Αρχική Νέα Ελλάδας Πρόσκληση Τσαβούσογλου για διερευνητικές

Πρόσκληση Τσαβούσογλου για διερευνητικές

από 12nisospress
223 προβολές

«Απευθύνω τώρα την πρόσκληση για να αρχίσουν εντός του Γενάρη οι διερευνητικές. Άρχισαν επί Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργου Παπανδρέου έως το 2016. Διακόπηκαν διότι o Τσίπρας δεν ήθελε να συνεχιστούν. Το σκάφος μας Orus Reis για 6 μήνες θα βρίσκεται στην περιοχή που ξέρετε. Πια δεν υφίσταται ζήτημα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Δένδια στα Τίρανα» (πρόκειται για πρόταση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα).

Με αυτά τα λόγια ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε επίσημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την πρόσκληση της Άγκυρας προς την Αθήνα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είχαν διακοπεί το 2016.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν αναφέρθηκε σε άλλες λεπτομέρειες επί της ατζέντας των επαφών. Δεν ξεκαθαρίστηκε, δηλαδή, εάν η Τουρκία προσκαλεί ή όχι την Ελλάδα στις διερευνητικές με διευρυμένη ατζέντα ή με περιορισμένη θεματολογία, που αφορά τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, όπως υποστηρίζει και επιμένει η Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Η ημερήσια διάταξη των διερευνητικών είναι σαφής. Ό,τι συζητούσαμε πριν θα συζητήσουμε και τώρα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Σήμερα 11 Ιανουαρίου ως Τουρκία θέλουμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση. Από σήμερα μέχρι τέλος Ιανουαρίου να γίνει η πρώτη συνάντηση. Καλούμε την Αθήνα, την Ελλάδα, να αρχίσουμε μεταξύ μας τις διερευνητικές. Οι οικοδεσπότες είμαστε εμείς. Τα δικά μας επιτελεία θα την καθορίσουν με τους (αντίστοιχους) συνομιλητές στην Ελλάδα. Εμείς από σήμερα είμαστε έτοιμοι. Ως μια χώρα που πιστεύει τον εαυτό της, είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Και μετά τη συνάντηση είμαστε έτοιμοι να πάμε στα Τίρανα μετά από πρόσκληση του Έντι Ράμα και να συναντηθώ με τον Δένδια. Η ημερήσια διάταξη είναι ορισμένη. Ό,τι συζητούσαμε πριν για τις διερευνητικές θα συζητήσουμε και τώρα».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις