Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Ν. Σαντορινιός: Καμία παρέμβαση για τη στήριξη των πολιτών που πνίγονται από την ακρίβεια την ώρα που η ΝΔ δίνει 5δις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους

Ν. Σαντορινιός: Καμία παρέμβαση για τη στήριξη των πολιτών που πνίγονται από την ακρίβεια την ώρα που η ΝΔ δίνει 5δις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους

93 προβολές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Αθήνα, 09/02/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Ν. Σαντορινιός: Καμία παρέμβαση για τη στήριξη των πολιτών που πνίγονται από την ακρίβεια την ώρα που η ΝΔ δίνει 5δις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους»

Παρατίθενται αποσπάσματα από την συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στον Αντ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

Ø Η ακρίβεια γονατίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών

«Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού έχει πέσει κατά 10,4%, ενώ του μέσου μισθού κατά 13,7%. Αυτά τα απόλυτα νούμερα σημαίνουν ότι χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των μισθών και των ίδιων των πολιτών. Γιατί μπορεί πράγματι παγκοσμίως να παρατηρείται αύξηση των τιμών των αγαθών, αλλά η χώρα μας είναι Πρωταθλήτρια στις τιμές των καυσίμων, στο κόστος της ενέργειας και στην Ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει βάλει σε προτεραιότητα το ζήτημα της ακρίβειας και δεν έχει κάνει τις απαραίτητες και στοχευμένες μειώσεις φόρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη στοχευμένων μέτρων, τα περίφημα 1,8δις που έχει δώσει το Κράτος για την ενίσχυση στους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, την ώρα που αυτοί έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Αυτά είναι χρήματα που επί της ουσίας εξυπηρετούν και ενισχύουν την κερδοφορία των golden boys της ΔΕΗ και των trust των ιδιωτικών εταιρειών, και όχι τους πολίτες. Επίσης, άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως αντί να μειώσει η Κυβέρνηση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, καταργεί τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο που αφορά στις μεγάλες ιδιοκτησίες».

Ø 5δις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους και καμία ουσιαστική στήριξη για τον κόσμο που μαστίζεται από την ακρίβεια

«Εμείς καταθέσαμε, ξανά, τροπολογία σχετικά με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Κομισιόν και βάσει της εμπειρίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη έχουν εφαρμόσει μειώσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία της Κυβέρνησης να κάνει δεκτή την τροπολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ώστε να πάρει μια ανάσα η κοινωνία».

«Και μην τολμήσουν να μας πουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για ένα τέτοιο μέτρο, γιατί θα τους απαντήσουμε ότι λεφτά υπάρχουν, αφού μέσα σε 18 μήνες έδωσαν, με απευθείας αναθέσεις, 5δις σε κολλητούς και φίλους. Τότε λεφτά υπήρχαν και τώρα που ο κόσμος έχει γονατίσει από την ακρίβεια, δεν υπάρχουν;»

Ø Απαραίτητη για την κοινωνική συνοχή η αύξηση του κατώτατου μισθού

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν πια τα νοικοκυριά της χώρας είναι ότι ο μισθός δεν φτάνει για να βγάλουν τον μήνα τους. Ο μισθός πρέπει να ανέβει στα 800ευρώ γιατί είναι θέμα επιβίωσης. Και μη μας λέει η ΝΔ το επιχείρημα ότι δεν επαρκούν τα δημοσιονομικά. Γιατί πρώτον, η αύξηση του μισθού αφορά

τη συμφωνία εταίρων στον ιδιωτικό τομέα και γιατί δεύτερον ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, με το που βγήκε από τα Μνημόνια έκανε 11% αύξηση του κατώτατου μισθού και 21% του ρατσιστικού και απαράδεκτου υπο-κατώτατου μισθού που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ας το κάνουν λοιπόν και ας μην βρίσκουν δικαιολογίες όταν οι μισθοί τελειώνουν την δεύτερη βδομάδα του μήνα».

Ø Το επιτελικό μπάχαλο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ενέργεια

«Έχουμε ακούσει τον κ. Πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει πιο νωρίς την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Όμως, όπως φάνηκε, η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε κανέναν προγραμματισμό και η χώρα φάνηκε ανέτοιμη να περάσει σε αυτή την νέα εποχή. Η τακτική που ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε ήταν να δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια εξάρτηση από το φυσικό αέριο κατά 40%, αυξάνοντας έτσι συνολικά το κόστος ενέργειας, αφού η χώρα δεν παράγει φυσικό αέριο και η Κυβέρνηση έχει ήδη προλάβει να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα διανομής του».

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις