Αρχική Νέα Ελλάδας Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γενικολογίες που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου – Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γενικολογίες που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου – Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη

159 προβολές

Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του Αλέξη Tσίπρα έκανε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαχείρισης της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι στα πρώτα δυο λεπτά “είχα την εντύπωση ότι θα μπορούσατε να ξεφύγετε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης και να επιχειρήσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με στοιχεία. Ήταν όμως μόνο δύο λεπτά. Μετά, επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελής έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής και δημιουργικής πρότασης πέραν των αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργό”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα “εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ, περισσότερα τεστ και περισσότερους εμβολιασμούς” ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη “λέγοντας ανακρίβειες”. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

“Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσίπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο” είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου “που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ. Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα, κι εσείς λέτε ότι μια αλλαγή στρατηγικής συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης. Σε όλα τα κράτη αυτό γίνεται όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Είστε τόσο εμποτισμένος από την ανάγκη να ασκείτε κριτική που δεν μπορείτε να δείτε αντικειμενικά τι συμβαίνει και να αναγνωρίσετε ότι αυτή δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη αλλά πανδημία COVID; Όσο και να είναι δυσάρεστο, σε αρκετά επίπεδα τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι καλό για την Ελλάδα, παρότι δεν κολλάει στο δικό σας αντιπολιτευτικό αφήγημα. Είμαστε μαζί με Δανία και Φινλανδία που έχει δείκτη θετικότητας κάτω του 4% και αυτό είναι καλό γιατί μας επιτρέπει να δώσουμε τα στοιχεία στους ειδικούς για να πάρουμε αποφάσεις”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έπρεπε όλη η κοινωνία να καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια. Και σε αυτό θα συμφωνήσω με την αρχική τοποθέτηση της κ. Γεννηματά ότι είμαστε όλο μαζί. Αν θέλετε να ασκήσετε κριτική αν τη συνοδεύετε με τεκμηριωμένες προτάσεις” ανέφερε ο Πρωθυπουργός και είπε ότι η κυβέρνηση αυτή διπλασίασε τις κλίνες στις ΜΕΘ. “Έχετε δώσει εξήγηση γιατί εσείς παραδώσατε 557 κλίνες που νοιάζεστε τόσο πολύ για το ΕΣΥ; Γιατί έπρεπε να περιμένει κάποιος 15-20 μέρες; Και θα πάνε στις 1.500 με την κυβέρνησή μας και θα ενισχυθεί το προσωπικό. Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα γιατροί που δεν τους έχουμε προσλάβει; Πείτε μου που είναι αυτοί οι αναισθησιολόγοι που δεν τους προσλαμβάνουμε;” αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για εμβολιασμό όλων των πολιτών, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει εάν θεωρεί τα rapid test αναξιόπιστα και πρόσθεσε: “Δεν είναι χρήσιμα για να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας; Υπονομεύετε με το λόγο σας μια εθνική προσπάθεια να προσέρχονται οι πολίτες να κάνουν τεστ. Η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της ΕΕ στα τεστ”

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι “πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε” και εξήγησε τους λόγους για τον μέχρι τώρα ρυθμό των εμβολιασμών. “Τα εμβόλια που παραλαμβάνουμε είναι διδοσικά (δυο δόσεις). Οπότε δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις ημερομηνίες παράδοσης που έχουν δεσμευθεί. Σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Εάν είχαμε προγραμματίσει περισσότερα εμβόλια υπήρχε ο κίνδυνος να μην κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό όλοι όσοι κάνανε την πρώτη δόση. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αριθμό εμβολίων που θα παραδώσουν” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις