Αρχική Νέα Ελλάδας Οδηγίες του Αρείου Πάγου: Προστατέψτε τα ζώα συντροφιάς από κακοποιήσεις και εκμετάλλευση

Οδηγίες του Αρείου Πάγου: Προστατέψτε τα ζώα συντροφιάς από κακοποιήσεις και εκμετάλλευση

από 12nisospress
259 προβολές

Κατευθυντήριες γραμμές προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της χώρας για το ευαίσθητο θέμα προστασίας των ζώων συντροφιάς δίνει με σχετική εγκύκλιο του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που έχει την αρμοδιότητά του σε θέματα προστασίας Ζώων προχώρησε στην αποστολή εγκυκλίου με Θέματα «εφαρμογής της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων και διευκρίνιση θεμάτων που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012 «ζώα συντροφιάς: προστασία από την εκμετάλλευση, υποχρεώσεις ιδιοκτητών κ.λπ.».

Αφορμή για τις οδηγίες του μέσω της εγκυκλίου στάθηκε το γεγονός ότι από τα αστυνομικά τμήματα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παραπέμπονται ιδιώτες που προσέρχονται σε αυτά για την επίλυση διαφοράς ή την υποβολή παραπόνων ή καταγγελιών σχετικών με θέματα προστασίας ζώων απευθείας στον Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις των σχετικών άρθρων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ασπρογέρακα, «για κάθε παράπονο ιδιώτη, καθώς επίσης και για κάθε διένεξη ή επίλυση διαφοράς του, για την οποία προσέφυγε στην Υπηρεσία, γίνεται απαραίτητα εγγραφή, στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων.

Η αρμοδιότητα αυτή επιβάλλεται από το θεσμικό ρόλο της Αστυνομίας, που συνίσταται στην εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών και στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος».

Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός στο δια ταύτα της εγκυκλίου του προς τους εισαγγελείς εφετών της χώρας, αναφέρει ότι ο αστυνομικός οφείλει να διενεργεί άμεσα αυτοψία εφόσον υποβληθεί αίτημα από τον καταγγέλλοντα και αν είναι δυνατόν με τη συνδρομή κτηνιάτρου και «ανάλογα δε με τα ευρήματα του ελέγχου, εφόσον δηλαδή διαπιστωθούν σοβαρές παραβάσεις του Ν. 4039/2012 που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή ή την ευζωία του ζώου, ο αξιωματικός να επικοινωνεί άμεσα, τηλεφωνικώς είτε εγγράφως, με τον Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων προκειμένου να λάβει παραγγελία για τυχόν προσωρινή ή οριστική αφαίρεσή του ζώου από τον ιδιοκτήτη του και παράδοσή του στο καταφύγιο αδέσποτων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενή φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις