Αρχική Νέα Ελλάδας Πέτσας: Πού θα μεταφερθούν οι μετανάστες που πέρασαν στα νησιά τις τελευταίες ημέρες

Πέτσας: Πού θα μεταφερθούν οι μετανάστες που πέρασαν στα νησιά τις τελευταίες ημέρες

από 12nisospress
268 προβολές

«Κάνουμε δύο κινήσεις, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας και στην ξηρά και στη θάλασσα ώστε το μήνυμα αποτροπής να είναι ισχυρό, και παράλληλα προσπαθούμε να αποτρέψουμε την “καταιγίδα” των Fake News» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με τις άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ασύμμετρη απειλή με το μεταναστευτικό στα σύνορα της χώρας.

Ο κ. Πέτσας ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την τύχη όσων κατάφεραν τελικά να περάσουν τα σύνορα τις ημέρες αυτές, του διοχετευμένου από την Άγκυρα μεταναστευτικού ρεύματος σε Έβρο – νησιά, με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ:

«Θα μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς από τον Έβρο και από τα νησιά μας – γιατί δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου – στη Βόρεια Ελλάδα, στο στρατόπεδα Βασιλειάδη στις Σέρρες, σε προσωρινή κλειστή δομή, μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους». Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπάρχει ήδη επαφή με τις τοπικές αρχές για τη δημιουργία του νέου κλειστού κέντρου, το οποίο πάντως «είναι μια προσωρινή λύση μέχρι τη διαδικασία της επιστροφής». Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο και κοντά στην Αθήνα, για το οποίο εξετάζονται δύο περιοχές που να έχουν πρόσβαση μέσω οδικών αξόνων σε αεροδρόμιο. «Ελπίζουμε αυτή η πίεση να φέρει καρπούς» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι αν η κατάσταση αυτή σε Έβρο – νησιά συνεχιστεί επί ένα μήνα, «τότε θα μιλάμε εντελώς διαφορετικά», ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, μέσω του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών που ήδη έγινε και ενώ αναμένεται την Παρασκευή το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Για το ενδεχόμενο να φτιάξει μεγάλες δομές ο Ερντογάν κοντά στις Καστανιές του Έβρου, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αυτό θα είναι πρόβλημα της Τουρκίας και θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα στείλει επιστολή στους προέδρους των 47 κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία θα τους ενημερώνει για τις ελληνικές θέσεις.

Σχετικά τέλος με το ενδεχόμενο να εξετάσει η κυβέρνηση τη λύση των κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, αν επιμείνει η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία για πάνω από ένα μήνα, ο κ. Πέτσας απάντησε «διπλωματικά», χωρίς να αποκλείσει όμως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει κλειστές δομές, επιτάχυνση ασύλου και επιτάχυνση επιστροφών.

Πρόσθεσε,όμως, σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά, αφήνοντας ανοικτό ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο για αργότερα, ότι δόθηκε η δυνατότητα στους δημάρχους να προτείνουν εναλλακτική λύση, αλλά δεν πρότειναν κάτι άλλο. «Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική λύση» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: Star.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις