Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της αναπαλαίωσης και ανάδειξης της οικίας Μαρίκας Βενιζέλου στη Λέρο

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της αναπαλαίωσης και ανάδειξης της οικίας Μαρίκας Βενιζέλου στη Λέρο

από 12nisospress
214 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 Μαΐου2022

 

ΘΕΜΑ: «Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της αναπαλαίωσης και ανάδειξης της οικίας Μαρίκας Βενιζέλου στη Λέρο»

 

Την ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των αναγκαίων μελετών και των έργων αναπαλαίωσης και αποκατάστασης του κτιρίου «Οικία Μαρίκα Βενιζέλου» στη Λέρο, προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο, ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στον Δήμο Λέρου και έχει ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου 1469 του 1950 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830».

Το χαρακτηρίζει ως: «σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας κτίριο του νησιού, που χρήζει άμεσης παρέμβασης προκειμένου να προχωρήσει η αναπαλαίωση και η αξιοποίηση του, με σεβασμό στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του αισθητική».

Επισημαίνει ότι ο Δήμος πρόσφατα προχώρησε στην αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου, η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα η μεταβολή χρήσης προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Αθήνα, 3 Μαΐου 2022

Α.Π.: 4976/3.5.2022

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΘΕΜΑ: «Αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου της οικίας ‘’Μαρίκας Βενιζέλου’’ στη Λέρο»

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Το κτίριο της οικίας της Μαρίκας Βενιζέλου στη Λέρο (συζύγου του πρωτότοκου γιου του Ελ. Βενιζέλου) έχει παραδοθεί εδώ και χρόνια στη φθορά του χρόνου.

Πρόκειται για ένα σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας κτίριο του νησιού, που χρήζει άμεσης παρέμβασης προκειμένου να προχωρήσει η αναπαλαίωση και η αξιοποίησή του, με σεβασμό στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του αισθητική.

Το κτίριο ανήκει στον Δήμο Λέρου και έχει ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου 1469 του 1950 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830».

Ο Δήμος πρόσφατα προχώρησε στην αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου και ενέκρινε ομόφωνα τη μεταβολή χρήσης του, προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο.

Η αρχιτεκτονική αποτύπωση κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως έχει δεσμευτεί, πρέπει πλέον να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη των αναγκαίων μελετών, αλλά και του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στη χρηματοδότηση του από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

 

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των αναγκαίων μελετών και των έργων αναπαλαίωσης και αποκατάστασης του κτιρίου ‘’Οικία Μαρίκα Βενιζέλου’’ στη Λέρο, προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο;

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις