Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Ποσό 120.000 ευρώ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα νησιά

Ποσό 120.000 ευρώ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα νησιά

από 12nisospress
239 προβολές

Ποσό 120.000 ευρώ, θα διαθέσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά της Δωδεκανήσου με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας και την προληπτική ιατρική.

Για το σκοπό αυτό υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ ώστε με τη συμβολή των ενεργειών και την παροχή υπηρεσιών του καθενός, στα όρια των σκοπών και αρμοδιοτήτων του, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ομάδας ειδικευμένων ιατρών.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος της σύμβασης διάρκειας ενός έτους ανέρχεται σε 140.000 ευρώ και εκτός από την ΠΝΑΙ που θα καλύψει και το μεγαλύτερο μέρος της δράσης συμμετέχουν με 10.000 ευρώ έκαστη, η ΠΕΔ και η ΓΑΛΗΝΟΣ.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα υλοποιηθεί με επισκέψεις ιατρών στα νησιά Χάλκης, Τήλου, Σύμης, Καστελόριζου, Λειψών, Αγαθονησίου, Πάτμου, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Κάσου, Νισύρου, Λέρου, Κω, Καλύμνου και Ρόδου (σχολεία, απομακρυσμένα χωριά και Ιδρύματα Ρόδου), και όπου αλλού επιβάλλουν οι συνθήκες και δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι Ιατροί με τη συμμετοχή των παρακάτω ειδικοτήτων στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου ανάλογα με τις ελλείψεις, όπως:

• Παθολόγου
• Γενικής Ιατρικής
• Καρδιολόγου
•  Παιδιάτρου
• Οφθαλμιάτρου
• Ορθοπεδικού
• Γυναικολόγου
• ΩΡΛ
•  Χειρουργού

• Δερματολόγου
• Οδοντιάτρου
• Ψυχιάτρου
• Νευρολόγου
• Πνευμονολόγου
• Ρευματολόγου
• Ενδοκρινολόγου
• Ουρολόγου.

Σκοπός της ομάδας αυτής είναι η υποστήριξη της παρεχόμενης περίθαλψης, μέριμνας και αλληλεγγύης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου, και συγκεκριμένα η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, με την εφαρμογή συστηματικών επισκέψεων ειδικευμένων γιατρών στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν είτε κέντρα υγείας είτε ιδιώτες γιατροί ανάλογων ειδικοτήτων.

Επιλέχτηκαν 17 ιατρικές ειδικότητες, αλλά στο εκάστοτε νησί θα πηγαίνουν το μέγιστο 9. Οι ειδικότητες θα επιλέγονται ανάλογα με τις ελλείψεις, τις ανάγκες, τη διαθεσιμότητα από τους Ιατρικούς Συλλόγους, τις υποδείξεις των τοπικών ιατρών, όπου υπάρχουν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα τοπικά δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τον καιρό (π.χ. σε περίπτωση ενός απαγορευτικού δελτίου καιρού προς ένα καθορισμένο νησί, να δίνεται η δυνατότητα μετάβασης σε άλλο νησί). Οι επισκέψεις που θα εκτελούνται κάθε μήνα στα νησιά της Δωδεκανήσου θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιών, τις καιρικές συνθήκες, αφού ληφθούν υπόψη οι παράλληλες εθελοντικές δράσεις.

Επίσης, η ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία, θα πραγματοποιήσει προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών στον γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ομάδα ειδικευμένων ιατρών, θα κάνει επισκέψεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κατόπιν συνεννόησης με το Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα παραρτήματα αυτού (ΚΑΦΚΑ Ρόδου με έδρα τα Κολύμπια Ρόδου, «Άγιος Ανδρέας», Χαραλάμπειο Γηροκομείο Ρόδου κτλ), τα οποία δεν διαθέτουν γιατρούς ειδικότητας.
Παράλληλα ομάδα ειδικευμένων οδοντιάτρων για ΑΜΕΑ θα επιληφθεί θεμάτων περίθαλψης σε παιδιά και ενήλικους ΑΜΕΑ στα παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τα εξής:
– Λαμβάνει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο, ώστε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να διευκολύνουν την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης.
– Σε περίπτωση που απαιτείται συνδρομή και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβοηθά στην εξασφάλισή της με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τα εξής:
– Την αναλυτική συγκέντρωση στοιχείων για τις ανάγκες των νησιών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
– Την εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής (Δημοτικές εγκαταστάσεις-Ιατρεία Π.Ε.Δ.Υ για εξέταση ασθενών, πρόσβαση των Ιατρών σε Η/Υ, τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο).
– Τη δημοσιοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων των νησιών για το Σχέδιο Προγράμματος των Ιατρικών Επισκέψεων.
– Την παροχή και διάθεση προσωπικού με μέγιστη χρονική διάρκεια ενός έτους για την εκπλήρωση των σκοπών της Προγραμματικής Σύμβασης.

Η Εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ αναλαμβάνει τα εξής:
– Την υποχρέωση να παρέχει κάθε τεχνική υποστήριξη και διοικητική διευκόλυνση για την καλύτερη εφαρμογή των προβλεπομένων από την παρούσα Προγραμματική Σύμβαση
– Την ευθύνη για την εξασφάλιση, οργάνωση και λειτουργία της ομάδας των Ιατρών που θα επισκέπτονται τα νησιά της Δωδεκανήσου.
– Την παροχή και διάθεση διοικητικού προσωπικού με μέγιστη χρονική διάρκεια ενός έτους για την εκπλήρωση των σκοπών της Προγραμματικής Σύμβασης.
Οι Ιατροί που θα χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να προέρχονται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Ρόδου, Κω, Καλύμνου και από Ιατρικούς Συλλόγους άλλων νομών, ή εθελοντικές ιατρικές οργανώσεις.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις