Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο η τελική φάση της  άσκησης «ΚΟΛΟΣΣΟΣ -21».

Η άσκηση έγινε στο πεδίο βολής στην Κατταβιά και σε αυτήν συμμετείχαν δυνάμεις της 95 ΑΔΤΕ, ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο συντονισμός των κινήσεων, η ακρίβεια των ενεργειών, ο όγκος και η εντυπωσιακή ευστοχία των πυρών και γενικά η εμφάνιση του συνόλου του προσωπικού ανέδειξε αυτό που είχε καθοριστεί εξ αρχής ως αντικειμενικός σκοπός από την ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της 95 ΑΔΤΕ.
Ειδικότερα, εκτελέστηκαν πυρά αρμάτων, πυροβολικού, όλμων, αντιαρματικών και σειράς άλλων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η 95 ΑΔΤΕ καθώς και πυρά από επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

 

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου καθώς και τοπικές αρχές , μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευσταθίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου Μιχάλης Καληωράκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου Σπύρος Τάτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Μιχάλης Σοκορέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής, ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Ρόδου αντ/γος ε.α. Μηνάς Παπαδάκης, ο υπτγος ε.α. Μιχάλης Καβαζίδης, π επιτελάρχης 98 ΑΔΤΕ Νικόλαος Δημητράκος κ.α.

Μετά το πέρας της άσκησης τον λόγο πήρε ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα είχαν προηγηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας είπε μεταξύ άλλων πως ήταν «μία άσκηση η οποία χαρακτηρίστηκε από πειθαρχία πυρός, πειθαρχία κινήσεων, πειθαρχία προσωπικού, πειθαρχία ελιγμού που δείχνει ότι το προσωπικό από τις διοικήσεις μέχρι και τον τελευταίο σε νεότητα οπλίτη, κατέβαλλε ό,τι ήταν δυνατόν, ό,τι έπρεπε, προκειμένου να έχουμε αυτό το πραγματικά φαντασμαγορικό από πλευράς εικόνας, αλλά και ακριβές και αποτελεσματικό από πλευράς, στρατιωτικής ποιότητος αποτέλεσμα και αποτύπωμα που δείχνει την πειθαρχία, την εκπαίδευση τη γνώση την κατανόηση της αποστολής και την αποτελεσματικότητα όταν και αν χρειαστεί.

Ο λόγος για τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελλόριζο,  σε όλα τα νησιά μας και σε όλη την Επικράτεια είναι διότι υπάρχει απειλή. Και όσο υπάρχει απειλή, η δική μας η δουλειά θα είναι να διατηρούμε πάντα το κόστος μεγαλύτερο από το όφελος που προσδοκάται και μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες αυτό γίνεται κατανοητό, αντιληπτό από όλους και από αυτούς οι οποίοι αποτελούν την απειλή αλλά και από αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και έχουμε την ίδια οπτική γωνία για την περιοχή που, σε ό,τι μας αφορά,  η οπτική μας γωνία από εκεί που στεκόμαστε βλέπουμε μόνο σταθερότητα, μόνο ασφάλεια, μόνο ειρήνη, που είναι οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο μέσα στο οποίο όταν εξασφαλίζονται αυτές οι προϋποθέσεις,  οι κοινωνίες μπορούν να ευημερούν». «Και αυτή την οπτική γωνία »– συνέχισε ο κ. Φλώρος-  «δεν την έχουμε μόνο εμείς, την έχουν τα περισσότερα κράτη και δυνάμεις στην περιοχή και για αυτό συνεργαζόμαστε προκειμένου αυτό το αποτύπωμα της ασφάλειας και της σταθερότητας να μεγαλώνει και να είναι το κυρίαρχο στην περιοχή και όχι το αποτύπωμα της αστάθειας και γενικά των προκλήσεων.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως γνωρίζετε είναι ισχυρές δυνάμεις με ισχυρό στρατό ξηράς με ισχυρό πολεμικό ναυτικό με ισχυρή αεροπορία και τις νίκες και την αποτροπή τις φέρνουνε όλα μαζί, κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η διακλαδικότητα, κομμάτι της οποίας είδαμε σήμερα εδώ με τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας,  την ακρίβεια με την οποία επλήγησαν οι στόχοι. Αλλά πρέπει να πω ότι έμεινα εντυπωσιασμένος από όλες τις κινήσεις – επαναλαμβάνω- που είδα με την πειθαρχία με την οποία γίνανε και με την αποτελεσματικότητα των πυρών και των κινήσεων».

Ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήγησε ότι φυσικά οι καταστάσεις είναι διαφορετικές όταν μιλάμε για πραγματικές καταστάσεις τονίζοντας ότι: «Ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είμαι σε θέση να δηλώσω ότι και το ξέρουμε και το μπορούμε και γνωρίζουμε πώς θα το κάνουμε αν χρειαστεί, που απευχόμαστε όμως να χρειαστεί διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Το δόγμα μας είναι αμυντικό αποτρεπτικό και τέτοιου είδους δράσεις και ασκήσεις και δραστηριότητες ακριβώς αυτό επαυξάνουν το αίσθημα της αποτροπής σε όποιον θελήσει να κάνει κάτι».

Ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια «στη διοίκηση της Μεραρχίας, στη διοίκηση της ΑΣΔΕΝ, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού που είχε την υψηλή επιστασία (για την άσκηση), όμως αυτά που είδαμε είναι προφανέστατα στοιχεία ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά που είδαμε εδώ όταν θα γίνουν πραγματικότητα, θα γίνουν με τρόπο καταιγιστικό, το είδαμε και σε άλλες ασκήσεις, το βλέπουμε και σε άλλες δραστηριότητες».

ΠΗΓΗ: https://www.rodiaki.gr/article/468606/me-epityxia-diexhxthh-h-telikh-fash-ths-askhshs-kolossos-21