Αρκετα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν στις χθεσινές εργασίες της περιφερειακής συνδιάσκεψης του «Κινήματος Αλλαγής» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης, θέμα της οποίας ήταν «Η προοδευτική αντίληψη για τη νέα εποχή-ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας», άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος του κινήματος κ. Φ. Γεννηματά.

Μεταξύ των στελεχών που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη ήταν οι πρώην βουλευτές κ. Σφυρίου, Γ. Παρασκευάς, Β. Παπανικόλας και Γ. Νικητιάδης, ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Ρόδου Γ. Γιαννόπουλος, Στ. Κουσουρνάς, και Φ. Χατζηδιάκος, οι υποψήφιοι βουλευτές Λ. Φτακλάκη και Γ. Γαβαλά, και αρκετοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς επίσης και αρκετός κόσμος.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
«Από εδώ από τη Ρόδο, από τα ακριτικά Δωδεκάνησα, θέλω να στείλω ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για τα εθνικά μας θέματα. Μόνο η υπερήφανη εθνική πολιτική ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.» τόνισε στην ομιλία της στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του «Κινήματος Αλλαγής» στη Ρόδο, η πρόεδρος του Κινήματος κ. Φ. Γεννηματά υποστηρίζοντας  ότι η Κυβέρνηση αποδείχθηκε και στα εθνικά ζητήματα απροετοίμαστη και χωρίς αντανακλαστικά. «Πορεύεται χωρίς στρατηγική. Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης υποτίμησε την τουρκική απειλή παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Η αναθεωρητική πολιτική του κ. Ερντογάν απειλεί ευθέως τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας αφού από τις απειλές ο κ. Ερντογάν έχει περάσει σε επιθετικές πράξεις ανέφερε η κ. Γεννηματά  επισημαίνοντας την παράνομη συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, τουρκικά ερευνητικά πλοία σεργιανίζουν εντός Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, επαναφορά του αιτήματος αποστρατικοποίησης των νησιών μας συνιστούν ένα πλαίσιο επιθετικών ενεργειών που όπως τόνισε η κ. Γεννηματά «επιβάλλει εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα».

«Είναι ώρα η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική.
Να αφήσει τη βία και τον αυταρχισμό στους απελπισμένους και αγανακτισμένους νησιώτες και να δείξει πυγμή στην Ευρώπη, όπου είναι άφωνη, πρόθυμη και δεδομένη» είπε η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στο προσφυγικό ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών επισημαίνοντας ότι  χρειάζεται να υψώσουμε ανάστημα, με τεκμηριωμένες και δυναμικές διεκδικήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας κάθε θεσμικό μέσο, ακόμα και «μπλοκάροντας» κρίσιμες αποφάσεις.

Πιστεύω τώρα που εκδηλώθηκε στην πράξη η τουρκική απειλή για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, και τυπικά πια κατέρρευσε η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, η κυβέρνηση πρέπει να ξυπνήσει και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε επίσης στην ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Με την ιδεολογική και πολιτική μας συνδιάσκεψη ξεκινάμε μια μεγάλη, προοδευτική αντεπίθεση. Μια αντεπίθεση που φέρνει την πολιτική ξανά στο επίκεντρο. Τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής.

Μιας πολιτικής που έχασε το πρωτείο της. Που παρακολουθεί αμήχανη κρίσεις και ανατροπές να μαίνονται.» επεσήμανε επίσης η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι αυτό ήταν άλλωστε το μεγάλο ζητούμενο για τη σοσιαλδημοκρατία. Από τη μία, ο δρόμος της συντήρησης που εκμεταλλεύεται  το φόβο της μετάβασης: Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, η ανασφάλεια προ των επερχόμενων αλλαγών, η αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας, αποτελούν «εύφορο» έδαφος για την καλλιέργεια του φόβου, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας. Μας προτείνουν να χτίσουμε τείχη, να ρίξουμε την ευθύνη στους «άλλους», στους «ξένους» ή τους «διαφορετικούς», να βρούμε δήθεν καταφύγιο στην απομόνωση, τον υπερεθνικισμό, τον φονταμενταλισμό.

«Λύσεις», απατηλές που αναζητούν τους δήθεν μεσσίες, τους δήθεν ισχυρούς ηγέτες, και οδηγούν στον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, στην επάνοδο φασιστικών λογικών στις κοινωνίες μας.
Δύο δρόμοι προβάλλουν για την αντιμετώπιση και διαχείριση των προκλήσεων είπε επίσης η κ. Γεννηματά. Από την άλλη λοιπόν, υπάρχει ο δικός μας, προοδευτικός δρόμος. Που βασίζεται σε αρχές: Στην δικαιοσύνη, στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην Δημοκρατία. Γιατί, πως να το κάνουμε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και όσο και να προσπαθεί κατά καιρούς η Δεξιά να φορέσει μεταρρυθμιστικό προσωπείο για να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν πια ιδεολογικές διαφορές και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές, θα πέφτει πάντα η ίδια μέσα στο λάκκο των ρηχών της ιδεολογησμών.

«Είναι η ώρα των προτεραιοτήτων.
Των στόχων που νοηματοδοτούν την προσπάθειά μας για μια Ελλάδα προόδου, ευημερίας, ειρήνης, ασφάλειας και δημοκρατίας.» επεσήμανε η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στην καταπολέμηση των ανισοτήτων,στον δημοκρατικό και θεσμικό έλεγχο απέναντι στη συγκέντρωση εξουσίας και στις αυθαιρεσίες, στην προστασία των δημοσίων αγαθών, στην απασχόληση για όλους, στη μάχη για την κλιματική αλλαγή στην ανοικτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Το 2020 είναι η χρονιά της μεγάλης αντεπίθεσης Το «Κίνημα Αλλαγής» γίνεται κάθε μέρα και πιο ελκυστικό στους προοδευτικούς πολίτες.» ανέφερε στην ομιλία της η κ. Γεννηματά λέγοντας ότι είναι πια η ώρα να ζεστάνουμε τις καρδιές των προοδευτικών πολιτών που τη δεκαετία της  κρίσης πάγωσαν”.