Αρχική Νέα Λέρου O Δήμος Λέρου στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις “100 ΄κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030” – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Λέρου κ. Καστή Δημήτρη

O Δήμος Λέρου στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις “100 ΄κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030” – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Λέρου κ. Καστή Δημήτρη

68 προβολές

O Δήμος Λέρου στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις “100 ΄κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030”

Στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή μνημονίου
συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λέρου και της Γενικής Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης,ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ.Κ.Αραβωσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορεικτών Πρώτων Υλών Α. Σδουκου ,ο Προεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Δ.Παπαστεργιου κλπ.

Τον Δήμαρχο Λέρου Μ. Κολια εκπροσώπησε ο Αντ/ρχος Οικονομικών κ. Δ Καστης.

Ειδικότερα, το μνημόνιο το οποίο υπεγραφει περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Η τρέχουσα κλιματική έκτακτη ανάγκη με τις δυσάρεστες έως και καταστροφικές συνέπειες εξανάγκασε τις πόλεις να κινητοποιηθούν με σκοπό το όφελος των πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβλέποντας την ανάγκη μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αντιλαμβανόμενη την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον οδηγήθηκε στην πρόταση της Αποστολής “100 ΄κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, από και προς τον πολίτ稔 προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας

Στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία φορέων με την Aποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων θα επιτευχθεί η μετάβαση στην καθολικά ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα έως τον απώτερο στόχο του 2050 (fit for 2050).

Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας

Με το παρόν Μνημόνιο τίθενται αρχές συνεργασίας και ορίζονται δράσεις για την επίτευξη
του στόχου.

Α. Τομείς συνεργασίας

Οι τομείς συνεργασίας είναι ενδεικτικώς οι ακόλουθοι:
 Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου των Δημάρχων.

 Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.

 Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων καθώς και συμμετοχή σε προσκλήσεις του Horizon Europe.

 Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

 Συνεργασία κατά το Σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Β. Τομείς δράσεις
Για τα βέλτιστα αποτελέσματα της Συνεργασίας των συμβαλλομένων και την υλοποίηση των πραγματιστικών θεωριών για την κλιματική ουδετερότητα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.

Ο Δήμαρχος Λέρου εκφράζει την ικανοποίηση του για την πολυ σημαντική αυτη εξέλιξη για τον Δήμο μας αφού μετά το αίτημα που υποβάλαμε και έγινε δεκτό πλέον θα βρίσκεται ανάμεσα στις 100 κλιματικά ουδετερες και έξυπνες πόλεις πρωτοπορώντας για ακόμη μια φορά.

Παράλληλα ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο κ.Δ.Καστή για την εκπροσώπηση του εκ μέρους του Δήμου μας.

O Αντιδήμαρχος κ. Καστής Δημήτρης που εκπροσωπούσε το Δήμο μας δήλωσε : 

O Δήμος Λέρου στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις “100 ΄κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030”

H ένταξη της Λέρου σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία αποτελεί μια πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα νησί ασφαλές, βιώσιμο, αυτάρκες και κλιματικά ουδέτερο. Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Αντ/ρχος Λέρου,
Δημήτρης Α. Καστής

 

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις