Αρχική Νέα Ελλάδας Συναγερμός στο Μαξίμου για την ενεργειακή ασφάλεια λόγω Ουκρανίας – Οι εναλλακτικές

Συναγερμός στο Μαξίμου για την ενεργειακή ασφάλεια λόγω Ουκρανίας – Οι εναλλακτικές

από 12nisospress
205 προβολές

Πυρετός συσκέψεων στην κυβέρνηση και ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες

Η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Μητσοτάκη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας επιβλήθηκε εκ των συνθηκών. Από εκεί που η κυβέρνηση το Σάββατο έμοιαζε να περιμένει τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός ζήτησε να λάβει ενημέρωση για όλες τις πιθανές παραμέτρους της κατάστασης. Όχι τόσο ως προς το κόστος ενέργειας, αλλά ως προς τα δυνητικά κενά, με δεδομένο ότι η Ρωσία παρέχει περί το 35% των αποθεμάτων της χώρας σε αέριο.

Η σύνθεση της σύσκεψης έδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης: παρών ήταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, αλλά και οι επικεφαλής των ενεργειακών οργανισμών της χώρας: ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας που έκανε και την αναλυτική παρουσίαση των σεναρίων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο CEO της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αλλά και ο εξειδικευμένος σε θέματα ενέργειας καθηγητης του ΕΜΠ και παλιός πρόεδρος της ΡΑΕ επί κυβέρνησης Σημίτη Παντελής Κάπρος. Επί τάπητος τέθηκαν, δε, όλα τα σενάρια, το καλό, το κακό και το ενδιάμεσο.

Κεντρική εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, πάντως, είναι ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει άμεσο ζήτημα ενεργειακής επάρκειας. Παρά ταύτα, συμμετέχων στη σύσκεψη έλεγε στο protothema.gr ότι η κατάσταση είναι «ένα άθροισμα από αβεβαιότητες». Εξ ου και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει αναλυτική παρουσίαση των πιθανών εναλλακτικών. Όπως επισημάνθηκε, θεωρείται μάλλον απίθανο η Ρωσία να «κλείσει» εντελώς τη στρόφιγγα του αερίου, ενώ η χώρα μας δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα ακόμα και σε σενάριο αποκλεισμού της διοχέτευσης μέσω Ουκρανίας, καθώς εμείς προμηθευόμαστε αέριο μέσω του Turkstream και έχουμε την πρόσθετη εξασφάλιση του αζερικού αερίου μέσω του TAP. Η Ελλάδα πρέπει όμως να παράσχει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, στην περίπτωση αυτή, με τη γειτονική χώρα να εξαρτάται 100% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Σε περίπτωση αναταραχής, πάντως, εναλλακτικές υπάρχουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε. «Κλειδί» είναι τα φορτία υγροποιημένου αερίου και ο σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ επίσης το πλάνο περιλαμβάνει τη μετατροπή 2 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, όπως επίσης την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία. Και, βεβαίως, η Ελλάδα είναι σε επαφή με την Αλγερία για την προμήθεια LNG, το οποίο είναι πιο ακριβό από το ρωσικό, ενώ επαφές γίνονται και με την Αίγυπτο, αν και εκεί τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι εφεδρικός σχεδιασμός που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που τα πράγματα εκτραχυνθούν.

Συσκέψεις και ευρωπαϊκός πυρετός

Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε άμεση επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Κατά πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες το πρωί απευθείας συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πριν την τηλεδιάσκεψη μαζί και με άλλους 5 Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα υποστηρίζει τη χρήση όλων των διπλωματικών μέσων για να αποτραπεί μια σύγκρουση που δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα, κάτι που είχε επισημάνει σε «νεκρό» χρόνο ο κ. Μητσοτάκης και στη συνάντηση του με τον κ. Πούτιν στο Σότσι, στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και στο πρώτο τηλεφώνημα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς πριν από μερικές εβδομάδες.

Μένει να φανεί, αν σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει κάποια αναφορά στο θέμα, στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί της σύμβασης για τα Rafale και τις φρεγάτες Belh@rra. Σε κάθε περίπτωση και το επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, καθώς η Ουκρανία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Σήμερα το απόγευμα, στο Μαξίμου, είναι προγραμματισμένη κλειστή, εσωτερική σύσκεψη ενόψει της Συνόδου, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης συμπροεδρεύει σε πάνελ το πρωί της Παρασκευής.

Ως αργά χθες το βράδυ, στο Μαξίμου δεν υπήρχε ενημέρωση για έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία, ίσως το πρωί της Πέμπτης. Και αυτό γιατί όλοι περιμένουν την κίνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία εφόσον γίνει, αλλάζει άρδην τα δεδομένα και για τις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις