσα να σχολιάσει απρεπή «συντροφικά» σχόλια, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως «η διάκριση είναι ξεκάθαρη: Άλλο διαφωνώ και άλλο το πώς χειρίζομαι την επικράτηση ή την ήττα της άποψής μου». Και πρόσθεσε: «Εντάσεις υπήρξαν, διαφωνίες υπήρξαν και υπάρχουν σε ένα δημοκρατικό κόμμα και σε ένα δημοκρατικό συνέδριο. Διάλογος και ζυμώσεις γίνονται μέχρι τελευταίας στιγμής. Και αυτό είναι πλούτος».

Απαντώντας, παράλληλα, για τις προωθούμενες καταστατικές αλλαγές από την ηγεσία του κόμματος, «το κόμμα δεν είναι ασπόνδυλος οργανισμός. Είναι ζωντανός και εν κινήσει. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς και διαθέτει ιδεολογικές αρχές οι οποίες αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη του πολιτικού του σχεδιασμού» περιέγραψε η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνοψίζοντας το δίλημμα ως εξής: «ή ένα κόμμα θα είναι αυτό που θα αντιπροσωπεύσει το εκλογικό του σώμα ή θα παλεύει να γατζωθεί σε κάτι που το ίδιο θεωρεί ως ψυχή ή DNA του (όπως μπορεί να το ορίζει ο καθένας και η καθεμία)».

Με απόσταση λίγων ωρών, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει «αρχηγικό» κόμμα. Έχουμε έναν άξιο πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν αμφισβητείται. Το κόμμα μας, όμως, είναι κατεξοχήν συλλογικό πολιτικό υποκείμενο» ανέφερε σε άρθρο του χθες στα «Νέα» ο πρώην Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, ως προς τη φυσιογνωμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην -μετά το 3ο Συνέδριο- εποχή.

Όσο για τις συνεδριακές διεργασίες, «ποτέ στον δικό μας χώρο δεν κρύβαμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους πριν και κατά τη διάρκεια των Συνεδρίων. Και ποτέ δεν εκλάβαμε την αντιπαράθεση των διαφορετικών απόψεων, ακόμα και την έντονη, ως κάτι άλλο από δείγμα υγείας και δύναμης του κόμματος» εξήγησε ο ίδιος, μαζί με το ότι «στόχος μας είναι μόνο η νίκη».

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις