Αρχική Νέα Λέρου Παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Στρατηγικού Σχεδίου για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τη Λέρο.

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Στρατηγικού Σχεδίου για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τη Λέρο.

101 προβολές
ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Στρατηγικού Σχεδίου για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τη Λέρο.
Ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας Μιχάλης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Καστή Δημήτρη παραβρέθηκαν σε ειδική συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία της Υπουργού κας Λίνα Μενδώνη, του ΓΓΠ κ Γιώργου Διδασκάλου, καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ, με σκοπό την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την Λέρο και ειδικότερα των οικισμών Λακκί και Λέπιδα.
Την Σύνταξη του Στρατηγικού σχεδίου για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας των οικισμών έχει αναλάβει Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Λέρου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με σκοπό την καταγραφή, χαρτογράφηση, ανάλυση, αξιολόγηση και ιστορική τεκμηρίωση των υφιστάμενων κτιρίων ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει τεκμηριωμένα τις προτάσεις της.
Για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου μελετήθηκαν η γεωγραφική, πολιτισμική και οικονομική παράδοση του νησιού και η ιδιαίτερη σύνδεση με τη γη και τις δραστηριότητες καλλιέργειας και αλιείας. Μελετήθηκε το πλούσιο απόθεμα σε κτιριακές εγκαταστάσεις από την εποχή της ιταλικής κατοχής -τη δεκαετία του 1930-μέρος των οποίων, στα χρόνια του Εμφυλίου, χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν τις Βασιλικές Σχολές και μια αποικία ψυχικά ασθενών, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν και ως στρατόπεδα εξορίας, ενώ έγινε και καταγραφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους.
Αποτυπώθηκε η ιστορική, αρχιτεκτονική και λειτουργική φυσιογνωμία των οικισμών, αποτυπώθηκαν τα χαρακτηριστικά του δημόσιου χώρου και τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στον ευρύτερο χώρο των οικισμών, τεκμηριώθηκε ο κτιριακός πλούτος τους με χαρτογραφική απεικόνιση των χαρακτηριστικών των οικισμών, καταγράφηκε ο προτεινόμενος βαθμός προστασίας και κατατέθηκαν προτάσεις και κατευθύνσεις οργάνωσης, προστασίας και ανάπλασης, αναδιάταξης και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, βελτίωσης της κινητικότητας και της προσβασιμότητας.
Το Στρατηγικό Σχέδιο μελετά τις δυνατότητες αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτηριακών εγκαταστάσεων στα Λέπιδα, καθώς η κατάσταση τους επιτρέπει την αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου μοντέλου ειδικού τουρισμού στη βάση της ιστορικής σύνδεσης του νησιού με τις ψυχικές ασθένειες, που να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου «Ασκληπιείου» για τη θεραπεία του σώματος και του νου και την καλλιέργεια του «ευ ζην», καθώς και του μεσογειακού τρόπου ζωής.
Σε σχέση με την ενεργοποίηση του πρωτογενούς τομέα, μπορεί να εξεταστεί η σύνδεσή του με την πρακτική εκπαίδευση μέσα από τη λειτουργία Σχολή Μαθητείας στο πρότυπο ενός Bauhaus σύγχρονης εποχής που να συνδυάζει την εκπαίδευση με τις καλές τέχνες και την ευζωία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέο Bauhaus», το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.
Η Υπουργός Πολιτισμού κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου ανέφερε ότι «η Λέρος στο σύνολό της και ειδικότερα οι οικισμοί στο Λακκί και στα Λέπιδα, αποτελούν μια πρόκληση για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο μικρής κλίμακας, που μπορεί να συνδυάζει τη ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής παράδοσης και φυσιογνωμίας του νησιού με καινοτόμες δράσεις, που να μπορούν να εξασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη των νησιωτών με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, ενθαρρύνοντας τον ποιοτικό και τον ειδικό τουρισμό.
Η πολιτισμική κληρονομιά του νησιού πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ως μέρος του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού, με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του επισκέπτη και την αναγέννηση της τοπικής παραγωγικής διαδικασίας. Το συγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ιδιαίτερα για την τοπική κοινωνία.
Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης ανοίγει τον δρόμο αφ΄ενός στον Δήμο Λέρου να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του για αναγκαία έργα υποδομών, αναπλάσεις και παρεμβάσεις, αφ΄ετέρου στην Πολιτεία να προχωρήσει στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ώστε να αναζητηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προγραμματιστούν οι επόμενες ενέργειες»
Παράλληλα, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που έχει υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Δήμο Λέρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου δρομολογεί έργα Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, που αφορούν στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Προστασία, Ανάδειξη και Επισκεψιμότητα του Κάστρο Παντελίου», στην «Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Εκκλησιών Αγίου Κιούρα στο Παρθένι, Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, Αγίου Ζαχαρίου και Αγίου Σπυρίδωνος στη Μερίκια» και στην «Αποκατάσταση, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Φρουρίου Μπούρτζι». Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες αποκατάστασης του «Ποσειδωνίου» και της Αγοράς στο Λακκί.
Μέρος των ανωτέρω έργων έχει δρομολογήσει το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Δήμαρχος Λέρου δήλωσε :
Σε διάστημα ενός έτους σε συνεργασία με την Υπουργό και τους συνεργάτες της υλοποιήθηκε το τόσο σημαντικό Στρατηγικό Σχέδιο ( Μaster Plan) για το νησί μας.
Ένα αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο επίσημα θα παρουσιαστεί και θα παραδοθεί στον Δήμο μας από την ίδια την Υπουργό το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η αξιοποίηση των πολιτιστικών μας μνημείων είναι το μεγάλο μας περιουσιακό στοιχείο, που παρά τις προσπάθειες μας διαχρονικά δεν κατέστη δυνατόν να αξιοποιηθούν από καμία κυβέρνηση στην μεταπολεμική περίοδο .
Ο Δήμαρχος Λέρου ευχαριστεί την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, τους συνεργάτες της, την ειδική επιστημονική επιτροπή και όλους τους εμπλεκομένους για την άμεση ανταπόκριση και υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις