Αρχική Νέα Ελλάδας Στον ορίζοντα ο ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι έρχονται, τα ονόματα

Στον ορίζοντα ο ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι έρχονται, τα ονόματα

από 12nisospress
213 προβολές
Διαφημίσεις

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετέθεσε το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την τρέχουσα σύνθεσή του.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο χρονικός ορίζοντας τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Realfm 97,8, στο ερώτημα που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή αν θα πρόκειται για διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ή για δομικό ανασχηματισμό, φαίνεται ότι το πράγμα πάει σε κάτι ενδιάμεσο. «Δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές – δεν θα είναι 2-3, δεν θα μιλάμε για διορθωτικές κινήσεις. Θα είναι περισσότερες οι αλλαγές, αλλά δεν θα είναι δομικός ανασχηματισμός. Δεν θα είναι όλα τα πρόσωπα καινούργια και όλα τα πρόσωπα υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι θα παραμείνουν στα πόστα τους σε ορισμένα βασικά υπουργεία. Δύο-τρεις κεντρικοί υπουργοί δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Επιστρέφουν πρώην υπουργοί στην κυβέρνηση

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε, υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο συζητείται έντονα αυτές τις ημέρες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και έχει να κάνει με τον “πάγκο” που έχει η “ομάδα”, ο οποίος δεν είναι και τόσο μεγάλος.

«Αν ανοίξετε τη λίστα με τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ, θα δείτε ότι ουσιαστικά στον πάγκο, προς αξιοποίηση, κάθονται ορισμένοι πρώην υπουργοί, δηλαδή υπουργοί που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποια στιγμή, για κάποιους λόγους, έβγαλε εκτός κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι από αυτούς θα επανέλθουν. 1-2 είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν καθώς έδειξαν καλή “πολιτική διαγωγή” στο διάστημα που ήταν εκτός κυβέρνησης. Συνέχισαν να εργάζονται στα νέα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν είτε στη βουλή είτε στο κόμμα».

Αλλαγές και προαγωγές στους υφυπουργούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου, αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν στους υφυπουργούς και φαίνεται πως θα δοκιμαστούν και κάποια νέα πρόσωπα. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες για βουλευτές που είναι νεότεροι ώστε να αποδείξουν τις ικανότητές τους, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν και 2-3 προαγωγές. Υφυπουργοί που απέδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι ήταν καλύτεροι από τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Πιο ενεργοί, πιο δυναμικοί».

Οι εξωκοινοβουλευτικοί και η γκρίνια στην Κ.Ο. της ΝΔ

Επίσης, μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το αν πρέπει να μπουν εξωκοινοβουλευτικοί στην κυβέρνηση, να αναζητήσει δηλαδή ο Πρωθυπουργός πρόσωπα όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την κοινωνία. «Είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν με επιτυχημένα αποτελέσματα. Φαίνεται όμως ότι η συγκυρία η συγκεκριμένη δεν είναι η καλύτερη δυνατή, διότι αυτό συνήθως προκαλεί γκρίνια στην Κ.Ο. Και σε αυτή την περίοδο, ύστερα από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, λογικά δεν θα θέλει αναταράξεις στην Κ.Ο. Θα θέλει ήρεμα νερά και κλίμα ενότητας για να πάει στα επόμενα. Οπότε αν υπάρξουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, θα είναι πολύ λίγα».

Το μειονέκτημα στο point system και η δυσαρέσκεια για κορυφαίο υπουργό

Εκτός από την αποτελεσματικότητα των υπουργών και των υφυπουργών, και της δράσης τους το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ρόλο θα παίξει στον ανασχηματισμό και το τι έκαναν αυτά τα πρόσωπα για τις ευρωεκλογές. Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, σε πολλούς είχαν ανατεθεί συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες για να τρέξουν προεκλογικά υπέρ του κόμματος. «Όσοι δεν πήγαν καλά στις γεωγραφικές περιφέρειές τους, στο point system έχουν μειονέκτημα. Ακούω για παράδειγμα για έναν κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης για τον οποίο υπάρχει πολύ βαρύ κλίμα στο Μαξίμου διότι στην εκλογική περιφέρεια που ανέλαβε τα πράγματα πήγαν πολύ άσχημα για τη Νέα Δημοκρατία και φαίνεται ότι η κομματική του δραστηριότητα στο διάστημα προ των εκλογών δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης. Οι πληροφορίες λένε ότι είτε θα μετακινηθεί υποβαθμισμένος, είτε θα βρεθεί και εκτός κυβέρνησης».

Οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λέγεται πως οι μεταγραφές που έγιναν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στο ευρωψηφοδέλτιο δεν περπάτησαν και τόσο πολύ στις ευρωεκλογές στην σταυροδοσία. «Τρεις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ δεν περπάτησαν στην ψήφο των νεοδημοκρατών και αυτό λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς που γίνονται ενόψει του ανασχηματισμού, πέραν του ότι υπάρχει μια σχετική γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ για τα πόστα που έχουν αναλάβει αρκετοί προερχόμενοι από το παλιό ΠΑΣΟΚ.  Σε μία στιγμή που οι απώλειες προς τα δεξιά είναι σημαντικές, αυτό νομίζω θα συνυπολογιστεί», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή στον Realfm.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο MEGA το απόγευμα της Τρίτης σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό:

  • Αμετακίνητοι θεωρούνται οι: Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης.
  • Παραμένουν στην κυβέρνηση οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
  • Νέα πρόσωπα: Τάκης Θεοδωρικάκος, Σταύρος Παπασταύρου και Θωμάς Βαρβιτσιώτης.
  • Πιθανή έξοδο: Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Φλωρίδης και Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να έχει και κάποια δομικά χαρακτηριστικά, με συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις στα υπουργεία. Συγκεκριμένα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της συγχώνευσης του υπουργείου Ναυτιλίας με το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και η συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρότι σε προηγούμενο ανασχηματισμό αυτό το σενάριο δεν είχε ευδοκιμήσει.

Διαφημίσεις

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις