Αρχική Νέα Ελλάδας Πληρώνονται σήμερα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Τι ποσά θα εισπράξουν οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνων

Πληρώνονται σήμερα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Τι ποσά θα εισπράξουν οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνων

από 12nisospress
303 προβολές

Σήμερα το απόγευμα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ οι δικαιούχοι: Ξεχωρίζει η καταβολή της ε’ δόσης του επιδόματος τέκνων Α21.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση χορηγείται κάθε δύο μήνες, όμως η επόμενη δόση θα εξοφληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα κατά παρέκκλιση της διμηνιαίας τακτικής πληρωμής. Μάλιστα, η εξόφληση της στ’ δόσης τον Δεκέμβριο αναμένεται να ενσωματώνει και το έκτακτο επίδομα για οικογένειες με παιδιά.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Εκεί κοντά στις γιορτές υπολογίζεται πως θα εξοφληθούν και τα υπόλοιπα έκτακτα επιδόματα, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα είναι «τριπλά» ενισχυμένο.

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα στα ΑΤΜ και αύριο 30 του μήνα στο γκισέ καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Τέκνων Α21, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Τι ποσά θα λάβουν ως «έξτρα» ενίσχυση οι οικογένειες με παιδιά

Μετά τη σημερινή καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για την πληρωμή των έκτακτων ενισχύσεων που αναμένονται να γίνουν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων: Έκτακτο επίδομα θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21, οι οποίοι είναι περίπου 800.000 και θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση του ποσού που τους αναλογεί στις τακτικές πληρωμές.

Με άλλα λόγια, για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα κάθε γονιός το μήνα, το Δεκέμβριο θα πάρει εκτάκτως επιπλέον άλλα 150 ευρώ. Έτσι, συνολικά το ποσό, το οποίο θα του πιστωθεί στις γιορτές θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ (αρχικό επίδομα +έκτακτη ενίσχυση).

Τα ποσά, λοιπόν, που θα χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα ξεκινούν από 42 και θα φτάνουν μέχρι και 840 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα ένας γονιός με δύο παιδιά και εισόδημα από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Σήμερα παίρνει 84 ευρώ επίδομα το μήνα, θα πάρει επιπλέον 126 ευρώ και τελικά αντί για 84 το Δεκέμβριο θα πάρει 210.

Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά με εισόδημα από 10.000 μέχρι 15.000 ευρώ. Σήμερα για τα τέσσερα παιδιά παίρνουν επίδομα το μήνα 168 ευρώ, θα πάρουν επιπλέον 252 ευρώ, δηλαδή συνολικά από τα 168 ευρώ το Δεκέμβριο θα φτάσουν στα 420 ευρώ.

«Τριπλή» η ενίσχυση για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 

«Τριπλή» ενίσχυση και για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον μήνα που έρχεται: Από την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη «ενεργοποιείται» η «μόνιμη» αύξηση κατά 8% του εγγυημένου ποσού που εισπράττουν οι δικαιούχοι, όπως και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και άρα και του αριθμού των δικαιούχων.

Πέρα όμως από την «μόνιμη» αύξηση σε ποσό και εισοδηματικά όρια, τον ερχόμενο μήνα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του Ε.Ε.Α. και έκτακτη ενίσχυση, η οποία αντιστοιχεί στο μισό του μηνιαίου επιδόματος που τους αναλογεί.

Επί της ουσίας τα ποσά που θα τους χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών θα ξεκινούν από 54 και θα φτάνουν μέχρι και 486 ευρώ. Η έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται επί του νέου «φουσκωμένου» Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται πλέον από την 1η Δεκεμβρίου.

Πόσο αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8% και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023, σε:

  • 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,
  • 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος,
  • 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έτσι, για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις