Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Στράτος; Καρίκης: «Η δημοτική αρχή θα φουλάρει τις μηχανές το 2022»

Στράτος; Καρίκης: «Η δημοτική αρχή θα φουλάρει τις μηχανές το 2022»

86 προβολές

Στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία έχει «ανοιχτά» ο Δήμος της Ρόδου αυτή την περίοδο αλλά και σε θέματα που διαχειρίζεται ο ίδιος, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης. Αναλυτικά:

Για την καθαριότητα
Όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας, το οποίο απασχολεί περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο τους πολίτες το τελευταίο διάστημα, ο Αντιδήμαρχος, καταρχάς, θύμισε ότι η σύμβαση βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη, πλέον για να περάσει για μία τυπική έγκριση στη Δημοτική Αρχή και στην πλειιοψηφία και στη συνέχεια να βγει «στον αέρα» ο μεγάλος διαγωνισμός της «Καθημερινότητας», όπως τον έχουν ονομάσει, όπου εκεί θα εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερις Διευθύνσεις αφού δεν θα είναι μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων και το Πράσινο αλλά θα περιλαμβάνει τη λειτουργία της πόλης.

Και είπε, στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Δημάρχου: «Μέχρι, όμως, να τρέξει αυτός ο διαγωνισμός, πράγματι το τελευταίο διάστημα είχαμε μία δυσλειτουργία και σίγουρα πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη από τους συνδημότες μας γιατί υπήρξαν περιοχές που είχαν πρόβλημα.

Στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων που θα τρέξουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός, είχαμε ένα κενό, το οποίο κλείνει την ερχόμενη εβδομάδα, απ’ ό,τι ξέρω, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης-ήδη νομίζω έχουν έρθει σήμερα (σ.σ. χθες) και τα οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την καθαριότητα-θα ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση».

«Έχουμε εικόνα-συνέχισε-ακριβώς του τι συμβαίνει στο νησί, όμως οι συνδημότες μας να είναι σίγουροι ότι με την υπογραφή της σύμβασης, ήδη από σήμερα εγώ βλέπω μία σχετική ομαλοποίηση σε περιοχές που πέρασα. Θα υπάρξει όμως και πλήρης ομαλοποίηση και στην πόλη και τα χωριά το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη, έγινε χθες μία συνάντηση και με τον ιδιώτη ο οποίος αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία και η εντολή του Δημάρχου είναι να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη λειτουργία ώστε να έχουμε μία τάξη και στο θέμα των σκουπιδιών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον μεγάλο διαγωνισμό, για τον οποίο η σύμβαση είναι έτοιμη, είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουν προβλεφθεί τα πάντα», γίνεται και μία τελική επεξεργασία στο νομικό κομμάτι ώστε να προλάβουν θέματα ενστάσεων και πια είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δημάρχου, τς αμέσως επόμενες ημέρες, που πιστεύει ότι θα έχουν μπει και οι τελευταίες πινελιές, να γίνει καταρχάς μία αναλυτική ενημέρωση στην παράταξη και στη συνέχεια να βγει στον αέρα.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να πει ότι ένας διεθνής διαγωνισμός θέλει χρόνο, οπότε, στο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν σε διαδικασίες  επαναλαμβανόμενες, μέχρι να οριστικοποιηθεί αυτό το θέμα.

Και θέλησε ακόμη να πει το εξής: «Πάμε σε μία διαφορετική βάση απ’ αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα και, πράγματι, θα δούμε αυτοματοποιημένη τη λειτουργία της καθημερινότητας και σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και στάνταρ πολύ υψηλά, με ρήτρες συγκεκριμένες, με ελέγχους καθημερινούς σε όλα τα  θέματα που θα αφορά η σύμβαση, με ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, με μηχανήματα πολύ ειδικά που προβλέπονται αναλυτικά.

Είναι ένας διαγωνισμός που πανελλαδικά, απ’ όσο ξέρω, και από την πείρα μου στα αυτοδιοικητικά, δεν έχει τρέξει μέχρι σήμερα όλο αυτό το μεγάλο κομμάτι που λέγεται «Καθημερινότητα» σε έναν διαγωνισμό.  Άρα, προσδοκούμε σε μία διαφορετική εικόνα του νησιού, τόσο την περίοδο του καλοκαιριού και γενικά σε δωδεκάμηνη βάση να δούμε το νησί όπως δεν το είδαμε ποτέ».

Και κατέληξε, για το θέμα αυτό, λέγοντας: «Γενικότερα, εξ αρχής, ο Δήμαρχος επέλεξε τον δρόμο της ρήξης απέναντι σε όλο αυτό το πανελλαδικό σύστημα που ασχολείται με τα σκουπίδια και σε ένα μικρό μέρος, καθαρά, είχαμε κάποια θέματα τα οποία προσπαθήσαμε και τα ξεπεράσαμε».

Για τη Νέα Αγορά
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, είπε ότι δουλεύουν αυτή την περίοδο σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας, κ. Στέφανο Δράκο, για δύο μεγάλα θέματα που δεν είναι άλλα από το Εθνικό Θέατρο και τη Νέα Αγορά.

Όσον αφορά, λοιπόν, το τελευταίο, τη Νέα Αγορά, η ενημέρωση που έχει είναι ότι είναι έτοιμη να παρουσιαστεί η μελέτη η οποία έχει να κάνει με το πως θέλουμε να δούμε το Μνημείο αυτό την αμέσως επόμενη ημέρα.

Επίσης, θα ανακοινώσουν και το πως θα γίνει η χρηματοδότηση ενώ γίνονται όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις από όλους και κυρίως από τον Δήμαρχο ώστε να διασφαλιστούν και τα χρήματα  για να εκτελέσει ο Δήμος το συγκεκριμένο έργο, που είναι πολύ σημαντικό.

Ο κ. Καρίκης, είπε ακόμα ότι οι εντολές που έχουν από τον Δήμαρχο είναι οι εξής: πρώτον η μελέτη. Αμέσως μετά, αρχές του έτους το αργότερο, ανανέωση όλων των συμβάσεων των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του Μνημείου και δεν έχουν οφειλές προς τον Δήμο.

Μάλιστα, θα πάνε σε δωδεκαετή ανανέωση  των συμβολαίων των καταστηματαρχών που είναι μέσα. Αμέσως μετά και ταυτόχρονα θα τρέξουν και οι διαγωνισμοί για τα κενά καταστήματα και γραφεία.

«Άρα, λοιπόν, θα τα «τρέξουμε» όλα μαζί και αμέσως μετά τη μελέτη και τον διαγωνισμό και για το κατασκευαστικό κομμάτι, ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις, και έτσι μέσα σ’ αυτή τη θητεία να δούμε και εκεί, αν όχι να ολοκληρώνεται, τουλάχιστον να διαμορφώνεται το πλαίσιο της Νέας Αγοράς και να «τρέχει» και το κατασκευαστικό κομμάτι».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καρίκης, είπε ότι ο Δήμαρχος ενστερνίστηκε τη βασική του άποψη, την οποία έχει εκφράσει και στο δημοτικό συμβούλιο όλα τα περασμένα χρόνια, ότι δηλαδή «πάμε σε διαγωνισμό κατάστημα-κατάστημα» και ο λόγος είναι για να διασφαλίσουν τη δυνατότητα που θα έχει ο κάθε Ροδίτης να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία και ν’ αποκτήσει ένα κατάστημα στην αγορά που του ανήκει.

«Γιατί η Νέα Αγορά ανήκει στον Ροδίτη και τη Ροδίτισσα», είπε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι ανέκαθνε είχε διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή του στο γεγονός να πάει η Νέα Αγορά σε μεγάλη Εταιρεία και ουσιαστικά ο Ροδίτης απλώς να είναι ένας υπάλληλος μέσα, των πεντακοσίων ευρώ, και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το κάνουν πράξη, όπως και το ότι οι παλιοί μισθωτές που δεν οφείλουν μισθώματα θα παραμείνουν κανονικά μέσα στη Νέα Αγορά.

Για το Εθνικό Θέατρο
Για το επίσης μεγάλο θέμα του ιστορικού θεάτρου, καταρχάς ο Αντιδήμαρχος είπε ότι «είναι σίγουρο ότι κάποιοι θέλησαν να μειώσουν την αξία της επιτυχίας, όμως δεν μας εξήγησαν ποτέ, επί δεκαέξι χρόνια, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα», όχι μόνο σε επίπεδο τοπικό αλλά και κεντρικό, τόνισε, πως δηλαδή δεν εντάχθηκε-γιατί πράγματι μιλάμε για ένα μεγάλο έργο με έναν πολύ μεγάλο προϋπολογισμό.

Και δήλωσε: «Αυτό που θέλω να πω και σήμερα στον Ροδίτη και τη Ροδίτισσα, είναι ότι μέσα σ’ αυτή τη θητεία θα δει το Εθνικό Θέατρο να είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του. Και αυτό είναι σημαντικό, ώστε να πάψουν και οι τελευταίοι που λένε ότι δεν θα γίνει το Εθνικό Θέατρο, να το δουν στην πράξη και να καταλάβουν ότι αυτή η Δημοτική Αρχή προχωράει σε μία ακόμα σοβαρή παρέμβαση».

«Είναι γνωστό-συνέχισε-και δικαιώνομαι σ’ αυτό το κομμάτι, ότι εγώ είπα ότι το θέμα του Εθνικού Θεάτρου είναι σε καλό δρόμο εδώ και πολλούς μήνες. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε δουλειά και προεργασία απ’ όλους εμάς για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που φθάσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή να υπάρχουν εγγεγραμμένα πλέον στον προϋπολογισμό του Υπουργείο Πολιτισμού χρήματα συγκεκριμένα για το Εθνικό, για να τρέξει, και ένα κουφάρι που ήτανε δεκαέξι-δεκαεφτά χρόνια, καθόλου λειτουργικό για τον τόπο μας, να βρει τη λύση».

Σκοπός τους, λοιπόν, είναι να τρέξουν όλα αυτά τα θέματα που τα χαρακτήρισε «πληγές πολλών ετών»-αναφορά που είχε κάνει και ο Δήμαρχος-και να δρομολογήσουν καταστάσεις τις οποίες, είτε στο τέλος αυτής της δημοτικής θητείας ή στις αρχές της επόμενης θα τα δουν και ολοκληρωμένα.

Σχολικά κτήρια
«Δεν μπορεί να συγκριθεί η συγκεκριμένη διετία με καμία θητεία. Έχω πει ότι στην παιδεία, διαχρονικά, όλοι προσπάθησαν και όλοι θέλησαν το καλό αποτέλεσμα αλλά το μέγεθος των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στα σχολεία μας, δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε ο κ. Καρίκης για το θέμα αυτό και ανέφερε ότι έχουν ξεπεράσει τα 140 μικρά έργα, τρέχει αυτή τη στιγμή μία πολύ μεγάλη εργολαβία στα σχολεία και αντίστοιχα στους παιδικούς σταθμούς-ήδη ολοκληρώθηκαν οι δύο στην οδό Τσιγάντε και στο Φαληράκι-ενώ ολοκλήρωσαν και εκείνον στ’ Αφάντου και συνεχίζουν ακόμη σε οκτώ συνολικά.

Παράλληλα, «τρέχουν» τα ΣΔΙΤ αφού είναι γνωστό ότι έχει εγκατασταθεί ο οικονομικός και τεχνικός σύμβουλος, άρα αν όχι το 2022, μέσα στο 2023 θα δούμε κτίρια να κατασκευάζονται. «Θα τα κάνουμε όλα με τη σειρά, αυτό και μόνο δείχνει την καλή μας διάθεση», είπε ακόμη για τις συνεχείς αιτήσεις που έρχονται για παρεμβάσεις σε σχολικά κτήρια, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρωτοπορούν και δίνουν λύσεις, αλλά τα κτήριά μας είναι παλιά.

Όμως, και στο επίπεδο των νέων κτιρίων και στο επίπεδο της συντήρησης των παλιών, πάμε καλά, είπε ο κ. Καρίκης και ανέφερε ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα. Τέλος, αναφέρθηκε και στον «πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης της καθαριότητας στα σχολεία».

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις