Αρχική Νέα Ελλάδας Όλοι οι επαγγελματίες με POS εντός του 2022 – Για ποιους κλάδους θα γίνει υποχρεωτική η χρήση

Όλοι οι επαγγελματίες με POS εντός του 2022 – Για ποιους κλάδους θα γίνει υποχρεωτική η χρήση

από 12nisospress
173 προβολές

Επεκτείνεται η υποχρέωση χρήσης POS για τους επαγγελματίες: Προσθήκες στη λίστα των επιχειρήσεων που σήμερα κάνουν υποχρεωτική χρήση POS στις συναλλαγές τους ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα προωθείται και η σύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές, δηλαδή, η έκδοση της απόδειξης λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS με ενημέρωση των «κεντρικών» του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχει γνώση της κάθε συναλλαγής στην αγορά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε μια σειρά επαγγέλματα που έως τώρα είχαν μείνει εκτός της σχετικής λίστας με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ποιοι κλάδοι θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτική χρήση POS

Έτσι, εντός του δεύτερου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να επανεξετασθούν όλοι οι κλάδοι που είναι «εκτός» POS και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

Σήμερα, στη λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθεί σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων.

POS

Έτσι, υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτουν POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και διάφορες άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για «ψηφιοποίηση» της αγοράς προβλέπει ακόμη:

 • Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που μέχρι στιγμής εξαιρούνται.
 • Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Δηλαδή, να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).
 • Νέου τύπου ταμειακές μηχανές, που θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis (από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης).
 • Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Ποιες άλλες δράσεις θα «τρέξουν» φέτος

Εντός της τρέχουσας χρονιάς σχεδιάζονται ακόμη:

 • Βελτιώσεις στην εφαρμογή TIMOLOGIO για την ένταξη και εξυπηρέτηση επιπλέον κατηγοριών οντοτήτων
 • Ενημερωτικές δράσεις για ηλεκτρονικές συναλλαγές Δράσεις και Έργα εντός του 2022
 • Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών για τη διασύνδεση POS με Ταμειακές Μηχανές και τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ
 • Ολοκλήρωση Λειτουργίας myDATA
 • Δημιουργία πλαισίου υποστήριξης myDATA
 • Μελέτη για υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Παραστατικού Διακίνησης Αγαθών (Δελτίου Αποστολής)
 • Θεσμοθέτηση Ταμειακών Μηχανών «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους μεσοπρόθεσμα
 • Ηλεκτρονική υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών.

Τι στοιχεία θα καταγράφονται με τη σύνδεση POS – Ταμειακών

Πώς φιλοδοξεί όμως η ηγεσία του υπουργείου να λειτουργεί το νέο σύστημα μετά την υιοθέτηση ηλεκτρονικών βιβλίων και την διασύνδεση Εφορίας – ταμειακών – POS; Στόχος είναι η διασύνδεση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και τερματικών POS, με σκοπό τη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS.

POS- ταμειακές μηχανές

Αυτή τη στιγμή αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ότι αφορά τις ταμειακές μηχανές κλειστού τύπου αποστέλλοντας σε πραγματικό χρόνο της συναλλαγές που πραγματοποιούν. Δηλαδή η εφορία γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως έγινε η συναλλαγή.

Εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Όπως εξηγεί στέλεχος της φορολογικής διοίκησης εντός του έτους θα διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Δηλαδή θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).

Αυτό που επιδιώκει το Υπουργείο Οικονομικών είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).

Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις