Αρχική Νέα Λέρου Μιχάλης Σούλος: Παν μέτρον άριστον

Μιχάλης Σούλος: Παν μέτρον άριστον

279 προβολές

Ο Μιχάλης Σούλος κατάγεται από τη Λέρο, την οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο και λατρεύει το νησί του και την Ελλάδα. Είναι παντρεμένος 46 χρονιά με την Jeannie και έχει δύο παιδιά, τον Χριστόφορο και την Αννα. Ζει στο Χιούστον, Τέξας.

Ο γιος του ο Χριστόφορος είναι αθλίατρος και δουλεύει για τους Houston Rockets and Texans. Η κόρη του είναι κοινωνιολόγος στο “Abused Women Center of Houston”. Έχει δύο εγγόνια.
Σπούδασε οικονομικά και δούλεψε ως αναλυτής και εθελοντής γυμναστής. Παρακολούθησε το American College of Sports Medicine και είναι πιστοποιημένος γυμναστής από το 1993. Παραδίδει και ιδιαίτερα μαθήματα σε ηλικιωμένους άντρες μια και, όπως μας λέει, ύστερα από τα 45 του χρόνια ο άντρας και ύστερα από τα 40 της η γυναίκα χάνουν 8% της μυϊκής μάζας τους ανά δεκαετία -εάν δεν γυμνάζονται.
Η γυμναστική είναι μία θεραπεία η οποία παράγει ενδορφίνες, ντοπαμίνη και μας χαλαρώνει από το στρες, άρα είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε το ελληνικό ρητό: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Πείτε μας για σας, πώς ξεκινήσατε και ήρθατε Αμερική;
Η οικογένειά μου είναι από τη Λέρο. Εγώ γεννήθηκα στην Πάτμο μέσα στο μοναστήρι λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γονείς μου έφυγαν σαν πρόσφυγες από τη Λέρο στην Πάτμο για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς.
Το Νοέμβριο του ‘65 έκανα αίτηση για να παρακολουθήσω το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, και έλαβα απάντηση όπου και μου έδωσαν τη  βίζα για Αμερική και έτσι ήρθα εδώ και ξεκίνησα τις σπουδές μου.

Ο Μιχάλης Σούλος με την οικογένειά του

Ο Μιχάλης Σούλος με την οικογένειά του

Μετά τις σπουδές σας τι κάνατε;
Για μια χρονική περίοδο δίδαξα σε γυμνάσιο στο Χιούστον και μετά δούλεψα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το ξέπλυμα χρήματος, ως αναλυτής.
Επειδή η αμοιβή μου δεν ήταν αρκετή πήγα σε ιδιωτική εταιρεία. Εκεί έμεινα 23 χρόνια και δούλεψα ως γενικός διευθυντής. Κατά τη θητεία μου εκεί γνώρισα το πρόγραμμα του YMCA: PARTNERS OF YOUTH.
Από το 1986 έως σήμερα (κάνοντας ειδικά σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον) διέθεσα τον εαυτό μου ως εθελοντής και δίδαξα ποδόσφαιρο σε παιδιά από 6 μέχρι 16 χρονών. Συνάμα άρχισα να διδάσκω -πάλι χωρίς αμοιβή- μαθηματικά σε παιδιά που δεν είχαν οικονομικούς πόρους. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχω διδάξει σε πάνω από 11.000 παιδιά και έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα για την εθελοντική μου δουλειά σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το 1981 το Γραφείο του Σερίφη της κομητείας Χάρις μου έδωσε το βραβείο του επίτιμου σερίφη για τη συνεισφορά μου στην κοινωνία.
Το 1994 το YMCA μου έδωσε το βραβείο εθελοντή: “The Outstanding Volunteer of the Year”.
Τέλος, το 2002 η πόλη του Χιούστον μου έδωσε το “Volunteer of the Year for the City of Houston.”

Ασχολείστε και με την ΑΧΕΠΑ
Ναι, συνέβαλα στα συνέδρια για τη συγκέντρωση χρημάτων για υποτροφίες (από το 1976 έως σήμερα), στο Chapter 29, Alexander the Great.
Επίσης υπηρέτησα ως ταμίας στον ελληνικό επιστημονικό σύλλογο του Τέξας για δύο χρονιές. Hμουν από τους πρώτους που ξεκίνησαν την οργάνωση.
Υπηρέτησα για τρία χρόνια επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως αντιπρόεδρος φίλων Νέας Δημοκρατίας για 17 πολιτείες. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτή μου τη συμβολή γιατί θεωρώ ότι υπηρέτησα για έναν από τους καλύτερους πολιτικούς που έχουν περάσει από την Ελλάδα.
Ως γενικός διευθυντής της εταιρείας που δούλευα, ήταν υποχρεωτικό να πάρω το Continuing education course in labor, business and income taxes laws, γνώσεις τις οποίες χρησιμοποιώ έως σήμερα και κάθε χρόνο βοηθάω τους ομογενείς του Χιούστον να υποβάλουν τις φορολογικές τους αιτήσεις. Και αυτό το κάνω δωρεάν.

Ο Μιχάλης Σούλος με τη σύζυγό του Jeannie.

Ο Μιχάλης Σούλος με τη σύζυγό του Jeannie.

Ποιες είναι οι αξίες σας στη ζωή;
Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι άνθρωποι και οι ανθρωπιστές. Oλοι είμαστε άνθρωποι. Οι ανθρωπιστές είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν, σέβονται και έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους γύρω τους.
Οι άνθρωποι λειτουργούμε σε πολύ διαφορετικές συχνότητες. Θεωρώ ότι οι γνώσεις είναι μία δύναμη η οποία είναι απαραίτητη σε όλους μας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στην ίδια συχνότητα. Πιστεύω στην παιδεία, διότι η παιδεία δεν είναι μία προετοιμασία για τη ζωή, αλλά η ίδια η ζωή. Η παιδεία σου δίνει τέτοιες γνώσεις ώστε εάν ο άλλος δεν έχει την ίδια συχνότητα με σένα για να σε καταλάβει, τότε μπορείς εσύ να προσεγγίσεις τη δικιά του συχνότητα και να εναρμονιστείτε.
Σήμερα βομβαρδιζόμαστε ανελέητα με τόσες πληροφορίες που δεν έχουμε χρόνο να τις αφομοιώσουμε. Σε πολλούς αυτό μπορεί να επιφέρει ψυχολογικά προβλήματα. Πρέπει μέσα μας να ξεκαθαρίσουμε ποιες συχνότητες μας αφορούν και όχι να παρασυρόμαστε από πολιτικούς ή θρησκευτικούς παράγοντες. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε και για άλλες κουλτούρες ώστε να μπορούμε να ζούμε αρμονικά στην κοινωνία.

Υπάρχει πολύ στρες στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.
Ναι, αυτή τη στιγμή όλη η υφήλιος έχει τρεις μεγάλους στρεσογόνους παράγοντες. Πρώτον την πανδημία, δεύτερον τις κοινωνικές αποστάσεις και τρίτον την οικονομική δυσχέρεια. Θα προσθέσω για την Ελλάδα ακόμα ένα στρες, το στρες των Τούρκων. Αρα όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως πρέπει να μπουν σε εφαρμογή τώρα για να μπορέσει η ανθρωπότητα να εναρμονιστεί με τις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε.

Πώς έχει επιδράσει ο κορωνοϊός στη δουλειά σας;
Τα γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν κλείσει λόγω των κοινωνικών αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται. Μου έχουν λείψει πάρα πολύ αυτές οι παιδικές μορφές και η χαρακτηριστική φωνή: ”Coach!” από τα παιδιά. Επίσης μου έχει λείψει η ιδιαιτερότητα και συνεισφορά του ότι όταν διδάσκω ποδόσφαιρο χτίζω χαρακτήρες και καλλιεργώ το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή όλων των παιδιών ανεξαιρέτως.

Ο Μιχάλης Σούλος με την οικογένειά του

Ο Μιχάλης Σούλος με την οικογένειά του

Είναι δύσκολες οι φιλίες στην εποχή μας;
Έχω πολύ λίγους φίλους, αλλά πολλές γνωριμίες, ο λόγος ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο στην εποχή μας να βρεις αληθινό φίλο. Όπως έλεγε και ο Shakespeare:
«A friend is one that knows you as you are, understands where you have been, accepts what you have become, and still, gently allows you to grow». (Φίλος είναι εκείνος που σε γνωρίζει όπως είσαι, καταλαβαίνει από πού προέρχεσαι, αποδέχεται αυτό που έχεις γίνει και ακόμα, με ευγένεια, σου επιτρέπει να αναπτύσσεσαι).

Πείτε μας για την ομογένεια στο Χιούστον
Το Χιούστον έχει περίπου 25.000 Ελληνες, μεταξύ αυτών πολλοί είναι καθηγητές στα τοπικά πανεπιστήμια, στον ιδιωτικό τομέα έχουν εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων και μερικοί ακόμα δουλεύουν στη NASA και στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίων. Επειδή το Χιούστον έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα στον κόσμο, έχει πολλούς Ελληνες γιατρούς.
Οι κοινωνικές επαφές στο Χιούστον είναι αρκετά δύσκολες λόγω των τεράστιων αποστάσεων της πόλης (600 τετραγωνικά μίλια).
Μία ευκαιρία για να μπορέσεις να δεις τους υπόλοιπους ομογενείς είναι οι δύο ελληνικές εκκλησίες που υπάρχουν.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι εύχομαι σε όλον τον Ελληνισμό -και μη- της Αμερικής να ξεπεράσουμε την πανδημία όσο αλώβητοι γίνεται και οι ευχές του καθενός να υλοποιηθούν το 2021. Ο κορωνοϊός ήρθε απρόσμενα και μας δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να ζούμε το τώρα και να χαιρόμαστε με τις μικροχαρές που προσφέρει η ζωή. Να μετράμε τα αγαθά μας και όχι τα βάσανά μας. Κανενός η όραση δε χάλασε κοιτώντας τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.

 

ΠΗΓΗ : rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις