Αρχική Νέα Κόσμου Ραγδαίες εξελίξεις: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

54 προβολές

Tην απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε και επίσημα το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρωθυπουργό της χώρας Σάνα Μάριν.

Σύμφωνα με το Associated Press, το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, αλλά θεωρείται τυπική διαδικασία. Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημο αίτημα ένταξης στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» ένα ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ανησυχίες, ο κ. Τζεοάνα δήλωσε ότι εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτημα ένταξης, «θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε».

“Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων”, δήλωσε ο Μίρτσεα Τζεοάνα σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο.

“Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν ένταξη στο NATO, θα μπορέσουμε να τις υποδεχθούμε, να βρούμε όλες τις συνθήκες για να επιτευχθεί συναίνεση”, πρόσθεσε.

Πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ όχι μόνο αμυντικά, αλλά και σε πολιτικό, δημοκρατικό επίπεδο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε την ανάγκη, εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση ένταξης, η διαδικασία εισδοχής να επιταχυνθεί, προκειμένου να μην παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε «γκρίζα ζώνη» και να δοθούν εγγυήσεις για τη μεταβατική περίοδο.

«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν. Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ προσερχόμενη στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει ήδη προετοιμαστεί για την περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης. Το ίδιο, πρόσθεσε, έχουν κάνει ήδη και άλλες χώρες.

«Εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν, θα μπορούν να ενταχθούν γρήγορα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», δήλωσε η υπουργός, αναφερόμενη στο διάστημα επικύρωσης της ένταξης, κατά το οποίο η υποψήφια χώρα δεν καλύπτεται από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.

Βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν και ζήτησε η διπλωματία να είναι έτοιμη προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη όταν σιγήσουν τα ρωσικά όπλα στην Ουκρανία.

«Σήμερα δεν συζητούμε για διεύρυνση, αυτά τα λύσαμε χθες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. ‘Ασελμπορν, προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Κατά την είσοδό του μάλιστα συνάντησε τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Μπορείτε να το δείτε, άλλωστε», είπε, χαριτολογώντας, αναφερόμενος έμμεσα στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία. «Από την εμπειρία μου, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα ήταν καταστροφικό αν ένα μέλος εμπόδιζε την Σουηδία και την Φινλανδία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε ότι «δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια φάση που πρέπει να συζητούμε πώς μπορούμε καλύτερα να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να διατηρήσουμε τις κυρώσεις» (σε βάρος της Ρωσίας), αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν την αποστολή να εργάζονται για την ειρήνη. «Όταν σιγήσουν τα ρωσικά όπλα, δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο προκειμένου να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν δείγματα αλλαγής, αλλά, όπως είπε, η ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 9 Μαΐου δείχνει ότι «στο κεφάλι αυτού του ανθρώπου και ίσως της χώρας υπάρχει η σκέψη ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βελτιωθεί ή να κυριευθεί με τα όπλα». Ελπίζω να έρθει γρήγορα αυτή η στιγμή – έχουν πεθάνει πάρα πολλοί άνθρωποι, τόνισε ο κ. ‘Ασελμπορν.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις