Αρχική Νέα Κόσμου Σε καραντίνα ο πλανήτης

Σε καραντίνα ο πλανήτης

από 12nisospress
362 προβολές

Πρωτόγνωρες, για την νεότερη ιστορία μας, καταστάσεις ζει η ανθρωπότητα, με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου να μπαίνουν ουσιαστικά σε «καραντίνα», λαμβάνοντας σκληρά μέτρα περιορισμού των επαφών των πολιτών, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Με την εικόνα στην Κίνα, τη χώρα από όπου ξεκίνησε ο ιός, να είναι πλέον πολύ καλύτερη, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που τηρήθηκαν, πλέον η μία χώρα μετά την άλλη αναγκάζεται να διακόψει ή να περιορίσει τις περισσότερες οικονομικές και κοινωνικές της δραστηριότητες, με τη Γηραιά Αλβιώνα να είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το επίκεντρο πια της πανδημίας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως είναι 148.595, οι θάνατοι 5.547 και οι ασθενείς που ανάρρωσαν επιτυχώς να ανέρχονται στους 73.706.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορωνοϊού

Την Παρασκευή, δε, ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε κι αυτός να κηρύξει τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο πρόσφατες εξελίξεις που συνδέονται με την πανδημία του Covid-19 και των συνεπειών της σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Κλειστά σύνορα

-Η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους, όπως επίσης και η Ουκρανία και η Σλοβακία, η οποία όμως εξαιρεί τους Πολωνούς.

-Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

-Η Αυστρία διακόπτει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

-Η Τουρκία σταματά την αεροπορική σύνδεση με εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

-Η Ρωσία περιορίζει την αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της Ε.Ε. από τη Δευτέρα.

-Η Πολωνία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες.

-Η Δανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της από αύριο Σάββατο για τους υπηκόους ξένων χωρών.

-Η Βόρεια Μακεδονία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους ξένους που φτάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου». Δεν τις κατονόμασε, αλλά σημείωσε ότι θα τηρεί τις συστάσεις του ΠΟΥ. Απαγόρευσε επίσης όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, ενώ αναβάλλονται όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία.

-Το Μαυροβούνιο απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια της Αδριατικής. Επίσης, κλείνει μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, τη Βοσνία, την Κροατία και την Αλβανία.

-Η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη. Η Αργεντινή σταματά τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Κλείνουν σχολεία, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, αναστέλλονται αθλητικές δραστηριότητες

-Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Βενεζουέλα και οι περισσότερες γερμανικές περιοχές είναι στον κατάλογο των χωρών που έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 προσώπων – το μέτρο αφορά και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ.

-Στη Γαλλία, οι Βερσαλλίες, ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου θα κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

-Η Αυστρία και η Βουλγαρία έκλεισαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

-Η περιφέρεια της Μαδρίτης διέταξε να κλείσουν από αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από εκείνα που διαθέτουν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα

-Το Μαρόκο θα κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τις 16 Μαρτίου.

-Στο Αζερμπαϊτζάν απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις από αύριο Σάββατο, Επίσης, κλείνουν τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Κλειστά θα μείνουν για 10 ημέρες και τα σύνορα με τη Γεωργία.

-Η Τυνησία απαγορεύει με άμεση ισχύ την προσευχή στα τεμένη, όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις ενώ τα καφενεία θα κλείνουν καθημερινά στις 4 το απόγευμα. Σταματούν οι πτήσεις προς την Ιταλία, περιορίζονται εκείνες προς την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία ενώ κλείνουν τα θαλάσσια σύνορα.

-Το Σουδάν εξετάζει το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, μετά τον θάνατο του πρώτου κρούσματος που εντοπίστηκε στη χώρα. Ήδη έχει διακοπεί η αεροπορική σύνδεση με Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Αίγυπτο.

-Στη Λιβύη, κλείνουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία, αν και προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

-Στο Μεξικό, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

-Η Συρία, όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια από την Κυριακή μέχρι και τις 2 Απριλίου. Επίσης, σταματούν «όλες οι επιστημονικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες» και «απαγορεύονται οι ναργιλέδες στα καφενεία και τα εστιατόρια», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

-Οι διεθνείς αθλητικές δραστηριότητες της Ευρώπης, όπως τα ευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου και μπάσκετ ανεστάλησαν, ενώ αρκετές χώρες διέκοψαν τα πρωταθλήματά τους.

Οι ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ τις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες για την καταπολέμηση του ιού.

Να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση 414 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό τους, κι ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέβηκε στους 41 (+5).

Τα CDC επισημαίνουν ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ.

Εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 49 είναι μεταξύ ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία και την Γιουχάν της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του Covid-19.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον νέο κορωνοϊό, αφού επί εβδομάδες έδειχνε να υποβαθμίζει την απειλή.

Σήμερα, ωστόσο τόνισε πως ο Covid-19 θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην χώρα. «Θα χειροτερέψει. Οι επόμενες οχτώ εβδομάδες είναι κρίσιμες», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να «απελευθερώσει όλη την δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Κάλεσε κάθε πολιτεία να εγκαθιδρύσει κέντρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ιού.

Η πίεση αυξανόταν προς τον Τραμπ να κηρύξει μια μολυσματική ασθένεια έκτακτη ανάγκη με βάση μια νομοθεσία του 1988 που θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA) για να χορηγήσει κονδύλια σε πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις και να αναπτύξει ομάδες υποστήριξης. Το μέτρο σπανίως ενεργοποιείται. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον το 2000 κήρυξε αντίστοιχο μέτρο για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

«Για την απελευθέρωση της πλήρους ισχύος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια σήμερα, κηρύσσω επισήμως σήμερα μια κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Η ενέργεια αυτή θα καταστήσει έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα – ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο ποσό για πολιτείες και περιοχές στο κοινό μας αγώνα ενάντια σε αυτή την ασθένεια», τόνισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας για όσα από αυτά τα δάνεια διακρατεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Με ταλέντο, ή με τύχη, πείτε το όπως θέλετε, αλλά μέσα από μια συλλογική δράση και κοινές θυσίες, εθνική αποφασιστικότητα, θα υπερβούμε την απειλή του ιού».

Παράλληλα είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 5 εκατομμύρια τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι αναγκαία τόσα πολλά. Παρότρυνε τους Αμερικανούς να επιδιώξουν να εξεταστούν μόνο αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο βρισκόταν ο Άνθονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων ο οποίος δήλωσε: «Χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη. Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα. Αλλά θα τα φροντίσουμε», είπε.

Ο Τραμπ ο ίδιος ήρθε σε επαφή με έναν Βραζιλιάνο αξιωματούχο το περασμένο Σάββατο που αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο Λευκός Οίκος χθες ανακοίνωσε πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δεν παρουσίαζε συμπτώματα και δεν έχει εξεταστεί. Σήμερα είπε πως πολύ πιθανόν θα εξετασθεί “σύντομα” για τον νέο κορονοϊό.

Στους 1.266 οι νεκροί στην Ιταλία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία ανέρχεται πλέον σε 1.266, σε μια αύξηση 250 θανάτων από τον τελευταίο απολογισμό χθες που ήταν 1.016.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα είναι συνολικά 17.660, (2.547 νέες μολύνσεις) από τα 15.113 χθες. Παράλληλα 1. 439 ασθενείς ιάθηκαν, ενώ χθες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.258 . Στην Λομβαρδία έχουν καταγραφεί συνολικά 9.820 κρούσματα και 890 νεκροί. Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι μολύνθηκαν 2.263 άνθρωποι και οι νεκροί, είναι 201. Στο Βενέτο σημειώθηκαν 1595 μεταδόσεις και υπάρχουν 42 νεκροί.

Ξεπέρασαν τα 3.000 τα κρούσματα στη Γερμανία – Οκτώ νεκροί

Με αυστηρές προειδοποιήσεις και πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα προσπαθεί (και) η Γερμανία να προετοιμαστεί για την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και να συμβάλλει στην προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19. Όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα στη χώρα έφθασαν τα 3.062, ενώ οκτώ ασθενείς έχουν καταλήξει.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί πλέον τις περισσότερες επικοινωνίες της από το τηλέφωνο ή με βιντεοσυνδέσεις, απηύθυνε εκ νέου χθες έκκληση στους πολίτες να απέχουν από κοινωνικές συναναστροφές.

«Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ τα ομόσπονδα κρατίδια κλείνουν, το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία στην επικράτειά τους.

Το υπουργείο Υγείας κάλεσε όσους επέστρεψαν στη Γερμανία από την Αυστρία, την Ελβετία ή την Ιταλία εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων να παραμείνουν στο σπίτι, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το Αμβούργο κλείνει, για πρώτη φορά, την περίφημη Ιχθυαγορά του. Το Βερολίνο επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας όλων των εστιατορίων, καφέ και μπαρ τουλάχιστον έως την 19η Απριλίου. Προηγουμένως είχε ήδη ανακοινωθεί πως κλείνουν τις πόρτες τους μουσεία, συναυλιακοί χώροι, βιβλιοθήκες, πισίνες…

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα υγείας «θα φτάσει στα όριά του». Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν απηύθυνε χθες επιστολή σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας ζητώντας τους να προετοιμαστούν «τώρα». Μεταξύ των οδηγιών του υπουργού συγκαταλέγεται η αναβολή όλων των μη επειγόντων χειρουργείων, η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η ανάκληση αδειών του προσωπικού, ακόμη και η πρόσκληση συνταξιούχων και φοιτητών της Ιατρικής να εργαστούν. Οι τελευταίοι μάλιστα έλαβαν χθες ηλεκτρονικό μήνυμα από τα Πανεπιστήμιά τους, με το οποίο καλούνται να δηλώσουν εάν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Κατά υπολογισμούς αναλυτών της Deutsche Bank, εφόσον ο κορωνοϊός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, τη 14η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία ελεύθερη κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ στις αρχές Ιουνίου δεν θα υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας. Από τις 28.000 κλίνες ΜΕΘ σε 1.160 κλινικές της Γερμανίας, το 80% είναι σήμερα κατειλημμένο, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κλείνει τα σχολεία και απελαύνει δύο Ιρανούς φοιτητές που προσβλήθηκαν από τον ιό

Η Ουγγαρία θα κλείσει όλα τα σχολεία και θα συνεχίσει την εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα μέσω ψηφιακών προγραμμάτων από τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε βίντεο που ανάρτησε την Παρασκευή στο Facebook.

Ο Ορμπάν δήλωσε επίσης πως αναμένει ότι η ουγγρική οικονομία σύντομα θα οδηγηθεί σε τέλμα και ότι θα πρέπει να εκκινήσει εκ νέου, μια προσπάθεια στην οποία θα συμμετάσχει η κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο Ιρανοί φοιτητές που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό απελαύνονται από την Ουγγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν τήρησαν την εντολή της καραντίνας του νοσοκομείου.

“Οι δύο Ιρανοί πολίτες που είχαν το καθεστώς του φοιτητή στην Ουγγαρία απελάθηκαν. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν την αίθουσα της καραντίνας του Εθνικού Ινστιτούτου Αιματολογίας και Λοιμωξιολογίας του κεντρικού νοσοκομείου της Νότιας Πέστης, χωρίς άδεια ή προστατευτικό ρουχισμό”, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ουγγαρία κατηγορεί επίσης τους δύο φοιτητές για επιθετικότητα απέναντι στο ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος όπου είχαν τεθεί σε απομόνωση.

Το μέτρο της απέλασης δεν θα εκτελεστεί έως ότου η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέψει, πρόσθεσε το υπουργείο. Η απόφαση συνοδεύεται από απαγόρευση διαμονής στην Ουγγαρία για τρία χρόνια.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έκανε την Παρασκευή μια σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και του νέου κορωνοϊού, “που εισήχθη από αλλοδαπούς και εξαπλώνεται ανάμεσά τους”.

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει επί του παρόντος 19 κρούσματα του ιού που προκάλεσε την πανδημία Covid-19 και περισσότερα από τα μισά καταγράφηκαν σε Ιρανούς που επωφελούνται από υποτροφία που δίνει η ουγγρική κυβέρνηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ισπανία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κήρυξε την Ισπανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Συγκεκριμένα, ο Σάντσεθ σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την απόφασή του να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 15 ημέρες.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και ο Σάντσεθ τόνισε ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 10.000 την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στη χώρα, ανέρχονται σε 4.209, ενώ 120 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο.

Πρακτικά τα μέτρα που λαμβάνει η Μαδρίτη σημαίνουν πως η κυβέρνηση της Ισπανίας θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε επιτάξεις. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρύξει οι τοπικές κυβερνήσεις την χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Πιο συγκεκριμένα η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας έχει δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο κλοιό γύρω από την κοινότητα Ιγκουαλάντα 49 χλμ βόρεια της Βαρκελώνης όπου κανείς δεν μπορεί να εξέλθει ή να εισέλθει στην απαγορευμένη αυτή περιοχή. Πρόκειται για κοινότητα στην οποία έχουν διαπιστωθεί μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως η Πορτογαλία ανακοίνωσε ανάλογα μέτρα.

Ιράν: Στους 611 ο αριθμός των νεκρών, 12.729 τα κρούσματα

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στο Ιράν αυξήθηκε  στους 611 (+97), μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 12.729.

“1.365 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Το Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία εκτός της Κίνας, είχε ανακοινώσει χθες έναν απολογισμό 514 νεκρών και 11.364 κρουσμάτων.

Οι δρόμοι και τα καταστήματα στο Ιράν θα ερημώσουν και οι πολίτες θα «επιτηρούνται» ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου οι ιρανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι νεκροί από τον οποίο ξεπερνούν πλέον τους 500 στη χώρα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας «θα αρχίσουν να αδειάζουν τα καταστήματα, τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, με βάση την απόφαση που θα εφαρμοστεί εντός των επόμενων 24 ωρών», ανακοίνωσε από την κρατική τηλεόραση ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Τις επόμενες δέκα ημέρες, όλοι οι Ιρανοί «θα παρακολουθούνται, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε από το τηλέφωνο και, αν χρειαστεί, δια ζώσης» είπε ο στρατηγός. «Και θα εντοπιστούν οι άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα», πρόσθεσε.

Αφότου ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι, τον Φεβρουάριο, οι ιρανικές αρχές έκλεισαν τα σχολεία, ανέβαλαν διάφορες εκδηλώσεις και συνέστησαν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν με την ευκαιρία των διακοπών του περσικού Νέου Έτους, που φέτος πέφτουν στο διάστημα 19 Μαρτίου-3 Απριλίου. Παρά τα μέτρα όμως, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων και των κρουσμάτων αυξάνεται.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέθεσε την Πέμπτη στις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, στο Ιράν έχουν προσβληθεί 11.364 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 514. Είναι δηλαδή η τρίτη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε μια επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης γιατί «υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την επιδημία του Covid-19 στο Ιράν».

Η Ρωσία κλείνει τα χερσαία σύνορα με Νορβηγία και Πολωνία για τους ξένους πολίτες

Η Ρωσία θα κλείσει από τα μεσάνυκτα της Κυριακής τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία για τους ξένους πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απαγόρευση αφορά όλους τους ξένους πολίτες που ταξιδεύουν για «επαγγελματικούς, ιδιωτικούς, τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους», με εξαίρεση τους πολίτες της Λευκορωσίας, «τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών» και όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Σερβία: Στα 41 τα κρούσματα του κορωνοϊού – Κλείνουν τα σύνορα με τη Ρουμανία για ξένους επισκέπτες

Στα 41 ανέρχονται τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στη Σερβία και είναι έξι περισσότερα απ ότι χθες Παρασκευή το βράδυ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται επίσης ότι ένας ασθενής από όσους προσβλήθηκαν από το ιό Covid-19 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ. Από το ίδιο νοσοκομείο έλαβε εχθές το βράδυ εξιτήριο ένας από τους πρώτους ασθενείς, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον αρνητικός στον νέο ιό.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κλείσουν προσωρινά όλες οι συνοριακές διαβάσεις με τη Ρουμανία και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους υπηκόους. Συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση εισόδου στη Σερβία ξένων υπηκόων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και κάποιες περιοχές της Κίνας.

Ειδικό καθεστώς εφαρμόζεται και για τα διερχόμενα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα προς τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται να κάνουν στάσεις εντός της Σερβίας και θα πρέπει να εξέλθουν από τη χώρα το αργότερο μέσα σε δώδεκα ώρες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει αν θα κλείσουν τα σχολεία. Η εισήγηση της Επιτροπής επιδημιολόγων είναι αρνητική, εκδηλώνονται ωστόσο έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των γονέων και πολλοί είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Εξαιτίας του κορωνοϊού ακυρώθηκε και η επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βερολίνο που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ‘Ανγκελα Μέρκελ να προβλεφθούν από την ΕΕ κονδύλια για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την επιδημία και για τις χώρες που δεν είναι μέλη.

Νότα αισιοδοξίας: Οι Ιταλοί συνεχίζουν να τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους

Οι Ιταλοί, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια από τα μπαλκόνια τους, θέλοντας να δείξουν ότι δεν υποτάσσονται στην κρίση, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Από το Μιλάνο, κοντά στο επίκεντρο της επιδημίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην πρωτεύουσα Ρώμη έως τη Νάπολη και το Παλέρμο, στη νότια Ιταλία, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζουν βίντεο με τους ίδιους ή άλλους συμπατριώτες τους να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και να κρέμονται από τα παράθυρά τους για να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο ή άλλα δημοφιλή τραγούδια.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι στη χώρα βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του Covid-19.

 

ΠΗΓΗ : www.zougla.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις