Αρχική Νέα ΔωδεκανήσουΑστυπάλαια Μητσοτάκης: Η Αστυπάλαια «μοντέλο» πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα και το εξωτερικό

Μητσοτάκης: Η Αστυπάλαια «μοντέλο» πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα και το εξωτερικό

από 12nisospress
287 προβολές

 O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση του «πράσινου» προγράμματος που υλοποιείται με τον όμιλο της Volkswagen στο νησί – Η συνομιλία  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της VW, Δρ Herbert Diess

Στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action» μίληυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υλοποίηση του «πράσινου» προγράμματος που υλοποιείται με την Volkswagen στο νησί, έξι μήνες μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την εταιρεία.

Δηλώσεις έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen GroupDr Herbert Diess.

https://youtu.be/CM3BJPyrYRk

Astypalea: smart & sustainable island

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Αστυπάλαια ως ένα νησί με «πλούσια ιστορία και πλούσιο μέλλον» όπου «υλοποιούμε μία νέα αρχή, ενός πιο βιώσιμου και πράσινου κόσμου», σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς παντού και για «για να αντιμετωπίσουμε την κρίση θα χρειαστεί θάρρος και από από κοινού προσπάθεια».

«Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού»  δήλωσε.

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την απολιγνιτοποίηση, να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας, να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» γίνεται και με τη σύμπραξη κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της VW είναι ήδη στο νησί και θα εγκατασταθούν επιπλέον σταθμοί φόρτισης. Επίσης έχει δρομολογηθεί η πλατφόρμα e-astypalaia, καλώντας τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτροκίνητα με γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

«Αυτό το δυναμικό που βλέπουμε στην Αστυπάλαια με εμπνέει. Να μεταφέρουμε και σε άλλα νησιά και να εφαρμόσουμε το μοντέλο σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτές τις αλλαγές και οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ταχύτατα» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού. Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ήδη χορηγηθεί 5,5 εκατ. δόσεις σημείωσε και έδωσε συγχαρητήρια στο δήμαρχο του νησιού για το γεγονός ότι στην Αστυπάλαια το 80% των κατοίκων έχει ήδη εμβολιαστεί. «Έχετε στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην υπόλοιπη χώρα» τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρας μας είναι πρωτοπόρος και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού«Είμαστε επίσης πολύ υπερήφανοι πως το πράσινο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι πλέον πραγματικότητα, κάτι που δείχνει πως όταν η Ευρώπη δουλεύει από κοινού φέρνει εις πέρας σημαντικά αποτελέσματα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα επιφέρει το πρόγραμμα μετατροπής του νησιού σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen.

«Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, διαφήμιση του νησιού σας σε όλον τον κόσμο, φθηνότεροι λογαριασμοί» αλλά όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά «και αυτή η υπερηφάνεια, που πρέπει να νιώθετε ότι συμμετέχετε σε κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, ότι δηλαδή το μέλλον θα έλθει στην Αστυπάλαια νωρίτερα».

ev

Herbert Diess: Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης

Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση, τόνισε ο CEO της Volkswagen Group, Herbert Diess, στην ομιλία του στην εκδήλωση.

«Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης» σημείωσε ο κ. Diess και επισήμανε:

«Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

ev2

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Δρα Herbert Diess

Νωρίτερα, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δρα Herbert Diess έγινε ο εξής διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόλις φτάσατε;

Herbert Diess: Ναι, μόλις φτάσαμε πριν από μια ώρα, και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις γεννήτριες diesel. Ήδη ενημερωθήκαμε για το project και τις αλλαγές που θα φέρει. Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς αυτή είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επισκέπτομαι μετά το lockdown.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός πως αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο νησί πριν φτάσετε εδώ και να μιλήσω με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το όλο project.

Σίγουρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε σήμερα εδώ.

Herbert Diess: Και εγώ το ίδιο. Και θυμάμαι πως όταν πρωτογνωριστήκαμε, στα τέλη του 2019, δεν ήμασταν σίγουροι τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε, Δεν γνωρίζαμε ποιο νησί έπρεπε να επιλέξουμε. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση. Και για εμάς επρόκειτο για ένα project που έπρεπε να κατανοήσουμε, ίσως να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά έγινε σπουδαία δουλειά -παρά την πανδημία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς περπατούσα στο νησί είδα την πρώτη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους παλιούς ανεμόμυλους. Και τώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό. Και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ.

mits_moto
mits_police_port

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρήθηκε ένα ασθενοφόρο.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Diess είχαν συζήτηση με κατοίκους για τα οφέλη από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τους πολίτες και το περιβάλλον και ειδικά για την Αστυπάλαια που γίνεται ένα πρότυπο νησί «πράσινης» ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Diess πραγματοποίησαν μία σύντομη στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

mits1_2

ΠΗΓΗ : www.protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις