Αρχική Νέα Ελλάδας Ανοίγουν στα επίπεδα Ιανουαρίου (plus) τα δικαστήρια τη Δευτέρα 5 Απριλίου – Όλες οι αλλαγές

Ανοίγουν στα επίπεδα Ιανουαρίου (plus) τα δικαστήρια τη Δευτέρα 5 Απριλίου – Όλες οι αλλαγές

162 προβολές

 Οι επιδημιολόγοι δίνουν το πράσινο φως και η κυβέρνηση πατά το κουμπί της επανέναρξης βασικών λειτουργών των δικαστηρίων και στις βαθυκόκκινες περιοχές- Πως θα δικάζονται κακουργήματα και πλημμελήματα και πως οι δίκες καταδίκων σε δεύτερο βαθμo

Μετά την άδεια των ειδικών έρχονται σοβαρές αλλαγές στις δίκες για πλημμελήματα- κακουργήματα και κρατούμενους ενώ τελικά- παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που προς στιγμήν πάγωσαν τους ειδικούς-  ανοίγουν και οι δίκες ειδικών διαδικασιών.

Ετσι η ειλημμένη απόφαση είναι να μπούν τα δικαστήρια σε τροχιά ανοίγματος και στις κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές, όπως η Αττική στα επίπεδα λειτουργίας του Νοεμβρίου- Ιανουαρίου(plus όπως έλεγε στο dikastiko.gr αρμόδια πηγή) , αλλά με επιπλέον δίκες σε κάποιες περιπτώσεις. 

Οι αποφάσεις

-Τα Εφετεία και ο Αρειος Πάγος θα λειτουργούν όπως τον περασμένο Γενάρη, πριν το ολικό lockdown

-Θα δικάζονται όλα τα πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2022 (απο 2021) και τελικά όχι το 2023 όπως ήταν το αρχικό πλάνο.

-Ολα τα κακουργήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2023 (απο 2022) και τελικά όχι το 2024 όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

Επίσης θα γίνονται επίσης όλες οι δίκες κατάδικων κρατουμένων που εκκρεμούν στο δεύτερο βαθμό (Εφετείο) για την ίδια υπόθεση που έχουν καταδικαστεί και ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής κάτι το οποίο πέτυχαν τελικά οι δικηγόροι. 

Ειδικές διαδικασίες

Στα πολιτικά δικαστήρια σε όλες κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές θα γίνονται οι ειδικές διαδικασίες, μισθώσεις, εργατικά, διατροφές και ανακοπές πλειστηριασμών με μάρτυρες

-Ανοίγουν επίσης τα ασφαλιστικά μέτρα και για τις 4 παραπάνω περιπτώσεις (δηλαδή σχεδόν όλο το οικογενειακό δίκαιο)

-Η εκουσία διαδικασία θα γίνεται με μάρτυρες και πέραν  της δικαστικής συμπαράστασης και της κήρυξης διαθήκης σε κυρία (με μάρτυρες) θα γίνονται και οι υποθέσεις εκούσιας νοσηλείας και υιοθεσίας.

Παράλληλα θα γίνονται όλες οι εκουσίες Β’ βαθμού χωρίς δήλωση των μερών και κανονικά όλες οι δίκες Β βαθμού. Ο Αρειος Πάγος θα λειτουργεί όπως στις αρχες Γενάρη. 

Υπερχρεωμένα

Εξαιρετικά σημαντικό επισης θα ειναι πως δοθεί παράταση για την υποβολής αιτησης στη νεα διαδικασία προσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα για όσους έληξαν οι προθεσμίες στις 21/1, στις 28-2 και στις 15-3, θα δοθεί 5μερη προθεσμία υποβολής για να μην ακυρωθεί η δίκη τους.

Για όλες τις άλλες θα υπάρξει 15ημερη (επιπλέον) προθεσμία , πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας λήξης.

Οι όροι

Θα υπάρξουν στα δικαστήρια πρόληψης και προστασίας ώστε να αποφευχθούν περιστατικά μετάδοσης του ιού σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα:

α) Διενέργεια δωρεάν rapid test σε δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας από τον ΕΟΔΥ σε προαιρετική βάση και θερμομέτρηση

β) Διενέργεια self test με πρωτοβουλία παραγόντων της δίκης

γ) Προμήθεια αντισηπτικών υγρών

δ) Παρουσία αστυνομικής δύναμης στους χώρους των δικαστηρίων για την τήρηση των μέτρων.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις