Nεκρό εντοπίστηκε από πολίτες σήμερα το πρωί ένα αρσενικό νεογέννητο δελφίνι σε παραλία της Ιξιάς. Στο σημείο έσπευσε επιστημονική ομάδα  του υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου με επικεφαλής τη Βιολόγο Ωκεανογράφο Βίβιαν Λουιζίδου και  διαπίστωσε ότι επρόκειτο για νεογέννητο αρσενικό δελφίνι, του είδους Stenella coeruleoalba (κοινώς ζωνοδέλφινο) μήκους 98 εκ και βάρους περίπου 8 kg.

Το άτυχο νεαρό δελφινάκι, μεταφέρθηκε στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού για νεκροψία-νεκροτομή ώστε να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια θανάτου του σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ARION και το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο υδροβιολογικός σταθμός Ρόδου, το είδος θεωρείται ευάλωτο (VU) σύμφωνα με τη λίστα της IUCN στη Μεσόγειο, ενώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα ανήκει στα Τρωτά (Red List).

Στη Μεσόγειο η αναπαραγωγική περίοδος του είδους, είναι συνήθως στις αρχές του φθινοπώρου. Η κύηση διαρκεί 12 έως 13 μήνες και η γαλουχία για 1-1,5 χρόνο.

 

 

Το ενήλικο τρέφεται με καλαμάρια και αφρόψαρα, ενώ καταδύεται μέχρι 200 μέτρα βάθος.

Η πιο συνηθισμένη απειλή για το είδος είναι η ρύπανση των υδάτων με τοξίνες (DDT και PBC) που συσσωρεύονται στους ιστούς, κυρίως στο λίπος των ζωνοδέλφινων, από όπου και μεταδίδονται έπειτα στα νεογνά τους. Επίσης, η αλληλεπίδραση του είδους με την αλιεία (πχ μη επιλεκτικές μέθοδοι αλιείας όπως παρασυρόμενα δίχτυα και γρι γρι), ο ανταγωνισμός για τη τροφή, ασθένειες (Morbillirus) και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τους πληθυσμούς του ζωνοδέλφινου.

Εκβρασμοί νεκρών νεογέννητων δελφινιών έχουν επίσης παρατηρηθεί σε περιπτώσεις που είτε αυτά έμειναν ορφανά, είτε μπλέχτηκαν σε δίχτυα, είτε γιατί η μητέρα τους τα απέβαλε ή ακόμη και να τα εγκατέλειψε.

ΠΗΓΗ: www.rodiaki.gr