Αρχική Νέα Κόσμου Προκλητικός ο Ερντογάν στα εγκαίνια τζαμιού: «Κληρονομιά κατάκτησης» η Αγία Σοφία

Προκλητικός ο Ερντογάν στα εγκαίνια τζαμιού: «Κληρονομιά κατάκτησης» η Αγία Σοφία

184 προβολές

Το ποίημα του Τούρκου εθνικιστή Ziya Gokalp και ο  Ερντογάν είχε οδηγηθεί στη φυλακή για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια εγκαινίων ενός νέου τζαμιού στο Ζονγκουλντάκ έκανε αναφορά στην Αγία Σοφία ενώ απήγγειλε τους στίχους του ποιήματος που τον είχε οδηγήσει στη φυλακή το 1998 (είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και οδηγήθηκε στις φυλακές για τέσσερις μήνες).

Το ποίημα είναι του Τούρκου εθνικιστή  Ziya Gokalp και ο Ερντογάν το είχε απαγγείλει όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. «Oι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου»

, αναφέρουν οι στίχοι.

O Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά πως «πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε, είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί  πως «εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις