Αρχική Νέα Ελλάδας Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Παραιτήθηκαν οι γιατροί της ΜΕΘ

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Παραιτήθηκαν οι γιατροί της ΜΕΘ

192 προβολές

Την παραίτησή τους υπέβαλαν χθες, οι γιατροί που εργάζονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Πρόκειται για πέντε ειδικευμένους εντατικολόγους, οι οποίοι παραιτήθηκαν χθες, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Διευθυντής ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μαρκάκης, η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο».

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ: «Να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, ενώ δεν προβλέπονταν αρχικά, λόγω πανδημίας και πίεσης στο Σύστημα Υγείας της Κρήτης, δημιουργήθηκε η ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

«Αυτή τη στιγμή, με την παρουσία μόνο πέντε ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στην βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός.

Αυτός ο γιατρός, είναι υπεύθυνος για τις τρεις κλίνες ΜΕΘ Covid – η ύπαρξη των οποίων δεν προβλέπονταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη – και τις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ non – Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη».

«Η απόφαση που ξεχείλισε το ποτήρι»

«Η απόφαση όμως που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην υποβολή παραιτήσεων από τους πέντε εντατικολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, είναι πως «λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κάποιες μέρες τον μήνα, ο εντατικολόγος βάρδιας θα πρέπει να αφήνει τις ΜΕΘ και τους ασθενείς του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και να συνοδεύει βαριά περιστατικά διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία».

Μια τέτοια διακομιδή μάλιστα πραγματοποιήθηκε προχθές, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, όπου ένα non – Covid περιστατικό σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία εντατικολόγου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

 

Οι νοσηλείες στη ΜΕΘ Covid από τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, από τις αρχές Μαρτίου, στη ΜΕΘ Covid Ρεθύμνου «η ύπαρξη της οποίας δεν προβλέπονταν καν αρχικά», έχουν νοσηλευτεί 16-17 βαριά περιστατικά κορονοϊού.

Αυτό, λόγω της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα Υγείας του νησιού τελευταία, όπως αναφέρει, «πολλές φορές δεν υπήρχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο ώστε να γίνει διακομιδή».

Παράλληλα, στον χώρο αυτό, όπου «φιλοξενούνται» οι κλίνες ΜΕΘ, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν νοσηλευτεί 44 «ύποπτα» περιστατικά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Μαρκάκης τόνισε πως «τα ύποπτα περιστατικά αυτά, ήταν ασθενείς με βαριά συμπτωματολογία στους οποίους δεν είχε διενεργηθεί ακόμη τεστ ώστε να επιβεβαιωθούν και επίσημα ως κρούσμα Covid, όμως παράλληλα δεν μπορούσαμε να διακινδυνέψουμε την νοσηλεία τους σε άλλη κλινική και να ρισκάρουμε την διασπορά του ιού σε άλλες Κλινικές».

«Ζητάω όμως, να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου»

Συνεχίζοντας, ο Διευθυντής ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ρεθύμνου επισημαίνει πως «δεν ζητάω την πρόσληψη νέων γιατρών, καθώς πλέον το έχω πάρει απόφαση πως παρά το γεγονός πως υπάρχει σχετική προκήρυξη για την κάλυψη 2 εξειδικευμένων θέσεων γιατρών, αυτές δεν πρόκειται να καλυφθούν.

Ζητάω όμως, να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί και να διατηρήσουμε την απαραίτητη ποιότητα και ασφάλεια για τους ασθενείς στις ΜΕΘ του νοσοκομείου μας».

Πληροφορίες της ιστοσελίδας ανέφεραν ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει συνάντηση με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, ώστε να συζητηθεί το θέμα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης.

Ξανθός

Ξανθός: Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο «χείλος του γκρεμού»

Δήλωση για το θέμα έκανε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει, “η κρίση που σοβεί εδώ και καιρό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επειδή η πανδημία αύξησε την πίεση στο σύστημα αλλά κυρίως επειδή το Υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ δεν είχαν την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να στηρίξουν το ΕΣΥ και το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού”.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, “οι ταυτόχρονες παραιτήσεις όλων των γιατρών της ΜΕΘ δεν είναι απλώς μια «κραυγή αγωνίας», δεν είναι ένα «καμπανάκι κινδύνου», είναι ένα ηχηρό μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου”.

Συνεχίζει λέγοντας ότι “επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο πόσο άστοχη και υπονομευτική για την προοπτική του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ήταν η εξαίρεση του από την ενίσχυση των ΜΕΘ (με κλίνες και προσωπικό) που σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας. Ενώ η ΜΕΘ και το προσωπικό της κλήθηκαν χωρίς στήριξη να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες και να νοσηλεύσουν περιστατικά covid, δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα να στελεχωθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

Υπογραμμίζει στη συνέχεια, ότι “αντί για έμπρακτη αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς της ΜΕΘ στην αξιόπιστη λειτουργία του νοσοκομείου και στην ποιότητα και της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7η ΥΠΕ αποφάσισαν να την υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο, υποχρεώνοντας τους γιατρούς της να αναλάβουν, πέραν της φροντίδας των νοσηλευομένων ασθενών, και την ευθύνη της διασωλήνωσης βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ και τις διακομιδές σοβαρών περιστατικών από οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου! Αυτό είναι μια πρωτοφανής για τα χρονικά του ΕΣΥ απαίτηση, η οποία ακυρώνει το ρόλο εξειδικευμένων εντατικολόγων και υποβαθμίζει το ιατρικό έργο σε ένα τμήμα ζωτικής σημασίας όπως η ΜΕΘ. Και μάλιστα στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος και της αυξημένης ζήτησης κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα”.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει με την επισήμανση ότι “είναι προφανές λοιπόν οι γιατροί της ΜΕΘ εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο «χείλος του γκρεμού». Ή θα προκύψει μια γενναία παρέμβαση επιβίωσης και προοπτικής , με ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση όλων των κρίσιμων «κρίκων» του ( ΤΕΠ, ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό, Παθολογική, κλινική covid, εργαστήρια κλπ) ή η πορεία απαξίωσης του Ιδρύματος θα είναι μη αναστρέψιμη”.

“Η επιλογή είναι αποκλειστική ευθύνη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συνολικά της κυβέρνησης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις