Αρχική Νέα Λέρου Παυλίδη Μαρία : Η ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Παυλίδη Μαρία : Η ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

από 12nisospress
331 προβολές

Η ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Προεπισκόπηση εικόνας

Η μίμηση σημαίνει γνώση για τα παιδιά σας. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα στάδια στην πορεία της ανάπτυξής του, αφού δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι αλλά μια οδός που οδηγεί σε νέες εμπειρίες, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα μέσω της παρατήρησης και μέσα από το παιχνίδι. Ακομή και αν δεν γίνεται αντιληπτό το παιδί σας, σάς παρατηρεί συχνά, διότι του αρέσει να σας μιμείται και να συμμετέχει σε όσα κάνετε.

Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει πως ψάχνει τη τσάντα σας, τρώει το φαγητό σας, θέλει να φοράει τα ίδια ρούχα με εσάς και ρωτάει γιατί κάνετε το κάθε τι. Από μωρά είναι πολύ ικανά να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος και μαθαίνουν τον κόσμο παρατηρώντας το περιβάλλον και τα ερεθίσματα που τον πλαισιώνουν. Στη συνέχεια αρχίζουν να μιμούνται και γίνεστε σαν γονείς τα ισχυρά τους πρότυπα. Ένα παιδί υιοθετεί πολλές από τις απόψεις των γονέων. Για παράδειγμα, το παιδί που μεγαλώνει σε ένα βίαιο περιβάλλον, παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει επιθετική ή παραβατική συμπεριφορά. Όσο περισσότερο ο γονιός δέρνει το παιδί του, τόσο περισσότερο επιθετικό γίνεται το παιδί. Δηλαδή όταν αυτό το παιδί διαπληκτίζεται με άλλα παιδιά, θα εκδηλώσει την επιθετικότητά του με τον ίδιο τρόπο που έμαθε από το γονιό του.

Η διαδικασία αυτή γίνεται ως εξής: το παιδί είναι άτακτο – ο γονιός θέλει να μάθει στο παιδί να μην είναι άτακτο – ο γονιός δέρνει το παιδί – το παιδί παρατηρεί τη συμπεριφορά του γονιού και επειδή τον αγαπά μιμείται τη συμπεριφορά του και τελικά όταν το παιδί βρεθεί σε κατάσταση διέγερσης, μιμείται τη συμπεριφορά του γονιού και δέρνει τον άλλον. Δηλαδή το παιδί δεν κάνει αυτό που ο γονιός του λέει ότι πρέπει να κάνει. Αντιθέτως, παρατηρεί τη συμπεριφορά του γονιού και μιμείται αυτή την ίδια συμπεριφορά. Η συμπεριφορά μίμησης δεν ενισχύεται π.χ. Δεν λέμε στο παιδί μπράβο που έδωσες το παιχνίδι σου να παίξει ο φίλος σου επειδή το κάνω και εγώ, αλλά ενισχύουμε τη συμπεριφορά του επειδή το έκανε μόνος του. Προσπαθούμε να παρουσιάζουμε υγειές πρότυπα συμπεριφοράς στα παιδιά χωρίς να δείχνουμε πως ξέρουμε ότι μας μιμούνται. Δώσετε τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα σας, ώστε να διαμορφώσει τη προσωπικότητα του γιατί μέσα από τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής σας μπορείτε να προσφέρετε στον πρωταγωνιστή της ζωής σας πλούσια ερεθίσματα και κατάλληλες-σωστές πληροφορίες για να «πλάσετε» έναν σωστό χαρακτήρα. Επίσης, μην περιμένετε να κάνει κάτι το παιδί σας αν δεν το κάνετε και εσείς, όπως:

Να φορά ζώνη στο αυτοκίνητο όταν εσείς την ξεχνάτε συνεχώς. Αντιλαμβάνεται πως, αφού δεν τη φοράτε εσείς, δεν είναι και τόσο απαραίτητη.

• Να μη βλέπει πολλή τηλεόραση όταν εσείς παρακολουθείτε με τις ώρες. Αφού δείτε μαζί τη σειρά που θέλετε, κλείστε την τηλεόραση και παίξτε, κουβεντιάστε, πηγαίνετε βόλτα. Αν η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή όλη μέρα στο σπίτι, είναι δύσκολο για το παιδί να κατανοήσει αυτό που του λέτε.

• Να μην τρώει πολλά γλυκά, γιατί θα χαλάσουν τα δοντάκια, όταν εσείς εφοδιάζετε το σπίτι με σοκολάτες τις οποίες απολαμβάνετε καθημερινά.

• Να αγαπά και να μη χτυπά τα άλλα παιδάκια όταν εσείς χρησιμοποιείτε το ξύλο κάθε φορά που σας φέρνει αντίρρηση. Το ξύλο δεν είναι σε καμιά περίπτωση μέσο διαπαιδαγώγησης. Αντιθέτως, μαθαίνετε στο παιδί πως είναι μέθοδος εξουσίας και πειθούς.

• Να χρησιμοποιεί άσχημο λεξιλόγιο, ενώ αυτό ακούει από εσάς. Προσπαθήστε να διαχειρίζεστε το θυμό σας αλλά και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε.

• Να λέει την αλήθεια. Θα πρέπει και εσείς να το τηρείτε.

• Να είναι ευγενικό όταν δεν χρησιμοποιείτε και τόσο συχνά τις λέξεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «συγνώμη». Αν έχει καθημερινά τέτοια ακούσματα από εσάς, είναι σίγουρο πως θα τα εντάξει στο λεξιλόγιό του.

Προεπισκόπηση εικόνας

 

 

Παυλίδη Μαρία

Κοινωνική λειτουργός

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις