Στο πώς θα λειτουργήσει η έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση και τι θα περιλαμβάνει αναφέρθηκαν χθες ο  κ. Γιάννης Καμπούρης αντιδήμαρχος Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και ο κ. Χρήστος Πανάς τμηματάρχης Νέων Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δήμου Ρόδου. Ειδικότερα,  ο κ. Καμπούρης υπογράμμισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 άρχισε μία προσπάθεια για να μετατραπεί ο δήμος Ρόδου σε smart city – έξυπνη πόλη ξεκινώντας από την πρωτεύουσά του νησιού,  τη Ρόδο.

«Βασικός πυλώνας λειτουργίας της είναι η συνδεσιμότητα των πολιτών. Να μπορούν οι πολίτες να συνδέονται στο διαδίκτυο με τις έξυπνες υπηρεσίες του δήμου τους. Γι αυτόν το λόγο εγκαταστάθηκαν πολλά access points στην παράκτια γραμμή της πόλης ώστε οι πολίτες να έχουν προσβασιμότητα δωρεάν και ταχύτατα, καθώς το δίκτυο που βάλαμε είναι έκτης γενιάς και πρώτο στην Ελλάδα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος προσθέτοντας και τα εξής: «βάση του είναι η πλατφόρμα του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών το GIS. Χωρίς αυτή την πλατφόρμα κανένας δήμος δεν μπορεί να μετατραπεί σε έξυπνη πόλη. Το GIS καταγράφει τα πάντα.

Για πρώτη φορά στον δήμο Ρόδου ξέρουμε όλες τις θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται, τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης, τις θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ με στόχο να φτιάξουμε μία έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση».

Από τη χθεσινή συνέντευξη

Από τη χθεσινή συνέντευξη

Κάνοντας μία πρώτη αναφορά στην εφαρμογή του συστήματος  είπε: «Όλα αυτά γίνονται ώστε πριν κατέβει κάποιος στο κέντρο να ξέρει πού θα υπάρχει κενή θέση για να παρκάρει και πολλές άλλες πληροφορίες που θα έχουμε υλοποιήσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, δημιουργώντας μπροστά στην πλατεία Δημαρχείου το πρώτο έξυπνο Parking.

Προσεχώς θα βάλουμε και το δίκτυο ύδρευσης ώστε να ξέρουμε πού είναι οι βλάβες του δικτύου και το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού ώστε σε πραγματικό χρόνο να ξέρουμε τι συμβαίνει».

Η ψηφιακή αποτύπωση των θέσεων στάθμευσης
Στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Πανάς τμηματάρχης Νέων Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δήμου Ρόδου αναφερόμενος στο τι θα ισχύσει το επόμενο διάστημα δήλωσε τα εξής:
«Η στάθμευση και ειδικότερα η  ελεγχόμενη στάθμευση  αποτελεί  μία σημαντική παράμετρο στο πλαίσιο της σωστής  οργάνωσης και λειτουργίας κάθε πόλης και κάθε δήμου.

Η σωστή λειτουργία της και η λειτουργικότητά της, προϋποθέτει  την ένταξη της σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαρκούς παρακολούθησης και έξυπνης διαχείρισης (SMART PARKING), το οποίο θα έχει ως στόχο τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της  διαθεσιμότητας  της θέσης  περιορίζοντας έτσι την άσκοπη επιβάρυνση του αστικού κέντρου με περιττές κυκλοφοριακές κινήσεις.

Ειδικότερα, και στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου αυτού ελέγχου στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  της πόλης της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε αρχικά η καταγραφή  των διαθέσιμων θέσεων  στάθμευσης  και η καταγραφή τους ανάλογα με τη χρήση τους, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Στόχος της καταγραφής είναι η διασύνδεσή τους με το σύστημα GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) του Δήμου, ώστε να έχει ο πολίτης άμεση απεικόνιση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης οποιαδήποτε στιγμή.

Από τα αποτελέσματα της καταγραφής προέκυψε  ότι ο συνολικός αριθμός των  διαθέσιμων θέσεων είναι 1.847  θέσεις  και οι  οποίες  ανάλογα με τη χρήση τους αναλύονται παρακάτω για το Αστικό Κέντρο της Ρόδου:
➢ 1.290  Θέσεις  Στάθμευσης με πληρωμή.
➢ 232 Θέσεις Φορτοεκφόρτωσης Οχημάτων και Εμπορευμάτων
➢ 70 Θέσεις Στάθμευσης Μοτοποδηλάτων
➢ 24 Θέσεις ΑΜΕΑ
➢ 231 Θέσεις Ελεύθερες.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του SMART PARKING δημιουργήθηκαν δύο   Τμήματα Ζωνών Α’  και Β’ που καλύπτουν την Ανατολική  Πλευρά του Αστικού  κέντρου του Δήμου Ρόδου.
– Το    τμήμα    Α’   το   οποίο    περικλείεται     από    τις   οδούς:   Αλ. Παπάγου,  Πλατεία Ελευθερίας, Ιερού Λόχου, Αμερικής και Εθν. Μακαρίου.
– Το τμήμα  Β’ που περικλείεται από    τις   οδούς: Ιερού Λόχου, Πλατεία Ελευθερίας,  Γ. Παπανικολάου και Αμερικής.

Συνολικά στα δύο τμήματα Α’  και Β’,   οι συνολικές  διαθέσιμες θέσεις  για να τεθούν σε εφαρμογή Ελεγχόμενης Στάθμευσης  είναι  470.
Για το τμήμα Α’  προβλέπονται τα εξής:

Οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο τμήμα Α’  είναι:  151 και οι οποίες μέσω της   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ  μεταξύ των   ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ,     ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ και της   ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α.  (e-Trikala A.E.)  προβλέπεται   να τεθούν  μέσω  έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης   σε ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης  το οποίο θα καταγράφει τη διαθεσιμότητά τους.

Για το τμήμα Β’ προβλέπονται τα εξής:
Οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο τμήμα Β’ είναι 319 και οι οποίες μέσω της  πρότασης χρηματοδότησης που   στο Εθνικό πρόγραμμα  «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»  προβλέπεται   να τεθούν  και αυτές μέσω  έξυπνων συστημάτων  παρακολούθησης   στο ίδιο   ενιαίο σύστημα διαχείρισης  το οποίο θα καταγράφει τη διαθεσιμότητά τους και θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του σημαντικού προβλήματος της στάθμευσης ιδίως κατά τη διάρκεια της Τουριστικής Περιόδου στο Αστικό Κέντρο της Ρόδου.
Μέσω  της   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ  μεταξύ των   ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ,     ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ και της   ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α.  (e-Trikala A.E.)

Προβλέπεται:
• Η κατασκευή  4 θέσεων στάθμευσης Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Πλατεία Κουντουριώτη καθώς και 2 Θέσεων στη Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού.
• Η κατασκευή  Έξυπνων Διαβάσεων Πεζών στις παρακάτω  θέσεις:
– Πλ. Ελευθερίας,  έναντι Ευαγγελισμού,
– Νέα Αγορά
– Έναντι Νεωρίου
– Πλατεία Ακαδημίας
– Οδός Γαλλίας.

Οι παραπάνω δράσεις προσβλέπουν στη μετατροπή του Αστικού Κέντρου του Βόρειου Τμήματος  της Πόλης μας σε ένα Ελκυστικά επισκέψιμο και  ασφαλές  κέντρο,  τόσο για τον κάτοικο και τον επαγγελματία όσο και  για  τον επισκέπτη του».

Άλλες πληροφορίες
Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είπε χθες ότι ήδη ο δήμος Ρόδου υπέβαλε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για 500.000 ευρώ την επέκταση του έξυπνου parking και του δικτύου WIFI στις γειτονιές, ενώ αναφερόμενος στην αξία και τη σημασία της έξυπνης ελεγχόμενης στάθμευσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο χρήσιμο για την αυριανή δημοτική αστυνομία.

«Σε αυτές τις ψηφιακές αποτυπώσεις η δημοτική αστυνομία θα βλέπει αν αυτός που πάρκαρε σε συγκεκριμένη θέση,  έχει πληρώσει. Τα μισά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης γυρνάνε ψάχνοντας να βρουν χώρο στάθμευσης. Η δημοτική αστυνομία είναι ένα εργαλείο που λείπει απίστευτα από τον δήμο Ρόδου. Η μελέτη είναι έτοιμη στα χέρια του δημάρχου. Είναι μία υπηρεσία η οποία στερεί 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ από το δήμο Ρόδου, αλλά και υπηρεσίες προς τους δημότες. Είναι στις προθέσεις του δημάρχου να επανασυσταθεί.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του δήμου Ρόδου μπορούμε να προσλάβουμε έως 400 άτομα στη δημοτική αστυνομία για όλο το νησί. Η μελέτη πρέπει να περάσει από τον νέο ΟΕΥ, από την αποκεντρωμένη να υπογραφεί από τον περιφερειάρχη και να πάρει ΦΕΚ» κατέληξε ο κ. Καμπούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο τέλος Νοεμβρίου όλη η πλατεία Δημαρχείου εκτός από τον δρόμο μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου θα μετατραπεί σε έξυπνο πάρκινγκ ενώ από την πλευρά του ο κ. Πανάς έκανε γνωστό ότι ο πολίτης θα μπορεί από το κινητό του ή τον υπολογιστή του να κάνει χρήση όλων αυτών των υπηρεσιών που ετοιμάζει ο δήμος Ρόδου.

«Οι θέσεις αυτές θα περαστούν στο γεωγραφικό σύστημα και με κόκκινο στον  χάρτη θα είναι η κατειλημμένη θέση και με πράσινο η ελεύθερη. Άρα πριν φύγει από το σπίτι του με το κινητό του κάποιος μπορεί να δεσμεύσει την πράσινη θέση που είναι ελεύθερη και όταν κατέβει στο Μαντράκι να βάλει τον κωδικό του και τότε θα φαίνεται κόκκινη για τους υπόλοιπους. Αυτή την πληροφορία που θα έχουμε στο GIS θα την έχει και σε φορητή συσκευή ο δημοτικός αστυνόμος, οπότε πηγαίνοντας σε μία θέση στάθμευσης θα βλέπει ότι η πινακίδα με τον συγκεκριμένο αριθμό θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη θέση στάθμευσης. Αν δεν είναι η συγκεκριμένη πινακίδα θα βεβαιώνει παράβαση» εξήγησε.

Τέλος,  ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καμπούρης έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα από τον δήμο,  όπως η επαυξημένη πραγματικότητα της Μεσαιωνικής Πόλης.  Εξηγώντας τι ακριβώς σημαίνει είπε ότι από οποιαδήποτε πύλη θα μπαίνει κανείς θα εμφανίζεται τρισδιάστατα ένας ιππότης μπροστά του που θα τον οδηγεί στους χώρους υψηλής επισκεψιμότητας και αξίας, όπως το παλάτι των ιπποτών, το μουσείο κ.λπ. και θα μπορεί να βλέπει μπροστά του και μάχες που έγιναν την εποχή των ιπποτών σε συγκεκριμένα σημεία της Παλιάς Πόλης.

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr