Αρχική Νέα Δωδεκανήσου ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ

από 12nisospress
269 προβολές

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ 

 

Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Νισύρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την υποβολή των υποβολή των τελικών προτάσεων μέτρων προστασίας και ενίσχυσης των πρανών της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής. Η ομάδα του Ε.Μ.Π., υπό τον επίκουρο καθηγητή του Τομέα Γεωτεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Δρ. Β. Μαρίνο, στήριξε τις εργασίες της με την εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την σταθεροποίηση των ηφαιστειακών βραχωδών πρανών και χρησιμοποίησε πλήθος λογισμικών για τις αναλύσεις ευστάθειας για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας.

 

Τα προβλήματα ευστάθειας στην περιοχή μελέτης αναφέρονται και εκδηλώνονται εδώ και πολλές δεκαετίες τόσο στον χώρο κατάντη της βόρειας όψης των κτισμάτων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σπηλιανής, όσο και περιμετρικά του λόφου, κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί προς την παρακείμενη παραλία των Χοχλάκων, της πίσω όψης της Μονής και των υφιστάμενων τοίχων του παλιού κάστρου.

 

Στην τελική υποβολή του ερευνητικού προγράμματος  περιγράφονται αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας των πρανών του λόφου του Οξού, διακριτά και στοχευμένα ανά περιοχή του λόφου. Τα μέτρα αυτά είναι κυρίως ενεργητικής φύσεως και στοχεύουν στην αποτροπή της εκδήλωσης αστοχιών με συγκράτηση των επισφαλών τεμαχών βράχου επιτόπου στο πρανές. Τούτο κρίνεται αναγκαίο λόγω της ύπαρξης στην κορυφή του λόφου της Ιεράς Μονής, η προστασία της οποίας αποτελεί βασικό σκοπό των αναγκαίων μέτρων.

Η εξέταση, αξιολόγηση και τελική επιλογή των τεχνικών λύσεων σταθεροποίησης των πρανών του Οξού είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολύ συγκεκριμένους γεωλογικούς-γεωτεχνικούς, χωρικούς, αισθητικούς και κατασκευαστικούς περιορισμούς, καθώς και περιορισμούς επιτελεστικότητας.

 

Οι εργασίες προστασίας και ενίσχυσης των πρανών θα εκτελεστούν από προσωπικό με σημαντική και αποδεδειγμένη εμπειρία στην εφαρμογή παρόμοιων τεχνικών λύσεων σε βραχώδη πρανή με μειωμένη προσβασιμότητα. Επίσης θα απαιτηθούν εργασίες αποκατάστασης του προαύλιου χώρου της Ιεράς Μονής.

 

Η ομάδα εργασίας εκπόνησης του ερευνητικού προγράμματος αποτελείτο από τον επιστημονικό υπεύθυνο, επίκουρο καθηγητή του Τομέα Γεωτεχνικής του Ε.Μ.Π., κ. Βασίλειο Μαρίνο, τον πολιτικό μηχανικό Δρ. Γεώργιο Προυντζόπουλο, τους γεωλόγους κ. Γεώργιο Στούμπο και κα. Δήμητρα Παπούλη, Δρ. Ευστράτιο Καραντανέλλη, κ. Ιωάννη Φαρμάκη και την τοπογράφο μηχανικό κα. Όλγα Τζαννή.

 

Η μελέτη έχει σταλεί από τον Δήμο Νισύρου στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού για έκκριση. Η εκτέλεση του έργου της σταθεροποίησης των πρανών του οξού του μοναστηριού της Παναγίας Σπηλιανής θα χρηματοδοτηθεί εξ’  ολοκλήρου από τον Δήμο Νισύρου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις