Αρχική Νέα Λέρου Οι Λύρες της Στεριάς και της Θάλασσας στο Μέγαρο Μουσικής – Διαφήμιση για τη Λέρο η Παρουσία της ΑΡΤΕΜΙΣ

Οι Λύρες της Στεριάς και της Θάλασσας στο Μέγαρο Μουσικής – Διαφήμιση για τη Λέρο η Παρουσία της ΑΡΤΕΜΙΣ

87 προβολές

Μια Δοξαριά Ελλάδα: Μουσική παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας, από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες.

Ανάμεσα στη μεγάλη οικογένεια των λαϊκών οργάνων με δοξάρι, οι λύρες έχουν μια δική τους ενέργεια· μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στο απολλώνιο μέτρο και φως και στην εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια. Εκπροσωπούν τον αρχέγονο ήχο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη αντιστέκονται ακόμη έως τις μέρες μας στην παντοδυναμία του βιολιού. Ο κάθε τόπος έχει τη δική του λύρα, σε σχήμα, κατασκευή, κουρδίσματα, τεχνικές παιξίματος και δεξιοτεχνία.

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, οι λύρες του Αιγαίου (από την Κρήτη, τη Λέρο, την Ικαρία και τη Λήμνο), οι λύρες της Μακεδονίας (από τη Δράμα), οι λύρες της Θράκης (από τους Αναστενάρηδες), ο κεμεντζές του Πόντου, ο κεμανές της Καππαδοκίας, καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της λύρας από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία συναντήθηκαν  σε μια απογειωτική «δοξαριά» και μας αποκάλυψαν  το τεράστιο ηχητικό σύμπαν αυτού του μικρού αλλά θαυματουργού οργάνου.

Η έρευνα, η καλλιτεχνική επιμέλεια και η παρουσίαση της παράστασης ήταν του γνωστού κι αγαπημένου από την εκπομπή  “Το Αλάτι της Γης” της ΕΡΤ,  Λάμπρου Λιάβα, που είναι και ο εμπνευστής της.

 

Μια δοξαριά Ελλάδα: αφιέρωμα στη λύρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-1

Χόρεψαν  μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα), της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» (επιμέλεια Γιώργος Αναστασιάδης, Παράσχος Λεντής) και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης).

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς «Γέφυρες», με καλλιτεχνικό προγραμματισμό και επιμέλεια του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Για ακόμα μια φορά μάγεψε το κοινό η εμφάνιση του Κ.Π.Ε.Α. Λέρου «Άρτεμις», η παρουσία των παιδιών ήταν τεράστια διαφήμιση για το νησί μας και την παράδοση μας . Οι χοροί και τα τραγούδια των Λέριων ξεσήκωσαν το κοινό !!! 

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις