Αρχική Νέα Δωδεκανήσου ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ειδικά φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και πολίτες στο Αγαθονήσι και σε νησιά με πληθυσμό έως 350 κατοίκους»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ειδικά φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και πολίτες στο Αγαθονήσι και σε νησιά με πληθυσμό έως 350 κατοίκους»

από 12nisospress
1,4K προβολές

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του μοναδικού πρατηρίου καυσίμων στο Αγαθονήσι, αλλά και το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων στο νησί, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προτείνει συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Επισημαίνει ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της ζωής, της ανθρώπινης και οικονομικής δραστηριότητας στο Αγαθονήσι συνδέεται με εθνικούς και γεωπολιτικούς λόγους υψίστης σημασίας, ενώ η οριζόντια εφαρμογή φορολογικών υποχρεώσεων για ένα πρατήριο καυσίμων σε ένα μικρό νησί 150 κατοίκων, που αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται ανάλογες επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα και σε μεγαλύτερα νησιά, οδήγησε στο να καταστεί ασύμφορη η λειτουργία του και να κλείσει.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για τη λειτουργία επιχειρήσεων σε νησιά κάτω των 350 κατοίκων, γεγονός που δεν είναι απαγορευτικό για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Καταθέτει, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

1ον: Ειδικό φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα πρατήρια καυσίμων σε νησιά κάτω των 350 κατοίκων.

2ον: Μηδενικό φορολογικό συντελεστή και μείωση των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης σε ένα νησί κάτω των 350 κατοίκων.

3ον: Επίδομα 1.000 ευρώ το μήνα για μια τριετία για οικογένειες με παιδιά ή αντίστοιχο επίδομα για νέα ζευγάρια που θα εγκατασταθούν σε ένα νησί κάτω των 350 κατοίκων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Αθήνα 10 Ιουλίου 2024

Α.Π.: 5759/10.7.2024

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Ειδικά φορολογικά κίνητρα για πολίτες και επιχειρήσεις στο Αγαθονήσι και σε νησιά με πληθυσμό έως 350 κατοίκους»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η διατήρηση και η ενίσχυση της ζωής, της ανθρώπινης και οικονομικής δραστηριότητας στο Αγαθονήσι συνδέεται με εθνικούς και γεωπολιτικούς λόγους υψίστης σημασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, το μοναδικό πρατήριο καυσίμων που λειτουργούσε στο νησί (και ανήκε σε ιδιώτη και όχι σε εταιρεία εμπορίας καυσίμων) ανέστειλε τη λειτουργία του.

Η οριζόντια εφαρμογή φορολογικών υποχρεώσεων για ένα πρατήριο καυσίμων σε ένα μικρό νησί 150 κατοίκων, που αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται ανάλογες επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα και σε μεγαλύτερα νησιά, οδήγησε στο να καταστεί ασύμφορη η λειτουργία του.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η λειτουργία ενός πρατηρίου καυσίμων σε ένα ακριτικό νησί είναι καθοριστικής σημασίας για την τροφοδοσία και την πενιχρή οικονομική δραστηριότητα στο νησί.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για τη λειτουργία επιχειρήσεων σε νησιά κάτω των 350 κατοίκων, γεγονός που δεν είναι απαγορευτικό για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Τα κίνητρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν:

1ον: Ειδικό φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο για τα πρατήρια καυσίμων σε νησιά κάτω των 350 κατοίκων.

2ον: Μηδενικό φορολογικό συντελεστή και μείωση των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης σε ένα νησί κάτω των 350 κατοίκων.

3ον: Επίδομα 1.000 ευρώ το μήνα για μια τριετία για οικογένειες με παιδιά ή αντίστοιχο επίδομα για νέα ζευγάρια που θα εγκατασταθούν σε ένα νησί κάτω των 350 κατοίκων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Με δεδομένο το πρόβλημα που ανέκυψε με την αναστολή λειτουργίας του μοναδικού πρατηρίου καυσίμων στο Αγαθονήσι, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων στο νησί που ανέστειλαν και αυτές τη λειτουργία τους, ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τις ανωτέρω προτάσεις, αλλά και ο σχεδιασμός του για την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της ζωής σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 350 κατοίκων.

Ο

Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσο

 

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Όροι & Προϋποθέσεις Χρήσης

Όροι & Προϋποθέσεις