Αρχική Νέα Δωδεκανήσου Ν. Σαντορινιός: «Fast track διαδικασίες ανάθεσης για το προσφυγικό από την Κυβέρνηση – Απέφυγε τη διαβούλευση με τους νησιώτες»

Ν. Σαντορινιός: «Fast track διαδικασίες ανάθεσης για το προσφυγικό από την Κυβέρνηση – Απέφυγε τη διαβούλευση με τους νησιώτες»

από 12nisospress
300 προβολές

Στην εκπομπή της ΕΡΤ Απευθείας με τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Κώστα Λασκαράτο, ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου μίλησε για το προσφυγικό ζήτημα και για την τραγική κατάσταση που τα νησιά βιώνουν, μετά την αποτυχία της Κυβερνητικής πολιτικής.

Το αποτυχημένο, και πάλι, σχέδιο της Κυβέρνησης για το προσφυγικό

«Η Κυβέρνηση πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι σκοπούς έχει: Θα κάνει νέα κλειστά κέντρα στα νησιά, όπως τα περιγράφει ο κ. Γεωργιάδης και με σίγουρη τη μη χρηματοδότηση από την ΕΕ, καθώς τέτοιου είδους κέντρα απαγορεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί αν αυτό επικαλείται τότε σας λέω ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι ανεφάρμοστο. Πρώτον γιατί τα κλειστά κέντρα χρειάζονται μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, που αυτή τη στιγμή δεν διατίθεται.

Χαρακτηριστικά, παρά την αυξανόμενη κρίση στο προσφυγικό, μόνο δυο μεταθέσεις/ αποσπάσεις μόνιμων αστυνομικών έγιναν όλο αυτό το διάστημα στην Μυτιλήνη. Ή θα κάνει νέα ανοιχτά κέντρα που οι πρόσφυγες και μετανάστες θα εισέρχονται και θα εξέρχονται με κάρτα; Αυτό είναι τρελό, δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

«Η ουσία είναι πως το σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά σε νέες δομές που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες (πχ. στη Λέσβο αυτό θα είναι το τρίτο κέντρο) και για μια διαχείριση που δεν ανταποκρίνεται στους πραγματικούς αριθμούς, γιατί ακόμη και όταν φτιαχτεί, πχ. στη Λέσβο, αυτό το νέο κέντρο χωρητικότητας 10.000 ατόμων, τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 12.000 που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Μόρια;».

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη

«Η Κυβέρνηση επέλεξε να φέρει Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στην επίταξη εκτάσεων στα νησιά και στη δημιουργία κέντρων κράτησης, χωρίς να υπάρξει πρώτα διάλογος στη Βουλή και χωρίς να πάρει τη γνώμη των τοπικών φορέων των νησιών που διαφωνούν. Πέρα όμως από αυτό προκύπτει και ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που οφείλει ο αρμόδιος Υπουργός να μας απαντήσει: σύμφωνα με την ΠΝΠ στην Κω επιτάσσεται μια Δημόσια έκταση, το Στρατόπεδο. Γιατί χρειάζεται μια Κυβέρνηση να επιτάξει περιουσία του Δημοσίου;

Μήπως επειδή η υλοποίηση των κέντρων που θα δημιουργηθούν, σε εκτάσεις που έχουν επιταχθεί, θα γίνουν με διαδικασίες εκτός διαγωνισμών; Επίσης οφείλει να απαντήσει και στο ότι ακούγεται έντονα πως το έργο της σίτιση προσφύγων και μεταναστών των νέων κέντρων, θα το αναλάβει και αυτό ο εργολάβος του κέντρου.

«Αυτοί λοιπόν είναι οι λόγοι της περιβόητης τακτικής επίταξης: να μην έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν οι νησιώτες και να μπορέσουν να δώσουν τα νέα κέντρα, με fast track διαδικασίες σε συγκεκριμένους εργολάβους».

Το πρόσφατο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το προσφυγικό, «κλείδωσε» ανθρώπους στα νησιά

«Η Κυβέρνηση με το πρόσφατο νομοσχέδιο που έφερε για το προσφυγικό, «κλείδωσε» πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Η ΝΔ κατήργησε τον όρο της ευαλωτότητας, που ήταν ένα καθεστώς το οποίο ήρε τον γεωγραφικό περιορισμό και επέτρεπε τη μετακίνηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Με αυτούς τους χειρισμούς 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά, ενώ μπορούσαν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά για να ικανοποιήσουν τους Δημάρχους και τους Βουλευτές της ενδοχώρας, καταδικάζουν τα νησιά σε γκετοποίηση».

«Με την πολιτική της Κυβέρνησης τα νησιά ούτε αποσυμφορήθηκαν, ούτε πρόκειται να αποσυμφορηθούν. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 15.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα έχουμε 45.000. Η ΝΔ δημιούργησε τη Μόρια των 22.000. Και αυτά είναι νούμερα σημερινά. Τι θα γίνει όταν έρθει καλοκαίρι;»

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις