Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Σε κλίμα συναίνεσης η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σε κλίμα συναίνεσης η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

171 προβολές

Πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης η 8η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μ. Γλυνού το θέμα της ενίσχυσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα πρότυπα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό προκύπτει από αδιάθετους πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην περίπτωση της ΠΝΑΙ δεν υπάρχουν αδιάθετοι πόροι (σ.σ. το Νότιο Αιγαίο αναδείχθηκε το έτος 2019 πρώτη ελληνική περιφέρεια σε αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020). Γι’ αυτό και στις 16 Σεπτεμβρίου εστάλη από την περιφερειακή αρχή επιστολή προς την κεντρική διοίκηση για την διάθεση του ποσού των 40 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό. Επιπλέον, εξασφαλίστηκε ένα ποσό της τάξης των 9 εκατ. ευρώ από πόρους της ΠΝΑΙ, ώστε να διατεθεί συνολικά για τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων ένα ποσό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.
Αναμένεται πλέον η απόφαση από την κεντρική διοίκηση στο συγκεκριμένο αίτημα, ενώ μένει να απαντηθεί εάν τα χρήματα αυτά θα διατεθούν από το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου 2021-2027 ή από αδιάθετους πόρους του προγράμματος που λήγει φέτος. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα διατεθούν οι χρηματικές ενισχύσεις στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών και κυρίως για ποιο λόγο θα διατεθούν τα λεφτά.
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος το θέμα αυτό δεν το ανέδειξε η Περιφερειακή Αρχή, επειδή η όποια ανακοίνωση θα δημιουργούσε προσδοκίες στον επιχειρηματικό κόσμο του τόπου, ενώ ακόμη δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να απαντηθούν τα ερωτήματα που εύλογα μπορεί να θέσει ο καθένας και ενώ πρέπει να διευκρινιστεί μία σειρά διαδικαστικών ζητημάτων.
Την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του κ. περιφερειάρχη εξέφρασε ο κ. Γλυνός. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που η περιφερειακή αρχή δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα αυτό. Εκφράζω την ικανοποίησή μου επειδή έγιναν ενέργειες τις οποίες εμείς δεν γνωρίζαμε αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το ζήτημα ο κ. περιφερειάρχης», δήλωσε ο κ. Γλυνός, τονίζοντας ότι σε τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της κοινωνίας, θα υπάρχει ενότητα και σύμπνοια.
Τους τόνους επιχείρησε να ανεβάσει ο σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτη Κουνάκης, δηλώνοντας ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Είπε πώς το Ν. Αιγαίο είναι η πιο πονεμένη περιφέρεια απ’ όλες και ότι θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο η επιχειρηματικότητα.
Σε αυστηρό ύφος απάντησε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος στον κ. Κουνάκη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Κουνάκης, δεν αισθάνεται καλά εάν δεν τορπιλίσει το κλίμα. Θέλησε να υποστηρίξει ότι άλλες περιφέρειες είναι πιο μπροστά από εμάς. Αλήθεια, ποια περιφέρεια εννοεί, αυτή που έχει 150 εκατ. ευρώ αδιάθετα; Και δεν υπάρχει εδώ καμία αντιπαράθεση μεταξύ των περιφερειών. Δεν θα κρίνω εγώ κανένα. Σέβομαι και εκτιμώ τον Α. Τζιτικώστα ως περιφερειάρχη.
Όμως οι ανακρίβειες δεν μπορούν να πετιούνται έτσι και να γίνεται η πολιτική με όρους εσωτερικού ψυχισμού ανθρώπων που δεν δύνανται να ελέγχουν τη δική τους ψυχολογία. Σε αυτό το διάλογο μπορώ να προσθέσω τις άλλες πρωτοβουλίες που έχει πάρει πρώτη στην Ελλάδα η ΠΝΑΙ, είτε πρόκειται για την Υγεία, είτε πρόκειται για την Παιδεία, τη συντήρηση των σχολικών μονάδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι τουλάχιστον τρία τα προγράμματα όπου η ΠΝΑι είναι πρώτη στην Ελλάδα με μεγάλη διαφορά. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και ο ψυχισμός του καθενός δεν μπορεί να καθορίζει το επίπεδο μίας πολιτικής συζήτησης. Κάποιοι πρέπει να ωριμάσουν, να ενηλικιωθούν, να σοβαρευθούν. Με το λαϊκισμό χτίζεις στην άμμο και τίποτε άλλο».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις